O Víně

27.09.2011 Rolfis Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.09.2011 07:00

Malá Velká vinařství - Vinařství Dalibor Osička

Vyznat se v sortimentu vín a ve vinařstvích začíná být pro laiky v době rozmachu našeho vinařství stále větší problém. Rozhodl jsem se proto představovat menší a méně známá vinařství, protože právě tam nacházím krásná vína a zažívám nezapomenutelné chvíle.

V této sekci budu představovat malá vinařství, která rozhodně nenajdete na pultech supermarketů. Já osobně těmto vinařstvím říkám malá velká vinařství. Proč tento přívlastek? Tato vinařství většinou neoplývají ohromnou halou, nenajdete tam pluk zaměstnanců, většinou jde o rodinná vinařství, kde co rodinný příslušník, to zasvěcenec vinařství. Ve většině případů jde o klasické sklípky, tak jak je všichni známe. Vždy budete vřele přivítání, pohoštěni a zážitek, který si z takové degustace odnesete, bývá úžasný.

V prvním díle naší cesty po malých vinařstvích se zastavíme ve Velkých Bílovicích, konkrétně ve sklepní lokalitě „Belegrady", kde má své království vinař Dalibor Osička. Pravda, trochu netradiční jméno ve Velkých Bílovicích, ale to jen malá odbočka. Rodinná tradice vinařství sahá až k počátkům 20. století. Intenzivněji se se mu věnuje až pan Dalibor Osička a to od roku 1993. Každičký hrozen, který je později přeměněn na lahodný mok a opatřen vinětou tohoto vinařství, pochází z katastru Velkých Bílovic, celková rozloha vinic čítá 7 ha.

Pro obhospodařování vinic pan Dalibor upřednostňuje tradiční postupy (stříhání tažňů, vázání, zelené práce a sběr hroznů se provádějí ručně). Vinohrady jsou také zatravňovány, tímto je jim poskytnuta ochrana před půdní erozí. Jak jsem již zmínil, toto vše se odehrává na vinicích ve Velkých Bílovicích, konkrétně na tratích Přední hora, Nová hora, Široká hora a Zadní hora.

Téměř všechny práce zvládne pan Osička sám s pomocí rodinných příslušníků, pouze na nárazové práce, které je potřeba zvládnout v krátkém čase si pozve brigádníky.

Pan Osička vyrábí vysoce kvalitní a (mohu posoudit z vlastní zkušenosti) hodně osobitá vína, na která jen tak nenarazíte. Z bílých odrůd to jsou Pinot Blanc, Pinot Gris, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín, Chardonnay a Veltlínské zelené. Z těch červených potom Dornfelder, Frankovka, Pinot Noir a Zweigeltrebe.

Pan Dalibor má ve svém repertoáru velké zajímavosti a jednou z nich jsou vína vyráběná tzv. Kachetinskou metodou, což je hodně unikátní a zajímavé. Takové víno přeji ochutnat každému.

A v čem spočívá výroba vín tzv. Kachetinskou metodou nám nejlépe vysvětlí sám vinař:
Jedná se o dávnou metodu výroby vín ve starém Egyptě a Mezopotámii z doby 3000 př. n. l. Mošt kvasí v tzv. kvevrech, kameninových nádobách zakopaných v zemi s celými hrozny. Po týdnech až měsících se stáčí hotové víno bez lisování a po usazení jemných kalů se lahvuje. Díky maceraci celých hroznů i se stopkami získá víno lehký nádech čajové barvy i vůně.

Celkově si jde pan Osička svoji vlastní cestou a jeho vína jsou hodně odlišná také díky tomu, že se rozhodl upustit od moderní reduktivní výroby vín a jak sám říká:
Upřednostnění biopreparátů a vyvarování se používání chemických přípravků při pěstování nám umožňuje maceraci rmutu, dlouhodobé ležení vína na jemných kvasničných kalech a mikrooxidaci bez přídavku síry, což je ve své podstatě návrat ke generacím našich předků. Typ vín z takové produkce je určen pro milovníky chutí a vůní, které se jinak ve víně neobjevují.

Z vlastní zkušenosti musím říci, že degustace u Osičků je opravdu nezapomenutelným zážitkem. Koneckonců co víc si člověk může přát, než posedět v pěkném prostředí u zajímavého vína a ještě k tomu poslouchat napínavé a zábavné historky, kterých má pan Osička v rukávu nespočet. Degustace je ve sklepě možná až pro 20 lidí, také je možnost přímo nad sklepem přenocovat v zařízených pokojích pro celkem 5 osob. Posedět se dá i na venkovní terase s krásným výhledem na Pálavu.

Zkrátka u Osičků si každý přijde na své. Všem, kterým jejich vína zachutnala, doporučuji udělat si zásobu. Ve vinotékách zatím bohužel vína od Osičků nenajdete. Proč?
Dle mého názoru je personál vinoték stále ještě nedostatečně obeznámen s rozmanitostí druhů, typů a technologií vín a proto nechci, aby moje vína stála v koutku jako „Popelka"  řekl nám pan Osička.

A jaká vína má sám vinař nejradši?
Já osobně miluji Veltlínské zelené pro jeho jednoduchost, pepřovou pikantnost a nevtíravost, která ho předurčuje k jakémukoliv jídlu či příležitosti. Pinot gris, na kterém jsem odchovaný, protože ho pěstoval jak můj otec, tak dědeček. Tramín jako pramáti většiny evropských rév, pro jeho jemnou vůni a robustní kořenitost. Zweigeltrebe - odrůdy s ohnivostí Frankovky a sametovostí Svatovavřineckého, které jsou jeho rodiči a jejichž krásu dokázal snoubit šlechtitel Dr. Zweigelt v Klosterneuburgu

Na závěr je důležité dodat zajímavý fakt. Pan Osička si odnesl tři stříbrné medaile ze soutěže Král vín. Jednalo se o vína odrůd Dornfelder, Frankovka a Veltlínské zelené. I to může být pro vás další lákavou pozvánkou za dobrým vínem do sklepa na Belegradech.

Počet příspěvků v diskuzi: 6  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3334x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5