O Víně

15.01.2014 Sajmik Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.01.2014 07:00

Top Ten 2013

Souhrn nejlepších vín, které jsem otevřel v loňském roce.

Rok 2013 přinesl u nás doma několik opravdu pozoruhodných vín, bohužel ne u každého se mi podařilo sepsat samostatnou recenzi. Tímto zápiskem bych to chtěl alespoň částečně napravit. Vybral jsem celkem deset vín, která mě nejvíce zaujala. Vždy jde o vína, u nichž jsem měl k dispozici celou láhev a mohl jsem sledovat jejich vývoj v průběhu dvou a více dnů po otevření. Kdybych měl zohlednit i vína vypitá na degustacích, čelné místo by zaujala vína ze dvou toskánských vinařství: Isole e Olena v oblasti Chianti, jmenovitě Syrah 2006, Cepparello 2009 a Vin Santo 2004 (viz reportáž ze zájezdu), a z vinařství Col d´Orcia v oblasti Montalcino (hlavně Brunello di Montalcino DOCG 2008, podrobněji zde). Z bílých vín by to byly skvělé Ryzlinky Markuse Molitora z údolí Mosely, nejvíce mi utkvěly Graacher Himmelreich Spätlese trocken 2003 a Wehlener Klosterberg Auslese** 2005 (viz poznámky z cesty na Moselu).

Teď už k vlastnímu výběru. Dostalo se do něj jediné bílé víno, všechna ostatní jsou červená. Podobně "nevyvážený" je původ vín, zcela převažuje Francie, nejčastěji Languedok, následuje údolí řeky Loiry, jednotlivě jsou zastoupeny Rhona, Bordeaux a Jihozápad (dvě posledně zmíněné oblasti, které patří k mým oblíbeným, jsem tedy evidentně zanedbával, musím se polepšit). Z jiných zemí se "kvalifikovala" jen dvě italská vína. Uvedené disproporce pochopitelně odrážejí mé chutě, ale také strukturu spotřeby, např. moravských vín jsem letos otevřel minimum, tzn. nejde o žádné spiknutí :-) . Napřed jen stručně zmíním vína, kterým jsem se podrobně věnoval již dříve.

Vin Maghani 2000, Saint-Chinian AOC, Domaine Canet-Valette, Cessenon. Pozoruhodné, velmi "živočišné" víno z Languedoku, fakt ojedinělý zážitek. Viz samostatnou recenzi.

Les Serrottes 2004, Vin de Pays dʼOc, La Grange de Quatre Sous, Assignan. Další moc pěkné languedocké cuvée, nedejte se zmást zatříděním mezi zemská vína. Viz zápisek Pár pěkných vín z "Čtyřgrošové stodoly".

Malbec XL 2006, Cahors AOC, Château Lacapelle Cabanac. Vynikající odrůdový Malbec z předního cahorského vinařtví, viz stejnojmennou recenzi.

Petra Alba 2005, Anjou-Villages Brissac AOC, Domaine de Bablut, Brissac. Ukázka kvalitního červeného vína z údolí Loiry, s výraznou mineralitou, viz nedávný report "Křídový" Cabernet franc z Anjou.

Terrarossa 2007, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Fattoria di Palazzo Vecchio, Valiano. Jedno ze dvou italských vín v tomto přehledu, ze starých keřů Sangiovese. Degustační poznámky a popis návštěvy vinařství jsou v posledním dílu reportáže o letošní cestě do Toskánska.

O zbývající pětici vín se rozepíšu o něco podrobněji. Začnu druhým červeným z Toskánska.

Quercione 2006, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Azienda La Bandita e Lunadoro, Valiano. Směs 90 % Sangiovese ("Prugnolo Gentile"), 5 % Merlot, zbytek tvoří místní odrůdy Canaiolo a Mammolo. Kvašení v nerezu, školení 2 roky ve velkých i barikových (= 225 l) sudech z francouzského dubu. Jde o "papírově lepší" Vino Nobile z tohoto mladého a relativně malého (10 ha) montepulcianského vinařství (web).

Zajímavá vůně, v níž jsou nejvíce cítit terciérní tóny a kořenitost (sladká paprika?), na začátku také lehké stopy po školení v dubových sudech, které postupně vyvanuly. Plná chuť, ale nijak extra masivní; decentní ovocitost, už značně proměněná stárnutím; svěží kyseliny a stále pěkně znatelné jemnozrnné třísloviny, možná trochu svíravé; občas je cítit lehká hořčinka. Poctivá a velmi dlouhá dochuť. Je to takové "nespoutané" víno - není úplně hladké a sametové, díky těm "vyčnívajícím hranám" vybízí k důkladnému zkoumání. Každopádně má potenciál k dalšímu zrání, jen je otázka, když se stárnutím více zaoblí, zda tím neztratí i část své osobitosti. Jediným mínusem je cena (18 €), která odráží relativně vyšší ceny v Montepulcianu a v Toskánsku vůbec, ale osobně mi připadne mírně nadsazená.

Domaine d'Andézon 2006, Signargues Côtes du Rhône Villages AOC, Les Vignerons d'Estézargues. Cuvée na bázi odrůdy Syrah (80 %), zbytek je Mourvèdre; autochtonní kvasinky, školeno v použitých barikových sudech, lahvováno bez filtrace. Výrobcem tohoto vína je pozoruhodné a v rámci jižního údolí Rhony dost atypické vinařské družstvo v obci Estézargues (web) - doufám, že v budoucnu budu mít možnost věnovat se mu podrobněji.

