O Víně

09.07.2012 Lukáš Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.07.2012 07:00

Poddvorovská potulka podruhé

Den otevřených sklepů v Novém Poddvorově - Akce, která je rok od roku komornější, vstřícnější a zaměřená na úzký okruh návštěvníků, jak těch starých známých od vinařů, tak i na okruh těch nových, ještě se rozkoukávajících, hledajících něco nového.

Dne 23.6.2012 jsme se podruhé  v nachlup stejné sestavě zúčastnili již osmého ročníku Dne otevřených sklepů v Novém Poddvorově. Neměnným faktem je, že vinaři se snaží akci podat návštěvníkům co nejpříjemněji, v co nejlepší kvalitě a hlavně komorněji. Letos to zaručoval omezený prodej lístků, jejichž počet byl omezen na 300 kusů. Jak se později ukázalo, nebylo omezení třeba, platících účastníků bylo okolo 250. Cena byla stanovena na 400,- Kč, v předprodeji na stránkách svazu vinařů o příjemných sto korun levněji. Vstupenka zahrnovala neomezený vstup do deseti sklepů, skleničku, skládanou mapku se seznamem vinařů a jejich vzorků a nakonec večerní posezení u cimbálu. Letošního ročníku se tradičně zúčastnili již známí vinaři z Poddvorova, jmenovitě Milan Sůkal, Jaromír Hnidák, Vladimír Kašík, Václav Mrkva, Pavel Veselský, Tomáš Bařina, Antonín Blažek, Vinařství Krásná Hora s.r.o., nakonec se přidali i členové spolku Ivo Padalík a Eduard Gertner (což nebylo vůbec na škodu) a nakonec benjamínek, mladý vinař Ondřej Konečný. Pokud vás zajímá srovnání s loňským ročníkem, najdete můj článek pod tímto odkazem.

Co bych hned z úvodu trochu pořadatelův vytknul, podobně jako loni, byl fakt, že vzorky vypsané v katalogu úplně nekorespondovaly s tím, co vinaři sami nabízeli, nebo měli vypsané na seznamu. Tím vznikal trochu zmatek a některá vína nebyla podávána a byla nahrazena opět jinými. Snad se to v příštím ročníku zlepší.

Ale podívejme se již do nitra sklípků, co nám letos vinaři připravili. Oproti loňsku jsme začali poctivě od jedničky, jelikož počasí přálo a nemuseli jsme se schovávat pod přístřeškem pana Veselského u sklepu dvě. Jedničku měl tradičně pan Mrkva, kde jsme se pomalu zavíňovali třeba Ryzlinkem rýnským 2011 v pozdním sběru **, který vykazoval jistou reduktivitu a výraznou kyselinku. Podobný dojem na mě dělala i bonbonová a neutrální Pálava 2011 pozdní sběr **. Vyzkoušel jsem i  Frankovku 2010 zařazenou jako moravské zemské víno **. Vykazovala však hodně nízký barevný odstín a i v chuti byla poměrně nevýrazná a lehká. Pro mě, stejně jako loni, tradiční zavíňovací průměr.

Ve druhém sklepě nás přivítal jako vždy skromně a v dobré náladě pan Veselský, kde nás zaujalo zejména výborné, lehké Neuburské 2011 s přívlastkem kabinet z tratě Remíz ***(*) (12 % alk., extrakt 18,4 g/l, cukr 0,4 g/l a kyselina 5,7 g/l). Zaujalo mě pevným tělem s lehkým nádechem pomerančové kůry a limetky, šťavnatá kyselinka, kořenitější závěr, hodně dobře pitelné. Vidím v něm potenciál. Vyzkoušel jsem také Veltlínské zelené 2011 pozdní sběr, trať Remíz *** (12,5 % alk., extrakt 17,4 g/l, cukr 2,4 g/l a kyselina 5,1 g/l), které bylo spíše neutrálního, hroznového projevu. Zajímavý byl také lehký, jemný a selský Modrý Portugal 2011 odrůdové jakostní, trať Vinohrádky **(*) (13 % alk., extrakt 23,8 g/l, cukr 0,4 g/l a kyseliny 4,6 g/l) překvapivě vysokým extraktem.

Ve sklepě č. 3 jsme navštívili pana Jaromíra  Hnidáka. Ochutnali jsme kyselkavý, svěží, jemně chlebový Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběr **(*), dosti svérázný kopřivový Sauvignon 2009 výběr z hroznů **, Frankovku 2009 pozdní sběr ** s charakterem jahod, přezrálého angreštu, medu. Na mě trochu vyumělkovaná. Pěkný, i když trochu fádně působící Cabernet Sauvignon 2009 pozdní sběr *** byl také k mání. Nad průměr vykukovala pěkně řemeslně zpracovaná a odrůdově působící Frankovka 2009 pozdní sběr ***(*).

