O Víně

02.04.2012 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.04.2012 07:00

Prezentace vín z vinařství Vondrák ve Viničním altánu v Praze

Degustace vín Vinařství Luděk Vondrák z Mělníka ve Viničním altánu v Praze.

Do Havlíčkových sadů nedaleko známého Botičského potoka jsem opět po delší době zavítal do Viničního altánu na Gröbovce (nazývané podle průmyslníka Moritz Gröbe), kde se konala v rámci pravidelných ochutnávek prezentace vín z mělnického vinařství Vondrák.

Altán leží na kopci ve svahu a je obklopen vinicí. Není tajemstvím, že na této již kdysi opravdu unikátní pražské vinici se rodilo víno již dávno ve středověku. Zatímco vinné hrozny zde zrají s různými přestávkami již kolem sedmi staletí, návštěvníci Viničního altánu se jejich příjemnou krásou mohli kochat jen pár desetiletí. V padesátých letech minulého století byla sice vinice pod Gröbeho vilou znovu vysázena, ale po pětatřiceti letech se opět ocitla na pokraji zkázy a teprve v roce1993 byla v příkrém svahu na ploše cca 1,7 ha nákladně obnovena a následně spolu s vinicí pak také Viniční altán a další objekty v Havlíčkových sadech, včetně Gröbeho vily. Náročná obnova objektu, který byl v havarijním stavu, trvala dvacet měsíců a stála městskou část 20 milionů korun. Podle podnikatelského záměru provozovatele Viničního altánu, slouží zrekonstruovaný objekt především jako místo příjemného posezení u kvalitního vína a různých chuťovek a delikates. Viniční Altán o ploše 125 metrů čtverečních pojme podle charakteru použité stolové úpravy kolem šedesáti hostů. Je však pochopitelné, že hostům bývá nabízeno nejen originální víno z hroznů na vinici Gröbovka, ale i další vína a pravidelně se konají ochutnávky renomovaných vinařství (tuzemská i zahraniční), na kterých si hosté mohou přímo favorizovaná vína zakoupit.

Tentokrát jsme tedy zavítali na vína mělnická z vinařství Vondrák. Úvodem je třeba krátce zmínit, že vinařství bylo založeno v roce 1996, kdy Luděk Vondrák současně zahájil bakalářské studium na Agronomické fakultě České zemědělské university v Praze. Z původní rozlohy 1,8 ha postupně přikupoval další vinice a v současné době obhospodařuje více jak 12 ha (viniční tratě Liběchov a Turbovický vrch jsou cca 12 km od sebe), kde vysázené klony jsou převážně 25 až 50 let staré. Největší úspěchy zaznamenal s ročníky 2005 a 2006, kdy současně obhájil dvakrát za sebou titul Championa českých vín. Z ročníku 2005 to byla odrůda Kerner ve výběru hroznů a botrytickém sběru a z ročníku 2006 Ryzlink rýnský s přívlastkem výběr z hroznů.

Výroba probíhá od roku 2008 v nových prostorách, kde odzrněný rmut lisuje pneumatickým lisem, následně mošt odkaluje a zakváší čistými kulturami kvasinek v nerezových fermentorech a vína pak zrají povětšinou v nerezových případně plastových tancích.

Prvním vzorkem bylo víno Cuvée Liběchov 2011, zemské, neboť v loňském roce ranné odrůdy pomrzly a byla malá úroda. V této směsce je 80 % Ryzlinku, 1 % Kernerky a zbytek tvoří Rulandské bílé respektive šedé. Průměrná cukernatost moštu byla 19 °NM. Světle zlatavá barva vína s vodnatým okrajem působilo svěžím dojmem vyšším obsahem kyselin (12 g/l), ale příjemnou vůni medu a lipového květu překrýval patogenní a cizorodý buket lepidla. V chuti bylo víno plné a lehce minerální v celkovém dojmu jsem hodnotil 78 body. Za cenu 110,- Kč jsem neměl co řešit (trochu drahé kloktadlo na dásně), ale kdyby byla cena kolem 70,- Kč určitě bych nákup zvažoval, protože si myslím, že toto víno určitý potenciál zrání jistě má.