Temně granátová neprůsvitná barva. Pěkná komplexní vůně, v níž dominuje hlavně ovocitost. Velmi plná chuť, opět s hutnou ovocitostí, v níž je všeho hodně: mohutné tělo, parádní jemnozrnné třísloviny!, svěží kyseliny, všechny tyto složky jsou navíc v ideální rovnováze. Velmi dlouhá a harmonická dochuť. "Poctivé" a "charakterní" - to jsou dvě přídavná jména, která toto víno podle mě vystihují nejlépe. Dynamické a výborně strukturované, plné energie pro další stárnutí. Nebojím se říct, že jde o jedno z nejlepších rhonských vín, jaké jsem vůbec kdy pil. Stěží uvěřitelná je jeho cena 6,80 € (přímo v družstvu), díky níž je poměr cena / kvalita naprosto fantastický. Srovnatelné víno za stejnou cenu budete myslím hledat velmi obtížně. Vřele doporučuji.

Pandora 2004, Minervois La Livinère AOC, Domaine de Courbissac, Cesseras. Směs klasických languedockých odrůd Grenache (50 %), Syrah (30 %), Mourvèdre (10 %) a Carignan (10 %). Výnos 25 hl/ha, velmi dlouhá macerace (2-3 měsíce), školení v dubových sudech o objemu 225 a 300 l, lahvováno bez čiření a filtrace, s minimem síry. Vinařství s 30 ha vinic (web) vede alsaský vinař Marc Tempé, který pracuje biodynamickými metodami.

Temná granátová barva s jemným mahagonovým odstínem. Komplexní, těžká a vpravdě opojná ovocitá vůně. Chuť je první den neskutečně plná a nabušená, jaká se i u jižních vín hned tak nevidí, masivní tělo však zastiňuje ostatní složky, tzn. kyseliny a třísloviny lze spíše jen tušit v pozadí. I díky své ovocitosti působí víno velmi mladistvě, reálný věk bych mu nehádal ani náhodou. Během čtyř dnů se chuť výrazně proměnila k lepšímu: tělo už není tak opulentní, postupně se objevily zřetelné (byť jemnozrnné) třísloviny a kupodivu i kyseliny; kromě harmonie získalo víno i na komplexitě a pitelnosti. Alkohol (14 % vol.) nevystupuje ani při relativně vyšší teplotě. Fenomenálně dlouhá dochuť! Jistě, zástupce moderního stylu, ale velmi dobře zvládnutého. A pokud jde o archivační potenciál, tohle víno nás všechny přežije :-) . Koupeno v Německu za 9,5 € (slevněno na polovinu původní ceny), tedy za babku, vzhledem ke kvalitě vína.

L'Oratoire de Chasse-Spleen 2005, Moulis AOC, Château Chasse-Spleen, Moulis en Médoc. Druhé víno známého a uznávaného vinařství z Médocu (totéž víno se v jiných ročnících jmenuje "Ermitage" nebo "Héritage", aby se to nepletlo). Vygůgloval jsem, že složení by mělo být Cabernet Sauvignon (73 %), Merlot (20 %), Petit Verdot (7 %), školení přes rok v barikových sudech, z nich 40 % nových.

Pěkná granátová barva, bez zřetelných stop nazrálosti. Prvotní vůně stále ještě výrazně dokládá školení v barikových sudech ("exotické dřevo", "smola" atd.), druhý den tyto tóny hodně ustoupily do pozadí. Plnější chuť, dobře strukturovaná, ale především sametová a výborně sladěná, se šťavnatou ovocitostí (byť už samozřejmě ne primární) a decentní kořenitostí. Sice nemá dechberoucí komplexitu, ale i tak jsem jeho šarmu zcela podlehl - dá se zkoumat a analyzovat, ale současně je to víno nepokrytě "chlastací", jak by řekl JČ :-) , kdy hladina v láhvi klesá rychlostí přímo závratnou! Velmi slušné Bordeaux za rozumnou cenu (svého času asi 11 €), které nicméně potřebuje pár let, aby dosáhlo optimální zralosti; přitom nemalou roli jistě sehrál výjimečný ročník 2005, kdy i do druhého vína šly dobře vyzrálé hrozny.

Clos Habert demi-sec 2007, Montlouis sur Loire AOC, François Chidaine, Montlouis sur Loire. François Chidaine (web) je respektovaný vinař, zastánce biodynamiky, hospodařící v loirských apelacích Vouvray a Montlouis. V sídle vinařství prodává nejen svoje vlastní vína, ale také četná vína podobně orientovaných vinařů z celého údolí Loiry i z jiných částí Francie. Clos Habert je tříhektarová vinice se starými (60 let) keři odrůdy Chenin blanc. Výnos 29 hl/ha, velmi dlouho trvající kvašení pomocí autochtonních kvasinek, a to v dubových sudech (600 l), v nichž probíhá i školení na jemných kalech v délce 5-6 měsíců.

Celkem sytě žlutá barva. Příjemná komplexní vůně, vybízející ke zkoumání, ale pro mě těžko blíže popsatelné ovocité tóny (rozhodně ale nejde o primární aromatiku), také trocha medu. Na bílé víno relativně plná chuť, přirozeně díky zbytkovému cukru (12 g/l), ten je ale dobře vyvážen živými kyselinami (4,6 g/l). Ty nejdříve působily trochu „odtržené" od těla, pod vlivem vzduchu se druhý a třetí den víno zharmonizovalo. Úžasná a hlavně velmi dlouhá dochuť! Špičkový Chenin s výborným potenciálem pro další archivaci (vinař uvádí potenciál 15 let a více, čemuž docela věřím). Samotné by se toto víno asi nedalo pít celý večer, ale ke kozímu sýru s bílou plísní bych se toho zas až tak nebál :-) , toto snoubení nemělo chybu. Cena 14,4 € není úplně nízká, ale vzhledem ke kvalitě vína je adekvátní. Zajímavá zkušenost.

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4136x