O Víně

08.06.2022 Lucka Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.06.2022 07:00

Fenavino 2022, den druhý

Ve dnech 10. a 11. května jsem měla možnost účastnit se veletrhu Fenavin 2022, konaném ve španělském městě Ciudad Real. Fenavin spojil 1946 zúčastněných vinařství a družstevních organizací z celého území státu, rozmístěných v devíti pavilonech a 18 000 kupujících. Na nejvýznamnějším veletrhu španělského vína mohla podnikat prakticky všechna označení původu ve Španělsku.

Trochu o veletrhu samotném jsem popsala v předchozím článku.

Druhý den jsem si nasmlouvala tři schůzky s vinařstvími Pago De La Jaraba, Bodegas Leza García a Viñedos Hontza.

Pago De La Jaraba

Vinařství se nachází na stejnojmenném místě mezi obcemi Villarrobledo a El Provencio, v Kastílii v srdci La Mancha. Vinařství založeno v roce 1997 a první ročník v roce 2003. La Jaraba již byla místem s vynikajícími podmínkami pro zemědělství a chov dobytka, což umožňovalo stabilní osídlení v celé historii. Jaraba je arabský výraz, který znamená „bohatá voda nebo pití". Vinařství vinifikuje odděleně jednotlivé parcely na rozloze 80 ha. Produkce se vztahuje na La Mancha DOP a Vino de Pago (VP). Červené odrůdy: Tempranillo, Graciano, Cabernet Sauvignon, Merlot; bílé: Sauvignon Blanc. Celková produkce 300 tis lahví, vyváží do 35ti zemí.

Kromě révy vinné pěstují také obilniny- pšenice a ječmen, stejně jako slunečnice, mandle, pistácie a olivovníky. Nakonec si na panství chovají vlastní stádo ovcí a vyrábějí řemeslný sýr Manchego.

Degustované vzorky:

1) La Jaraba Vino de Pago - Sauvignon Blanc 2021, 1 měsíc na kalech, fermentováno v nerezových tancích, 10 tis lahví (9,5 €). Půda písčitá, oblázky, vápencové podloží.

Aroma je velmi příjemně travnaté, ze sklenice linoucí se tóny angreštu, limetkové kůry, křídové půdní tóny. Na patře je víno lehké, plné a pěkně vyvážené, lehká kyselinka a delší, travnatý závěr.

2) Azagador de La Jaraba, 2020, 13,5 % alk., 80 % Tempranillo + 10 % Cabernet Sauvignon + 10 % Merlot. 4 měsíce na dubovém sudu. Toto víno je největší produkcí - 100 tis lahví a je to směs jednotlivých parcel. (3 €)

Barva nádherně jasná, rubínově červená. Aroma moruše, borůvek, ostružin a černého rybízu, orientální koření, kakaové boby a hořká čokoláda. Na jazyku je velmi vyvážené a má neuvěřitelně hedvábnou strukturu. Ovocitá kyselina a prezentuje se jako působivě svěží a živé víno. Toto červené víno není hrubé ani chudé, jak by se dalo očekávat od vína pod hranici 4 eur.

3) Selection Especial 2019, 70 % Tempranillo + 20 % Cabernet Sauvignon + 10 % Merlot, 13, 5 % alk., 12 měsíců v dubových sudech. (9 €)

Jendá se o víno vyšší řady, než vzorek č. 2, je více komplexní, ale v podstatě stejný typ vína. Možná více ovocitější.

4) Pago de La Jaraba 2020, (VP), 13, 5 % alk., 20 tis lahví, nejmenší produkce.

Více vyzrálé hrozny, fermentace v 5000 l sudech z francouzského dubu, po MLF 10-12 let staré sudy, stále se snaží zachovat filosofii svěžesti.

Bodegas Leza García

Bodegas Leza García je rodinná firma vyrábějící a obchodující s vínem vyrobeným z vlastních vinic o výměře kolem 100 ha. Bodega se nachází v historické oblasti Rioja Alta. Vinice mají privilegované povětrnostní podmínky pro pěstování hroznů díky soutoku kontinentálního a středomořského klimatu se značnými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Do jejich vín se snaží vtisknout dokonalost a nejlepší vlastnosti terroir. Jejich vína ukazují zděděnou osobnost a hodnoty dobrého vinařství, ale zároveň nabízíme moderní, odlišná a spotřebitelsky přívětivá vína.

