O Víně

25.05.2022 Lucka Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.05.2022 00:00

Fenavino 2022, den první

Ve dnech 10. a 11. května 2022 jsem měla možnost účastnit se veletrhu Fenavin 2022, konaném ve španělském městě Ciudad Real se 70 000 obyvateli, přeměněné na hlavní město sektoru, který se snaží dohnat ztracený čas.

Veletrh vína Fenavin zahájil Král Filip VI., který se na dva dny stal světovým epicentrem vína a během této jeho návštěvy ho doprovázel prezident Castilla-La Mancha Emiliano García-Page; dále ministr zemědělství, rybolovu a výživy Luisem Planasem a prezident Fenavinu a prezident provinční rady Ciudad Real José Manuelem Caballerem. Fenavin je považovaný za jednu z nejvýznamnějších monografických událostí o světě vína na světě. Fenavin spojil 1946 zúčastněných vinařství a družstevních organizací z celého území státu, rozmístěných v devíti pavilonech a 18 000 kupujících. Na nejvýznamnějším veletrhu španělského vína mohla podnikat prakticky všechna označení původu ve Španělsku.

Na veletrhu se mi moc líbila volná degustační zóna „Galeria del Vino Globalcaja", která byla otevřena pouze v čase 1000 - 1300 hod a člověk si musel naplánovat schůzky šikovně tak, aby se do této zóny vůbec stihl dostat. Mně se povedlo strávit tam 1,5 hod a uteklo to velmi rychle, obzvlášť když jedete poctivě jednu odrůdu, obzvlášť tu, kterou neznáte. Jednotlivé sekce byly následující; Cava/ostatní/šumivá/perlivá/muškáty/ sladká vína/aromatizovaná/sangrie/vermuty/fortifikovaná/likérová/bílá 2021/bílá 2020-2017/bílá 2016-2011/rosé 2021/červená 2021/červená 2019/atd atd.

Já jsem prošla pouze Cavy a šumivá vína a skončila u bílých, protože jsem se zajímala o odrůdy, které jsem neznala, jako např. Merseguera, Hondarrabi Zuri, Viuri= totiž Macabeo (v oblasti Rioja a Navarra se nazývá Viuri), Godello, Airen (Jedna z nejpěstovanějších odrůd na světě, původně se používala i pro brandy, je velmi odolná proti suchu a plísním a je to jeden z důvodů, proč se hojně pěstovala po kalamitě phylloxery. Původně z centrální části Španělska, často blendována s jinými odrůdami pro svoji aromatickou neutrálnost).

První den jsem si nasmlouvala čtyři schůzky s vinařstvími Finca Loranque, Bodegas Carpe Diem, Finca Biniagual a Bodega Santa Catarina.

Vinařství Finca Loranque

Jedno z nejvýznamějších míst v provincii Toledo, kde dochované dokumenty ukazují, že se ze vín o pěstovalo již v 11. století. Právě proto se zde hraběnka Armíldez z Toleda rozhodla vybudovat vinařství ve francouzském stylu, na které si přizvala nejlepší francouzské architekty. Vinařství je postaveno z „mudejárských " cihel, typických pro styl Toleda. Finca Loranque je obklopena úrodnou, vápenato-jílovitou půdou, která je domovem nejen pro révu ale i pro olivovníky. Panství zahrnuje 500 ha a z toho je 42 ha osázeno révou ve složení Syrah, Cabernet Sauvignon, Tempranillo a Merlot. Vinařství je postaveno přesně uprostřed pozemků a produkuje cca 150 tis lahví. Všechna vína mají kolem 14,5 % alkoholu, ale tváří se velmi lehce, což způsobují chladné noci, kdy denní teploty z 40 °C padají k 15 °C. Vinařství dále nemohou rozšiřovat z důvodu zachování biodiverzity. 

Degustované vzorky:
1) Finca Loranque Syrah-Tempranillo 2014 (6,5 € )
Syrah grapes (70%) a Tempranillo (50%), oddělená fermentace při kontrolované teplotě, macerace v nerezových tancích o objemu 10 000 a 15 000 litrů, zrání 14 měsíců v 3-4 roky starých sudech z oblasti Navarra.
Aroma koncentrovaného červeného ovoce, zralého citrusu, lékořice a ostružin. Diskrétní vanilka a ořechy. Chuť je široká, kulatá, bohatá, mohutná, dlouhá dochuť.

2) After Work - 100 % Tempranillo
Lehký ovocné víno, což evokuje sám jeho název „Po práci", karbonická macerace, 14,5 % alk., nerezová nádrž, víno nechávají 2-3 roky na lahvi (2,2 €)

3) El Greco - víno speciálně vytvořené k příležitosti 400. letého výročí úmrtí malíře El Greco, který žil a zemřel v Toledu, lahve i ve velikosti magnum. Složení 70 % Syrah + 30 % Tempranillo.
Ruční sklizeň každé odrůdy zvlášť, fermentace v nerezových tancích při kontrolované teplotě max. 27  °C, část vína zraje 20 měsíců v sudech o objemu až 1000 l z francouzského dubu a druhá v sudech Navarro. Víno má potenciál 8-10 let na lahvi.