Překvapením byla zejména červená vína vinařů Ivo Padalíka a Eduarda Gertnera, kteří měli po dvou letech odmlky společný sklep. Pan Gertner měl vína o něco hutnější, trochu připáleného a nasládlého charakteru, což dokazoval i Dornfelder 2011 ***. S panem Padalíkem jsme se dali trochu do řeči a mezitím ochutnávali neutrální a ve vůni trochu slabší Ryzlink rýnský 2011 **(*), evokující čerstvě rozkousnutou bobuli hroznu, dále tělnatý, vyzrálý, čokoládovo-kávový Dornfelder 2009 ****, který oživovala pěkná kyselinka a toastový, dlouhý závěr. Dosti mě bavil! Dopřáli jsme si Svatovavřinecké 2009 ****, které už bylo také pěkně zakulacené, s buketem sudu a toastu. Veskrze se jedná o vína na dlouhou trať s archivačním potenciálem. Ivo Padalík vína lahvuje postupně, vše má svůj čas, nikam nespěchá. Šarže nejsou nijak velké a lahve byly bez etikety, pouze popsané fixem. Na úplný závěr nám byly dopřány i dva čerstvé, zkušební vzorky Frankovky 2011 **** a Cabernetu Moravia 2011 ****. Krásná, svěží vína s odrůdovým, lehce rozeznatelným charakterem. Sympatické vinařství, jehož produkce nás velmi oslovila a budeme se těšit na další setkání. Pro mě letošní objev v produkci červených vín.

V dalším sklepě u pana Blažka jsem si konečně dopřál i mou oblíbenou millerku **, v tomto případě ročníku 2011 s přívlastkem kabinet. Bohužel mě nepřesvědčila a nabídla jistou škrobenost a vyumělkovanost s příliš reduktivním projevem. Podobným dojmem na mě působil i Dornfelder 2011 výběr z hroznů **, který působil zase příliš přepáleným a hutným dojmem.

Postoupili jsme dále ke sklepu pana Bařiny, kde jsme se podobně jako loni příliš nezdržovali. Zdejší produkce vín mě bohužel nijak neoslovila. Dopřál jsem si pouze Muškát moravský 2011 jakostní, který mě v mých dojmech jen utvrdil.

Letošní novinkou byl otevřený sklep mladé vinařské krve Ondřeje Konečného, který nyní působí se svým malým vinařstvím Konečný Winery v nedalekých Čejkovicích, ale hodlá výrobu přestěhovat do Nového Poddvorova. Letos si jen oťukával případné zákazníky. Moderní trend byl znát i v rozlišení řad vín dle cukernatosti hroznů - Classic, Premium a Selektion. Některá vína se nám líbila, vyzdvihnul bych například pěkný, polosuchý, pikantní, bezový Hibernal 2011 ***s označením Classic, který brousil trochu do doktořiny. Ondřej se hodně snažil, byla vidět i jistá nervozita, ale to se jistě lety vybrousí. Ochutnali bychom i více, ale odradila nás přítomnost silně podnapilého pomocníka, který se snažil obsluhovat, ale jeho přítomnost tomuto vinařství spíše ublížila. Uvidíme příště.

Rád bych nyní přeskočil vinařství Krásná hora a podíval se na další vinařství. Krásné hoře se budu věnovat v závěru reportu, bude to trochu obsáhlejší čtení s několika novinkami.

Opět se musím omluvit příznivcům vín z Vinařství Kašík. Letos jsem poznámky také nedělal. Musím přiznat, že v průběhu let se vývoj směru tohoto vinařství odklonil a nyní se vinařství přiklání spíše k moderní a líbivé produkci vín, což mě a mým kolegům moc nesedí.

V posledním sklepě u Milana Sůkala bylo opět živo, panovala příjemná atmosféra, kterou umocňovala pěkná vína, prostředí a cimbálová muzika. Z nabídky jsme ochutnali vše. Počínaje tělnatým a chlebnatým Rulandským šedým 2011 v pozdním sběru ***, vhodným pro archivaci, dále opulentním, nefiltrovaným a šťavnatým Sauvignonem 2011 pozdní sběr ****, charakterním a noblesním svěžím Chradonnay 2011 pozdní sběr ***(*). Nejvíce nás ovšem zaujal Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr ****(*), kterého čeká jistě velká budoucnost. Má pevné tělo, kyselinku, mladistvou šťavnatost a krásně voní po lučním kvítí. Moc pěkný! Doporučuji vyzkoušet také Tramín červený ve výběru z hroznů **** (ročník mi unikl, ani nebyl napsán v přehledu), který je sice polosladký, ale je krásně vyvažován mocnou kyselinkou, takže se moc dobře pije. Osvěžili jsme se i rosé s prozaickým názvem Ba-Ja cuvée rosé 2011 pozdní sběr **** (zkratka jmen dětí) z odrůd Zweigeltrebe, Cabernet Moravia a André. Bylo velice svěží, šťavnaté, jogurtovo-jahodové. Příjemné letní pití. Ze dvou morávií v nabídce jsem ochutnal Cabernet Moravia 2011 jakostní **(*), který byl ovocný, ale trpěl klasickým syndromem brambor. U mě průměr.