Vína vyrábí ve dvou řadách; NUBE (španělsky cloud, mrak) a je to oblíbená značka a pak produkují vážnější, déle zrající vína.

Degustované vzorky:

1) NUBE Tempranillo Blanco 2021, 13 % alk.,sběr druhý týden v září a lahvováno v únoru, brilantně zlatavá barva se světle zelenými odlesky. Aroma intenzivní a komplexní po bílém peckovém ovoci, hrušně, trochu květin. Na patře dobře strukturované a vyvážené s dobře zakomponovanou kyselinou (6,3 g/l kys., 1,3 g/l cukr).

2) NUBE Sauvignon Blanc 2021, 13 % alk., jemné lisování, studená fermentace čistého moštu. Barva žlutá, slabě zelenkavé odlesky. Příjemné a intenzivní aroma tropického ovoce a doteky květin. Svěží, ovocné, vyvážené, dlouhý a vytříbený závěr. (1,1 g/l cukr, 7,5 g/l kys.)

3) NUBE ROSE 2021, 100 % Garnacha, jde přímo do lisu, podobné provance stylu

13,5 % alk., sklizeň první týden v říjnu, lahvováno v únoru. Barva pompézní světle malinová, čistá a jasná. Aroma jahody s doteky koření a květin. Chuť jemná a svěží zpočátku, následovaná čistým a ovocným závěrem.

4) NUBE Maturana Tinta 2021, 100 % Maturana Tinta, 14 % alk., sklizeň druhý týden v říjnu, lahvováno březen, 2,1 g/l cukr, 5,6 g/l kys. Fermentace i MLF na nerezovém tanku při kontrolované teplotě, zrání 1 měsíc mix v americkém a francouzs. dubu. Barva hluboce purpurově-červená a purpurový okraj. Aroma typické pro odrůdu Maturana Tinta s balsamicem a kořeněnými tóny. V chuti dobře vyvážené s tóny černého rybízu.

5) La Artesilla Blanco Reserva DOCa RIOJA 2019, Rioja Single Vineyard, limitovaná edice 1384 lahví, 15 % alk. (nezdálo se), 100 % Viura, 2,3 g/l cukr, 6,8 g/l kys., sklizeň první půlka října, lahvováno srpen 2020. Fermentace v novém americkém a francouzském dubovém sudu po dobu 2 týdnů při teplotě 18 °C. Po ukončení fermentace po dobu 4 měsíců denní batonáž a posléze po další 4 měsíce na sudu (bez kvasnic). Barva slámově žlutá, čistá a jasná se zlatavými odlesky. Aroma je intenzivní, tóny zralého bílého peckového ovoce s jemně zakomponovanými krémovými tóny dřeva.

6) Garnacha Crianza 2019, 100 % Garnacha (ročník 2020 nebyl, 2021 ano), (19,5 €), vinice 600 m. n. m., 15 % alk., 1,7 g/l cukr, 7 g/l kys., sklizeň druhý týden v říjnu, lahvováno září 2021. Barva čistá, jasná, intenzivní třešňová s rubínovým okrajem. Aroma zralého černého ovoce a květinové tóny s velmi jemně zakomponovaným aroma dřeva. V chuti dobrý vstup s okamžitým širším a kulatým dojmem, ovoce a dřevo perfektně zakomponované s dlouhou délkou persistence, vyvážené a pevná struktura.

7) Vinedo Viejo 2019, TOP řada, 100 % Tempranillo, šarže 3558 lahví, (19,5 €), vinice single vienyard La Artesilla, 15,5 % alk., 1,6 g/l cukr, 5,7 g/l kys., sběr první půlka října, lahvováno prosinec 2020. Fermentace v nerezových tancích s kontrolovanou teplotou 28 °C, po alk. fermentaci je víno přemístěno do amerických a francouzských dubových sudů, kde probíhá malolaktická fermentace, týdenní batonáž. Zrání je dokončeno po 12ti měsících a poté je lahvováno. Barva intenzivní mnohovrstevnatá třešňová. Aroma s tóny borůvek, rybízu a lékořice doplněná kořením a praženými tóny sudu. V chuti velmi dobře vyvážené a strukturované, sametové a velmi dlouhé.

