O Víně

18.09.2017 Sajmik Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.09.2017 07:00

V hlavní roli Tannat - 11. část: Cuvée Haitza 2006, Irouléguy AOC, Domaine Arretxea, Irouléguy

V dalším pokračování cyklu o odrůdě Tannat je na řadě renomované baskické vinařství a jejich takřka 11 let staré červené cuvée.

O apelaci Irouléguy ve francouzském Baskicku jsem psal hned ve třetím díle tohoto seriálu, u příležitosti recenze vína Domaine de Mignaberry 2006 z místního vinařského družstva, další informace o oblasti najdete v naší Encyklopedii. Proto se můžeme rovnou vrhnout na recenzované víno a jeho výrobce.

Domaine Arretxea (čti "areča"; znamená "kamenný dům") je nejrespektovanější vinařství v apelaci Irouléguy a i v rámci celého francouzského vinařského regionu Sud-Ouest patří k těm známějším. Vinařství sídlí v obci Irouléguy. Založil je v roce 1989 Michel Riouspeyrous se svou ženou Thérèse. Začínali víceméně od nuly, jen se starým sklepem po Michelově dědečkovi. Ani dnes nemá vinařství nějak závratnou velikost, vlastní jen 8,5 ha vinic, navíc zpracovávají hrozny z malé parcely jednoho přítele. Od počátku hospodaří biodynamicky, certifikaci získali v roce 1998. Vyrábějí několik bílých vín, vždy jde o směs z místních odrůd Petit Manseng, Gros Manseng a Petit Courbu, v různém poměru (rozdíly jsou dány hlavně povahou terroiru). Dále produkují jedno růžové a dvě červená vína. Základní červené se nazývá "Tradition", směs tvoří s asi 50 % Tannat, zbytek pak Cabernet franc a Cabernet Sauvignon, školeno pouze v tanku. Druhé červené, "Cuvée Haitza", obsahuje 70 % Tannatu a 30 % Cabernetu Sauvignon. Školeno je v dřevěných sudech o objemu 400 a 600 litrů po dobu 18 měsíců, lahvováno bez čiření a filtrace. Vinařství nemá vlastní web, tyto a další informace najdete na francouzském blogu Laccorddivin, pěkná reportáž s fotografiemi z návštěvy vinařství je na diskusním fóru La passion du vin. Z anglicky psaných lze zmínit např. weby obchodníků Kermit Lynch nebo Terroirs.

Cuvée Haitza 2006: láhev typu Bordeaux z tmavozeleného skla, dvojjazyčná etiketa (jak se na správné baskické patrioty sluší); kovová záklopka, dlouhý kompaktní celokorek, zcela neprosáklý. Barva granátová, neprůsvitná, nijak extra tmavá. Ve vůni převažuje vegetálnost, lehce jsou cítit makovice. Chuť plnější, dobře strukturovaná, bez větších stop nazrálosti, ovšem vegetálnost se projevuje i zde, což celkový dojem dost shazuje. Poctivé třísloviny, lehce svíravé; vzhledem k plnosti vína bych tipoval o něco více alkoholu než deklarovaných 12,5 % vol. Delší dochuť. Slušné víno, přesto se nedokážu ubránit mírnému zklamání, "zelené" tóny snáším dost špatně. Ročník 2006 byl na francouzském Jihozápadě spíše průměrný, v podhorských oblastech jako Irouléguy měly kabernety asi problémy zcela dozrát.

Během dalších dnů si víno dost drželo svůj charakter, jen vegetální tóny pod vlivem vzduchu postupně slábly, takže pátý den (kdy v láhvi zbývalo tak deci) nebyly ve vůni ani v chuti cítit už skoro vůbec. Znalci chemie by to asi dokázali vědecky objasnit, mně to připadlo skoro jako zázrak. Každopádně zajímavá zkušenost, opět se mi potvrdilo, jak moc může delší provdušnění změnit víno k lepšímu. V chuti tmavé ovoce, decentní nazrálost; celkově krásně sladěné, charakterní a velmi dobře pitelné červené spíše "severního" typu. Další láhev zkusím nechat ještě pár let uležet.

Koupeno v roce 2010 u loirského vinaře François Chidaine, který vedle svých vín prodává i širokou škálu biodynamických a autentických vín. Cenu si už nepamatuji, muselo to být cca 15-18 €. Dnes se novější ročníky Cuvée Haitza na internetu dostanou za 25-40 €, což už mi - minimálně vzhledem ke kvalitám popsané láhve - přijde poměrně drahé.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 211x