O Víně

10.04.2013 JFK Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 10.04.2013 07:00

Vinařství František Jakubík, Zlechov - ochutnávka 22. 3. 2013

Kolik obvykle degustujete vzorků ve vinařství? Deset, dvanáct nebo dokonce patnáct? U pana Jakubíka to bývá obvykle více, mnohem více... Letos jsme skončili na čísle 77.

Na tuto každoroční akci se vždy těším, i když to někdy bývají smíšené pocity. Zvládnu tuto porci vzorků nebo potupně skončím dříve než mí kolegové? Na počátku je nutné zmínit, že vína pana Jakubíka jsou všechna s větším či menším množstvím zbytkového cukru, nízkoalkoholická a každý degustátor si nalévá svou dávku vzorku sám a může si tedy určit, kolik toho nakonec vypije. V tomto případě nejde o množství, ale o nádherné srovnání ročníků aktuálních s těmi v pravdě již hodně archivními.

V příloze jsem pro ilustraci vyfotil část letošního degustačního karnetu. I po několika desítkách vzorků jsou ovšem rozdíly mezi víny a ročníky velmi zřetelné. Všechny vzorky uspořádal sám vinař, několikrát během degustace je za sebou řazena jedna odrůda v několika ročnících (např. Frankovka 1999, 1994, 1992, 1990 a 1988). A u všech je nechán vyniknout vždy ročník, slabší jsou již hodně vyzrálé, kvalitní ročníky jsou stále mladé a svěží. Bílá vína střídají červená, pak se opět navracíme k bílým. I v ročnících různě skáčeme v době, jednou jsme v roce loňském, tu před sametovou revolucí a několikrát se také ocitneme před datem mého narození... Vše ve skvělé harmonii, vína na sebe krásně navazují, pozdní sběr nalitý po výběru z cibéb není nijak znevýhodněn.

Z celé záplavy vzorků mě nejvíce nadchly následující vzorky:

♦ Rulandské modré 2012 výběr z bobulí (vzorek ještě ze sudu, nehotový, krásně šťavnatý, třešňová šťáva, pecky, plné, toto bude po nalahvování skvělé víno)

♦ Frankovka 2011 výběr z bobulí (višně, marmeláda, černé třešně, svěží, čisté)

♦ Rulandské modré 2002 výběr z cibéb (lesní jahůdky, marmeláda, krásná kyselina, nádherně svěží a šťavnaté)

♦ Rulandské modré 1984 (animalita, kůže, koňské sedlo, v pozadí třešně, ovoce, koření, svěží, pěkná kyselina, stále mladistvé)

♦ Frankovka 1988 (třešně, ořechy, vyzrálé tříslo, šťavnaté, pěkná kyselina, kupodivu stále mladé)

♦ Chardonnay 1997 pozdní sběr (žluté vyzrálé plody, mineralita, struktura, šťavnatá kyselina, máslo)

♦ Rulandské šedé 1998 ledové víno (žluté plody, hrušky, ořechy, šťavnatá kyselina, dlouhé)

♦ Ryzlink rýnský 1967 (toast, karamel, žluté plody, plné, svěží kyselina, struktura, vrstevnaté)

♦ Chardonnay 1997 slámové víno (žluté plody, meruňky, šťavnaté, svěží kyselina, plné)

♦ Sauvignon 1994 (černý bez, angrešt, šťavnaté, svěží, dlouhé, harmonie, fantastické...)

♦ ... a spousta dalších nádherných vín.

Posledně jmenovaný Sauvignon 1994 mi učaroval, samozřejmě neprodejný vzorek, tak jako hodně archivních vzorků, které nám dal vinař překoštovat, abychom viděli, kam až může víno dojít. Nejstarší vzorky byly z ročníku 1967, což byl pro pana Jakubíka první rok jeho dlouhé a úspěšné vinařské kariéry.

Již se těším na další příležitost ochutnat vína pana Františka Jakubíka, snad to bude brzy :-). Jako vždy, o zážitek bude postaráno.

Počet příspěvků v diskuzi: 7  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3409x