O Víně

13.07.2012 Neználek Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 13.07.2012 07:00

Letní pití

Bohužel musím konstatovat, že pro pravidelné psaní pro tento portál jsem už asi ztracený. Další příspěvek jsem schopný sesmolit až za půl roku. Ale když je pořád tolik věcí co musím (ne co chci) udělat...

Na blogu jednoho z bývalých autorů ovine právě probíhá anketa o vhodném druhu pití pro tyto horké dny (píši z Moravy, o bouřkách posledních dní jenom čtu ze zpravodajství). V anketě je v nabídce kde co, i pivo, ale přesto tam není to, čím se v tyto dny „napájím" já. Piju cider!

Po vztah k tomuto portálu a pro neznalé jde v podstatě o jablečné víno. Zkusili jste to někdy? Výýýýborné! Pro ty co jablko neodradilo, a jsou ochotní číst dál, přidám popis situace. Prodloužený víkend o dva státní svátky, předpověď slibuje cca 34 °C ve stínu. Půjčuji si velké elektrické kladivo (17 kg) a rozhodnu se naplnit 5,5 tunový kontejner betonem ze zahrady. Slunce je ve formě, ani mrak. Předpověď se nenaplnila. Horko je ještě větší. Já trápím svoji chabou muskulaturu nad tím řvoucím pomocníkem. Slovo žízeň, nikdy nemělo jasnější podobu. Voda nezabírá. A to tu máme echt dobrou vodu (s malým „d", myslím kohoutkovou)! Natočil jsem si cider, vlastní domácí. Je lepší takovou práci dělat lehce otupen, ale přesto volím sražení výše alkoholu cideru trochou vody. Je to balzám. Díky němu jsem přežil tři „sbíječkové" dny a ještě mám chuť něco napsat. Jo a ten kontejner jsem naplnil. Chtěl jsem říct sám, ale byly u toho semnou skoro 3 litry cideru.

Mohli byste říct, že samochvála smrdí, si to tu chválím a přitom názor ostatních je asi jiný. Viz tento odkaz a paní H. zde možná raději můj produkt nekomentovala. Ale věřte mi, je osvěžující a velmi mi to chutná.

A jak to vlastně vzniklo? Na začátku byl přebytek jablek. Pak vzpomínka na blog winepunk.cz a článek o domácích cidrech. A protože mám pocit, že v kvasných technologiích už jakési zkušenosti mám, dal jsem se do toho.

Odrůdou jsem použil čistý Golden Delicious z jednoho stromu u nás na zahradě ve čtvrti zvané Derfla. Sběr proběhl 12. - 15.10.2011. Cukernatost byla 14,5 °NM. Cukr jsem nepřidával žádný.
Zkvasit jablka jsem zkusil opravdu vůbec poprvé. Pokud jsem ale moji snahu zmínil u lidí v mém okolí, hned se dozvím: „Co že děláš? Jabčák? To sa dřív dělávalo!" Nicméně věřím, že můj současný produkt se od tohoto dřívějšího laciného zdroje obveselení odlišuje kvalitou.

A závěrem pro úplně otrlé čtenáře trochu know-how. Drť z mlýnku šla ihned do hydrolisu. Lisování tlakem přibližně 3 bar. Proces jablko v bedně - mošt v barelu proběhl velmi rychle, do 15 min. Mošt byl ihned lehce dosířený pyrosulfitem, to pro udržení světlé barvy. Odkalovat nebylo co, mošt byl naprosto čistý. Následoval zákvas ušlechtilými chladnomilnými vinnými kvasinkami. Kvašeno při velmi nízké teplotě sklepa 10 až 14 °C. Proces kvašení probíhal víc jak 3 týdny. Kvašení v 50 L demižonu bylo podpořeno více rozkvašeným moštem z menšího demižonu umístěného v teplotě cca 18 °C. Var byl ukončen stočením a zasířením pyrosulfitem. Výsledek mi přišel hodně suchý, ale v současných teplotách se při oteplení sklepa znovu obnovil var a cider jemně perlí. Což je správně, cider má perlit. Pojmenoval jsem to DEJA-VU [Dejavú] aneb DErflanské JAblúčkové - Vůbec poprvé. Nebo možná by se dalo říct i Déjà vu [de ža vy] aneb utkvělý pocit, tak toto už tu bylo.

Pijete cider? Co pijete v létě? Kvasíte doma něco?

Počet příspěvků v diskuzi: 4  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2838x