Druhým mladým vínem bylo Cuvée Turbovický vrch 2011, zemské víno. Toto víno bylo deklarováno jako klaret, což byla typická ukázka české představy o klaretu. Jak známo klaret je víno vyrobené z modrých odrůd bez nakvášení na rmutu, které se řeší buď samotokem nebo lisování celých hroznů. Výsledkem jsou většinou růžová vína, ale mohou být až červená (Francie) nebo naopak téměř bílá (Morava). Toto víno nebylo ani bílé ani růžové a mělo velice nízkou barvu. Základními odrůdami pro výrobu cuvée bylo Svatovavřinecké (mělo vyšší podíl kyselin), Tramín červený a Modrý Portugal. Nižší intenzita vůně, která byla spíše nepříjemná, v chuti byla znatelná vyšší hladina zbytkového cukru (cca 9 g/l), ale i kyselinek (9 g/l). Celkový dojem tak bylo fádní a řídké víno ani bílé ani rosé, prostě jak se říká ani ryba ani rak (hodnoceno 68 b.)

Třetím vzorkem bylo opět zemské víno, ale ročníku 2010 a odrůdy Tramín červený. V roce 2010 postihlo vinice na Turbovicku letní krupobití, což výrazně omezilo výnosy i kvalitu. Barva zlatavá s výrazným projevem vyšších alkoholů a glycerolu (extrakt přes 21 g/l a cukernatost moštu 20 °NM vytvořilo ve víně 13 % alkoholu). Vůně relativně střední intenzity a příjemná muškátová, ale v chuti spálená guma a výrazné hořčinky (dochuť). Obsah kyselinek kolem 6 g/l a zbytkový cukr ve víně 1,4 g/l činilo toto víno podle názoru vinaře vhodným kandidátem na celovečerní popíjení (75 b.).

Dalším vzorkem byl Liběchovický Ryzlink rýnský 2009 v pozdním sběru (prodejní cena 140,- Kč). Tyto klony poskytují kvalitní hrozny a vína z nich vyrobená získala v minulých letech významná ocenění na soutěžích a výstavách. Hezká zlatá barva s vyšším odstínem a výrazným glycerolem, vůně příjemná minerální a lipového květu a chuť hladká a plná (extrakt 26 g/l) s pouhými 1,6 gramy zbytkového cukru a 12,5 % alkoholu (82 bodů).

Pátým vzorkem bylo Rulandské bílé 2009 pozdní sběr - opět víno z viniční trati Liběchov, které získalo stříbrnou medaili v roce 2011 na Salonu vín ve Valticích. Víno se vyznačuje opět vysokou zlatavou barvou a tělnatostí (extrakt 25 g/l a cukernatost moštu 21,5 °NM), čistou medovou vůní a komplexní chutí s jemnými hořčinkami. Víno je velice suché (obsah zbytkového cukru 1,8 g/l) a opět silnější v alkoholu (13,2 %).

Šestým vzorkem bylo Rulandské šedé 2008 v pozdním sběru, odrůda která se vinaři rovněž velice daří (například skvělá byla z ročníku 2005 (89 bodů)). Nádherná sytá zlatá barva, vysoká intenzita vůně s lehkým okrajem zelené posečené trávy, ale zklamáním je chuť, kde vystupuje spálenina. Analytické hodnoty opět velice pěkné (extrakt 26 g/l, kyselinky 6 g/l a zbytkový cukr jen 1,4 g/l) však již renomé tohoto vína nezachrání (77 b.)

Sedmým vzorkem byl Kerner 2009 ve výběru z hroznů. Klony vysázené na ploše cca 0,5 ha jsou 25 let staré a poskytují základ velice zajímavým vínům. Odrůda nezapře svůj původ v Ryzlinku rýnském (křížené s prastarou modrou odrůdou Trolínského) a poskytuje nádherný a intenzivní buket muškátu a nasládlé plné chuti (extrakt 22 g/l a zbytkový cukr 4 g/l) a jemné kořenitosti (84 bodů). Víno obsahuje 14 % alkoholu a je adjustováno v 0,5 litrových lahvích (140,- Kč).

