O Víně
Jak hodnotím chilské Chardonnay ročníku 2005, které zrálo půl roku v sudech z francouzského dubu, se dozvíte v následující recenzi.

Druhý díl obrázkového příspěvku, kde mapuju méně známé vinařské oblasti, zapomenutá místa a názvy vín z období mezi dvěma světovými válkami. Etikety je asi to jediné přístupné, co se nám z té doby zachovalo. Takže vzhůru na vína Morské, Nesmylské, Rustské...



Vinařský bedekr k výročí vinobraní na Mělníce.





Víte, odkud pochází vína jako "Ermellecké", "Grinavský Špičák", "Menešské desertní", "Terlanské", nebo kde na Moravě leží "Grafendorf bei Grusbach"? Máte-li trpělivost, ve svém dnešním atypickém příspěvku přináším první polovinu z několika desítek skenů etiket od "cizokrajných" vín i s popisem, co se o těchto vínech a jejich původu dá zjistit...

V sobotu 1. prosince 2012 máte možnost ochutnat mladá vína a domácí pomazánky v Šakvicích.

V třetí části tohoto maratonu článků ukážu, co bývá v oblastech, kde se daří produkovat pinoty světové velikosti, obvyklé, zejména vzhledem k tomu, co u nás právě obvyklé není.

V druhé části článku se blíže rozhlédneme, jak moc specifické podmínky vyžaduje pinot, aby ze sebe vydal to nejlepší.

Minulý článek popisoval experimentální část pokusu, ale samozřejmě s tím jsem se nespokojil, obrátil jsem se na některé vinaře se spoustou dotazů, obvolával jsem udržovatele klonů, mnoho jsem četl a individuálně prochutnával, abych sám sobě dokázal zodpovědět otázku, co lze udělat lépe pro to, aby to Pinot Noir odměnil tím, že se ukáže jako opravdu „velké víno".

Upřímně jsem se tentokrát spíš těšil, že tím to po pěti letech pokusů o pětiletou archivaci zdejších pinotů skončí. Že o tom napíšu souhrnný článek plus sérii dalších na téma „Proč to tak je?" a budu se zas věnovat něčemu jinému. Když jsem vprostřed pinotového večírku nadnesl, že příští rok bychom se mohli sejít třeba zas nad jinou odrůdou, nikdo mi to nerozmlouval. Takže vedlejší efekt tohoto archivačního pokusu je ten, že se nám české a moravské pinoty poněkud přejedly.

Jak hodnotím pozdní sběr Merlotu ročníku 2005 z vinařství Vladimíra Tetura se dozvíte v následující recenzi.



Za desetiletou historii portálu ovine.cz jsme nezveřejnili jedinou recenzi na rakvické vinařství Bronislava Vajbara. Napravím to dnes hodně zajímavým Merlotem 2011 výběr z hroznů, který je zároveň velmi dobrým kandidátem na archivaci.