4) Syrah 100 %, francouzský barrique a Navarra, šarže 900 lahví (12 €)
Jeho vynikající poměr mezi kvalitou a cenou toto víno dovedl k obsazení nejvyšších příček profesionálních degustací. Časopis 'My Wine' provedl srovnávací degustaci s 60 víny ve Španělsku a dosáhl na pódiové umístění.
Sytá, tmavě třešňově červená barva. Aromatická vůně s minerálními vjemy, intenzivní třešeň s jemným granátovým okrajem, nádech praženého a černého ovoce, vanilka. Vynikající hladké taniny, které se otevírají hlubokým ovocným tónům. Dlouhý a vytrvalý závěr, potvrzující jeho vlastnosti síly a elegance.

Vinařství Bodegas Carpe Diem

V tomto vinařství jsem se nebyla schopna domluvit, protože moje jazykové schopnosti jsou omezeny ryze na agličtinu, takže zde podávám pouze pár základních postřehů o vinařství. Bodegas Carpe Diem se nachází v obci Malaga v Mollina, na severu provincie Malaga. Vinařství má plochu
20 000 m2 a kapacitu 5 mil litrů pro červená, bílá a sladká vína a kapacitu 250 tis litrů pro sudová vína z amerického a francouzského dubu.
Bodegas Carpe Diem produkuje pod dvěma označeními původu: D.O.P. Malaga (přírodně sladká vína a likérová vína, jako je tomu u Carpe Diem) a D.O.P. Sierras de Málaga (bílá, červená a růžová vína, jako je Montespejo).

Degustované vzorky:
1) Espumoso Moscatel Mediterráneo
Šumivé víno se slámově zbarvenými tóny, s jemnými a přetrvávajícími bublinkami. Intenzivní vůně se spoustou nuancí, peckovin, bílých květů, citrusů a tropických. Na patře je bublina elegantní, poskytuje šířku a dlouhou dochuť. Svěží a lehká, s jemnou sladkostí.

2) Montespejo Blanco Joven - Airen 70 % + Moscatel 30 % (4 €)
Slámová barva se zelenkavým tónem. Ve vůni čisté s vysokou intenzitou, dominuje peckovina, bílé květy, důležitá odrůdová reminiscence muškátu, kandovaného ovoce, medových tónů a polních bylin.

3) Gadea Blanco Ecológico - Pedro Ximenes 100 %
Světle žluté tóny se zelenkavým odleskem. Aroma velmi čisté se středně vysokou intenzitou, velmi ovocné s tropickými, svěžími a medovými tóny, doprovázené květinovými tóny a bylinkovým pozadím. V chuti velmi vyvážená kyselinka, která mu dodává dobrou svěžest.

4) Gadea Rosado - Syrah 100 %
Jemná jahodově růžová barva, čistý a jasný vzhled. Aroma středně vysoké intenzity, čisté, sladké červené ovoce s převahou malin a rybízu. Chuť velmi ovocitá, na patře velmi kulaté a vyvážené víno.

5) Gadea Tinto - Syrah 100 %, 2018
6 měsíců dubový sud, intenzivní třešňová barva s fialovým lemem. Aroma směsi dřeva a ovoce; převážně vanilkové, spolu s tóny čerstvého červeného a černého ovoce. Masitý vstup s jemnými a sametovými taniny. 

6) Carpe Diem Trasañejo - Pedro Ximenes Sweet (18 €)
15 let na francouzském sudu, velmi tmavá mnohovrstevnatá barva, jodované tóny. Aroma čerstvých fíků, kandovaného ovoce a citrusových tónů. Na patře je opulentí, velmi široké, šťavnaté s hladkou texturou.

Vinařství Finca Biniagual - Mallorca

Sídlo, které se skládá ze 14 domů, kaple, historického vinařství a vinotéky, dokonale zapadá do idylické malorské krajiny. Na začátku 20. století se oblast Biniagual stala obětí fyloxéry, zničila všechny vinice na Mallorce a zastavila vinařství. Zhruba o sto let později, na začátku nového století, bylo vinařství opět obnoveno. Krátce nato začali v Biniagual opět s výrobou vlastních vín. Bodega Biniagual je klasifikován jako DO (Denominación de Origen) a je součástí DO Binissalem, prvního DO na Mallorce.