Vtipné bylo, když mi Jairo vyprávěl, jak jede v srpnu v rámci dobrovolných prací (www.ongsci.org) někam na jižní Moravu a když jsem se podívala, kam že to přesně je, tak je to kousek ode mě, takže východní Čechy, konkrétně zámek Nové Hrady (https://www.nove-hrady.cz/). Pokud budou dobré konstelace, tak se spolu znova shledáme a snad ho i vezmu na vinohrad Nectar Lucis.

Vindedos HONTZA Labraza

Malé rodinné vinařství (na španělské poměry opravdu malé) v Rioja Alavesa, (Baskicko) 650 m. n. m., které se rozpíná na 12 ha a produkují přibližně z poloviny rozlohy, zhruba kolem 17 tis lahví. Ve vinici praktikují principy biodynamiky. Mají i single vineyard. Experimentují a zkouší různé varianty přírodních vín, žádná přidaná síra, ryze přírodní kvasinky, bez filtrace. (www.vinedoshontza.com)

Degustované vzorky:

1) White - Macabeo 60 %, Calagreño 40 %- tady to mám bez poznámky, ale bylo dobré, expresivní.

2) TOO MAHATS (mahats v baskickém jazyce znamená hrozny), svěží jednodušší ovocité víno, Tempranillo 80 % + Macabeo a Calagreño 20 %, krátka macera po dobu 2 dní, nerez tanky.

3) HONZA 2020- 60 % Tempranillo a 40 % Red Grenache , podloží jílovito-vápencové, 600 m. n. m., fermentace celých hroznů z 30 let starých vinic ve vedení stylu Gobelet. Polovina tohoto vína zraje v 1500 l amforách (z r. 1850) a druhá polovina v 500 l sudu z francouzského dubu.

4) BEHERA 2020, single vineyard, Red Grenache (95 %) + Tempranillo a Calagreño (bílé). Hrozny pro toto víno se pěstují ve výšce přibližně 550 m. n. m., v malém údolí jílovito-vápencové půdy, kde jsou chráněny před převládajícími větry. Stáří vinice je 60 let. Vinice je obklopena duby cesmínovitými, portugalskými a tymiánem. Veškerá práce na této vinici se provádí ručně, svahy orientované na jih. Limitovaná edice 1000 lahví.

5) VALTIDE 2020, single vineyard Las Balsas. Carignan 95 % + Tempranillo 5 %.

Hrozny z 30 let staré terasovité vinice v nadmořské výšce 600 m. n. m. Severně orientované svahy, jílovito-vápencová půda. Toto víno je vyrobeno krátkou karbonickou macerací (7 dní) a zrálo 8 měsíců ve francouzském dubovém sudu. Limitovaný šarže 800 lahví.

6) GARAYA 2020, single vineyrad Miralasbueñas. Vinice se nachází v Dueñas, kde se vyskytuje původní středomořské jehličnaté dřevo. Půda písčito-hlinitá, 650 m. n. m., jedná se o směs přibližně deseti odrůd stoleté révy, bílých odrůd (Viura, Calagreño, Malvasia), včetně modrých odrůd (Red Grenache, Graciano, Trempranillos, Red Maturana). Veškerá práce na této vinici se provádí ručně. Svahy orientované na JZ. Víno je děláno metodou karbanické macerace. Limitovaná šarže 650 lahví.

7) HONTZA SELECCIÓN 2018, Tempranillo + Red Grenache 40%, zrálo v 300 l a 500 l francouzských sudech po dobu 11 měsíců. 30 let staré vinice vedení typu Gobelet, 600 m. n. m.

Přišlo mi, že jim dělá velkou starost to, že v příštím roce vystoupí z apelace Rioja (což je pro export velmi důležité) a budou si psát „NATURAL WINES", ale chtějí jít vlastní cestou. Pořád se nás ptali, jestli bychom si to víno koupili, když by tam nebyla ta apelace „Rioja", tak jsme jim řekli, že určitě ano, když to víno chutná a je poctivé, je mi úplně jedno jestli tam Rioja je nebo není.

Veletrh Fenavino byl skvělou procházkou po cestě španělských vín a mohu jen vřele doporučit. Určitě odjedete obohaceni a vaše vinařské obzory a chuťové pohárky budou zase o něco rozšířeny. FENAVIN 2023 proběhne od 9. 5. do 11. 5. 2023 opět tradičně v Ciudad Real (Castilla-La Mancha).

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 274x