O Víně
V předvečer svátku svatého Václava se v pardubické vinárně Dobrá nálada uskutečnila degustace francouzských vín, které měly jako hlavní odrůdu Sauvignon Blanc nebo Cabernet Sauvignon.
Včera jste se dozvěděli, že pití vín z přímoplodých hybridů vás nejspíše nezabije, dnes se pokusím rozebrat, co je na něm vlastně doopravdy tak špatného.
Opět se pokusím shrnout něco o hybridech, tentokrát chci rozebrat, proč jsou vlastně zakázané.
Opět se pokusím shrnout něco z toho, co jsem posbíral po malých střípcích, a doufám, že to poslouží nejen pro užitek, ale i pro zábavu.
Bílé aromatické odrůdy, kam Irsai Oliver bezpochyby patří, je skupina vín, která se nedají pít po celý večer a už při třetí skleničce mohou svojí extraktivností unavovat. To se ale v žádném případě nedá říct o dnešním suchém kabinetním irašaji ročníku 2006.
Kam se posunulo a jak hodnotím suché Svatovavřinecké 2002 odrůdové jakostní, které zrálo 9 měsíců v barikovém sudu, se dozvíte v následující recenzi.
V průběhu září jsem otevřel šest lahví. Kromě čtyř vín z České republiky září ještě zastupovalo víno z Maďarska a Španělska. Překvapilo suché Egri Királyleányka ročníku 2000 a znovínský Bon Accord Merlot ročníku 2003, který zrál v sudu typu barrique.