V závěru bych se tedy rád vrátil k vinařství Krásná hora, kde sledujeme dění Marka Vybírala již takřka od zrodu v Ratíškovicích, až doposud v Novém Poddvorově a to zejména díky mé kolegyni EvaS. Oproti loňsku jsou tady pouze dvě změny, zato dosti zásadní a podstatné na to, abychom zde celodenní pouť zakončili dlouhými rozhovory s Markem Vybíralem, co a jak. Vinařství jsme samozřejmě v ten den navštívili v pořadí sklepů, jak šly za sebou, ale vrátili jsme se rozčarováni, abychom si s Markem pohovořili.

Velikou novinkou jsou předně nové etikety. V galerii níže si můžete sami udělat představu o současné podobě lahví z Vinařství Krásná hora. Přiznám se, že pro mě veliký krok zpět. Vypíchnul bych zejména malý font a logo vinařství, velikou, fádní a nevyužitou bílou plochu, kterou nezachrání ani reliéfní lesklé kostičky, evokující prosklené luxfery v novém provozu. Z fotky to není zřejmé, ale pravou stranu etikety zakončuje černý proužek s povinnými údaji o víně, včetně analytiky vína. Můj dojem nezmění ani povídání Marka o tom, že se motiv tvořil dlouhou dobu, vybíralo se z mnoha nápadů a vycházelo z mnoha představ, o finančních nákladech ani nemluvě. Také nejsem moc přesvědčen o tom, že se etiketa ujme a ve stojanu mezi jinými víny nezapadne a naopak bude jasně zřejmé, že jde o vína z Krásné hory... Kam se poděl dominantní červený nápis vinařství s dubovou ratolestí?

Nechme etikety stranou, každý má jiný vkus a jde tady předně o víno. O víno, které léta sledujeme a nyní poprvé nám přišlo opravdu jiné. A tady jsme intenzivně pátrali, co se změnilo v nás, ve vinaři, ve výrobních postupech. Proč je ta produkce Sauvignonu 2011 (mix dvou SVG, užití sudu, hodně práce s výsledkem), Ryzlinku rýnského 2011 (následné práce a školení po roce, část produkce šla do lahví pod korek, vývoj a potenciál ano, ale nikdy nebude tak plný, jako předchozí ročníky), Chardonnay 2011 (surovina z Kobylí, 21 °NM, tělo se zakulatí, těžší nádech, ovocná složka potlačená, styl vín Chablis), Pinotu blanc 2011 (trať Odměry, Čejkovice, 22 °NM, ¾ roku na kvasnicích, 10 % sudu, máslový), Pinotu gris 2011 i Tramínu 2011 sice krásně hutná, vyvážená a tělnatá, ale hlavně postrádá odrůdový charakter, na který jsme byli zvyklí v předchozích ročnících? Vtírala se extrémní myšlenka, že Marek vinařství předal mladší generaci a své vinařství „zaprodal" moderním cílům a ideálům. Naštěstí bym dojem vyvrácen. Faktem je, že produkce ročníku 2011 značně vybočuje ze zajetých kolejí. Markova obhajoba byla taková, že vinařství pracuje s tak kvalitní surovinou poprvé a samotného jej zajímá, kam se vína posunou a co z nich vlastně bude. Celkovým faktorem ročníku 2011 je robustní a plné tělo, avšak dosti potlačená aromatika vín, tedy vínům chybí jistý štych, který by jim dával punc originality. Veškeré Pinoty jsou zakvášeny neutrálními kvasinkami, odkalovány fyzikálně, což nebývalo v předchozích ročnících zvykem. Vinařství se více soustředí na práci s kvasnicemi a na co nejšetrnější zacházení při výrobě vín. Marek je v současné době hodně spokojen s vývojem ročníku 2011 a poprvé se prý dostává ke standardu vín, která by chtěl produkovat. Uvidíme. Vína jsou to ještě mladá a jen čas ukáže, kam se posunou. Zatím ten potenciál vždycky měla a z některých vznikly jedinečné kousky. Osobně jsem odcházel docela rozladěn a se smíšenými pocity. Ale budu doufat, že Marek opravdu ví, co dělá a jde za tím pravým cílem. Bude mě velmi zajímat, jakým směrem se budou vína, potažmo celé vinařství ubírat. Doufejme, že tím správným, velmi si to přeji.

A to je přátelé vše! Letošní ročník je za námi a já se budu těšit opět na shledanou s příjemnými vinaři v Novém Poddvorově.

1-20 | 21-40 | Vše
Počet příspěvků v diskuzi: 15  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5485x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5