Degustované vzorky:
1) Memóries de Biniagual 2021, Prensal 70 % + Chardonnay 20 % + Muscatel 10 %, 12, 5 % alk., (7,95 €)
Šarže 115 tis lahví. Svěží, lehké, aromatické a na Španělsko nepříliš alkoholické víno. Je ideální doprovodem k lehkému letnímu jídlu, lze vychutnat samotné nebo jako aperitiv.
Španělská bílá vína jsou považována za osvěžující a rozmanitá. Jsou absolutním opakem bohatých a suchých červených vín, která jsou pro Španělsko tak charakteristická. 

2)  Memóries de Biniagual Rosat 2021, Monta Negro 90 %, Syrah 10 %, 12, 5 % alk., (6,5 €)
Šarže 15 tis lahví. Charakter vyplývá z hroznů Manto Negro, hlavní odrůdy používané pro toto víno, spolu s 10% Syrah, což dodává tomuto vínu větší hustotu a dělá z něj dokonalé gastronomické vítězství. 

3) Memóries de Biniagual Negre, 2019, 52% Mantonegro, 32% Syrah and 18% Cabernet Sauvignon, 13, 5 % alk., (7 €)
Trilogii Memóries de Biniagual završuje víno, které kvasilo 12 měsíců, z toho 70 % v tanku a 30 % ve francouzských dubových sudech. Svou rubínově červenou barvou má vůni čerstvého červeného ovoce, středně vysoké intenzity, vynikají třešně a červený rybíz. Středně plné a hladké třísloviny, kyselina je živá a dobře zakomponovaná do vína. 

4) Finca Biniagual Verán 2019, Monta Negro 60 % + Cabernet Sauvignon + Merlot, 14 % alk., (10,2 €)
Šarže 60 tis lahví. Ve vůni intenzivní ovocné aroma, borůvky a černé třešně, lehký nádech lékořice, bylinek (rozmarýn a tymián). Na patře výrazné taniny naznačují svěžest a dlouhověkost tohoto vína. Na závěr pražené ořechy a lékořice. Plné víno s dlouhým závěrem. Tady jsem dostala tip na restauraci „Restaurante Vista Mar" s naprosto úchvatným výhledem na ostrov Dragonera jako na dlani.

Vinařství Bodega Santa Catarina - Mallorca

Vinařství Santa Catarina bylo založeno roku 1984 Švédem Stellanem Lundqvistem, žijícím v Brazílii ve státě Santa Catarina. V roce 2002 zemřel a štafetu převzal jeho syn, který se rozhodl po 14ti letech zcela změnit směr vinařství. Jediné co se udržuje jako vzpomínka na otce je řada Black Label, v roce 2016 to byl Merlot 100 % a v roce 2021 Syrah 100 %, oboje ve francouzských sudech. Vinařství používá korky 100 % recyklace z cukrové třtiny a pyšní se 0 % uhlíkovou stopou.

Degustované vzorky:
1. Prensal 2021, 13, 5 % alk., 3-4 měsíce na jemných kalech.
2. Giro Ros 2021, 14,5 % alk.
10 % vína bylo v dubovém sudu
3. INGUANY - Giro Ros 55 % + Viognier 45 %, 2021, 14, 5 % alk., (6,25 €)
Inguany = friendly wine, enjoy life, drink it now (přátelské víno/užívej života, vypij to teď)
4. Callet 100 %, 2021, 14, 5 % alk., (9 €)
5. Monta Negro 100 %, 2020, 13, 5 % alk., (9 €), v chuti podobné Pinot Noir, 8 měsíců ve velkoobjemových dubových sudech
6. Syrah 60 % + Callet 25 % + Monta Negro 15 %, (6,95 €)
6 měsíců mix dubové sudy a nerezové tanky
7. Mr. Estela 2016, Mrlot 100 %- první vinohrad z roku 1985, jež se později vyklučil, 9 měsíců v dubovém sudu
V letech 2002 - 2015 to bylo pronajmuto, později po vyklučení vysazen Syrah, tato řada pojede dál pod názvem Mr. Estela, ale odrůda bude Syrah 100 % (9,45 €)

Toto je vše z prvního dne, druhý den tři schůzky povinné a další absolvované s kolegyní z Asociace degustátorů, ale tam jsem byla jako doprovod a nedělala si poznámky. Za mě nejlepší vinařství s velkými víny bylo Finca Loranque a druhé dobré Bodega Santa Catarina (osobně mám ráda typ charakterních ostrovních vulkanických vín).

[1] Mudéjarské umění/mudéjarský styl se týká typu zdobení a výzdoby používané v iberských křesťanských královstvích, především mezi 13. a 16. stoletím. Byl aplikován na románské, gotické a renesanční architektonické styly jako konstruktivní, ornamentální a dekorativní motivy odvozené z motivů, které byly přeneseny nebo vyvinuty v islámské Ibérii.

[2] všechny ceny v € jsou ceny pro export

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 271x