Následující Rulandské bílé 2006 ve výběru z hroznů pochází z nejlépe hodnoceného ročníku (podle vyjádření pana Luďka Vondráka) na Mělnicku. Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit ojedinělost tohoto ročníku nejen u českých vín , ale i Moravských (např. Sauvignon 2006 výběr z hroznů St. Málka z Popic, Ryzlink vlašský 2006 pozdní sběr Lechovice etc.) Barva vína asociovala ranní moč nebo citronádu z let dávno minulých, vysoká intenzita komplexní vůně s lehkou stařinou, v chuti příjemné a vyrovnané medové tóny (obsah kyselin 7 g/l, cukr 3,3 g/l, extrakt 26 g/l, alkohol 14 %). Celkový dojem jedno z nejlepších vín večera (86 b.)

Další vzorek bylo Rulandské šedé 2007 opět v přívlastku výběru z hroznů. Toto víno se vyznačovalo vysokou až jantarovou barvou, ve vůni střední intenzity s výrazně vynikajícím alkoholem (13,8 %) a medovými plástvemi, které přecházejí i do chuti, kde však je překryta štiplavostí a nahořklým ocáskem (není překvapivě způsobeno sírou, ale samovolným jablečno-mléčným kvašením). Velice vysoký obsah extraktu (27,5 g/l) a naopak nízký obsah kyselin (4,5 g/l) při relativně nízkém zbytkovém cukru (2,7 g/l) působí až příliš sladce (78 b.)

A konečně finále desátý vzorek Ryzlink rýnský nejdříve 2006 výběr z hroznů, který získal již 5 medailí a byl 2x Championem výstavy. Příjemná zlatá barva vína s bohatým buketem lipového čaje s akátovým medem a i čisté chuti podtrhující odrůdovost ( extrakt 27 g/l, obsah kyselin 7 g/l, zbytkový cukr 7 g/l a obsah alkoholu 14,2 %). Toto polosuché víno jsem hodnotil nejvyšším skóre 90 bodů (0,5 litru bylo nabízeno za 210,- Kč).

Další Ryzlink rýnský byl ročník 2007, botrytický výběr z listopadové sklizně (28 °NM a extrakt téměř 35 g/l!) Srovnatelná vysoká zlatá barva, ale přestože analytika byla příznivější víno ve vůni již není tak čisté a v chuti cítíme lehkou štiplavost a hořčinku. To vše podtrženo znásobuje vyšší zbytkový cukr (27 g/l) a vysoký obsah alkoholu (téměř 15 %). Cena půllitrové lahve 300,- Kč.

Sladká tečka nakonec ve formě slámového vína ročníku 2007 z odrůdy Svatovavřinecké ukončila prezentaci vinařství Vondrák. Už barva vína připomínající čínský čaj a mohutného vzhledu (cukernatost při sklizni přes 28 °NM a extrakt přes 50 g/l) mělo velice příjemnou vůni medovníku s vlašskými ořechy. Rovněž chuť připomínala bouli (peckové ovoce naložené v rumu a medu) nebo scherry s patrnými tóny zelených ořechů až přezrálých jahod či švestkových povidel. Obsah alkoholu 14,5 %, kyselin 6 g/l a vyšší zbytkový cukr 43 g/l. Ojedinělý experiment a zajímavý výsledek, ale netroufám si toto víno vůbec hodnotit, stejně jako pan Vondrák nedokáže tento experiment deklarovat jasnou prodejní cenou (cena smluvní).

Pozn: fotky budou k dispozici od dubna 2012 na webu Viničního altánu v rubrice Ochutnávky - potažmo Již jsme ochutnali: 19.3.2012 Vinařství Luděk Vondrák (Mělník).

Použité odkazy:
http://www.vino-melnik.cz
http://www.vinicni-altan.cz

Počet příspěvků v diskuzi: 10  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4002x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5