O Víně

24.02.2010 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.02.2010 07:00

Degustace Tanzbergu Mikulov, Viniční altán 18. ledna 2010

Důvodem tohoto článku není ani tak podělení se o degustační poznámky, spíš chci vyzdvihnout odvahu, s kterou vinařství nekompromisně nese svou představu o terroiru proti komerčně líbivým trendům.

Po delší době jsem se odhodlal k návštěvě řízené večerní degustace jako profilu vinařství.

Kupodivu jsem se nerozhoupal kvůli nějakému zajímavému téměř neznámému malému vinaříkovi, ale kvůli značce, která se minimálně u svého zrodu etablovala coby exkluzivní záležitost inspirovaná tím nejlepším ve světě vína, která není pro každého. Záminkou snad bylo, že Tanzberg se nějak v posledních letech vyhýbá hromadným megaakcím typu Víno&destiláty a cítil jsem tedy v tomto jistou znepokojující ztrátu přehledu. Viniční altán v pražské Grébovce byl i 18. ledna nabitý k prasknutí. Obsadil jsem mně vyčleněný půlmetr čtvereční a vyčkával. Tanzberg zastupoval mladičký pan Filip Kosek, obchodní zástupce. Testoval jsem ho různými všetečnými otázkami a obstál. Dle něj u jejich vín přívlastek není na prvním místě, u nich je zásadní původ. Stěžejními tratěmi z jejich portfolia jsou Železná (obec Perná, výsadba z roku 1986), Turold (obec Mikulov, 1999), Anenský vrch (Bavory, 2002), Slunečná (Bavory, 2000). Dělají i vína z dalších prvotřídních tratí Goldhamer, Pod Sv. kopečkem, Purmice, Pod Pálavou, Levá klentnická, Bergus. Proč nezdůrazňují (a nedávají ochutnat) i ty? Můj soukromý dojem je, že z nich mají jen menší šarže, nabízet se přednostně musí to, čeho je nejvíc. Všechny uvedené tratě Tanzberg vlastní. Dříve produkoval i vína z nakupovaných hroznů z obce Novosedly, pak ale došlo s jejich dodavatelem ke konfliktu. V jejich podání došlo ke zneužití informací vedoucí k tomu, že lety obhospodařovaná vinice s Ryzlinkem rýnským na Turoldu v roce 2007 spadla do klína právě tomuto dodavateli. Výsledkem bylo okamžité vystoupení Tanzbergu z uskupení V8 a od té doby už nenajdete v nabídce Tanzbergu ani rýňák z Turoldu, ani jiné víno z nakupovaných hroznů (jméno vychytralého ex-spojence zástupce nesdělil, ale lze se domyslet, kdo je v Novosedlích asi králem). Od příštího roku se plánuje produkce košer vín.

Ryzlink vlašský 2008 kabinet, Perná, Železná - jemnější vůně, relativně složitá, z níž rozpoznatelně vystupuje vůně citrusů, citronové trávy, letní louky šumavských plání. Chuti pěkné, nepřehnané, ale nějak vystrčené z harmonie. Nesváděl bych to úplně na citronově ostrou kyselinu (7 g/l), každopádně jistý druh elegance, který od vlašáků z Pálavy mimoděk očekávám, mi chyběl. ***(*)

Chardonnay 2008 pozdní sběr, Mikulov, Turold - vůně až plastová, chemická, ve smyslu ne-přírodní. Zamícháním se sice tento dojem otupí, ale i tak pořád dost reduktivní. V chuti strohé, kyselé, natrpklé, žádná líbivka přístupná každému laikovi (kys. 7,1 g/l). Ovšem pravý poklad v gastronomii, když si tohle víno představím k rybě, třeba pstruhovi nebo k ústřicím, slávkám... skoro na ně dostanu chuť.  ****

Sauvignon 2008 pozdní sběr, Mikulov, Turold - Dle Dr. Železného kopřivy v dobře vyzrálém sauvignonu nemají co dělat. Tenhle je opravdu jemný, decentní, hravý, nasládlé aroma černého rybízu se prolíná s čerstvě nasušeným senem. V chuti se až nechce věřit, že neobsahuje více zbytkového cukru (1,7 g/l cukru versus 7 g/l kys.), lahodnost skoro budí dojem jetelové rosy. Sám v sobě se nevyznám, nejvíce bodů neuštědřím ryzlinku, ale (mnou jinak celkem přezíranému) sauvignonu? *****

Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr, Bavory, Slunečná - zlatavá barva, jemnější pryskyřičná vůně, která se zakroužením skleničkou proměňuje na zpocenou. Z chuti mi nejvíc imponovala celkem sympatická sklepní stařinka, „barvy a laky", jak někdy říká Jižní svah, ryzlinkový původ nezapřou, stejně tak i pálavská kyselina své místo narození. Jediné, co tomu opět chybí, je harmonie. ***(*)

Pinot gris 2008 pozdní sběr, Mikulov, Turold - překvapivě (vzhledem k odrůdě) bledší odstín barvy. Jemňounká vůně, opravdu těžko popsatelná. V chuti velmi potěšila (opět vzhledem k odrůdě) pěkná kyselina (6,2 g/l). Kdyby takovou měl aspoň každý druhý šeďák, třeba bych tuhle odrůdu vyhledával častěji. Když to shrnu, naslepo bych u tohoto vzorku odrůdu neuhodl, to mne ale nermoutí, netrpím pocitem, že by vína měla za každou cenu kopírovat jakousi diskutabilní odrůdovost. ***(*)

Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběr, Bavory, Slunečná - dle zástupce Tanzbergu první archivovatelný vzorek (12,2 g/l cukru a 8 g/l kyselin). Vůni má ale divnou, sirkovitou, igelitově zapařenou, intenzivně míchám, ale nestačím se divit: víno po mně metá tu posekanou zatuchlou trávu, tu železo rozpouštěné v kyselině. Chuť jen tak lehce štípne, ale pak nic, jen bezvýrazná unylost. Šavlovitost rýňákové kyseliny je pohřbená kdesi hluboko. Tenhle druh dekadence není zrovna příjemný a docela by mě zajímalo, co se z toho vyvine dál. ***

Zweigeltrebe 2005 odrůdové jakostní, Novosedly, Stará hora - zrálo pět měsíců v dřevěném sudu. Temnější odstín a pěkně uleželá v ničem nepřehnaná vůně, v které dominují višně v čokoládě. Jazyk se chystá na adekvátní lahodnost, ovšem chuť se předvede nečekaně důrazně, silou razidla excituje čidla jazyka téměř do limitace. Na druhou stranu ani toto není neuměřené, v podstatě do této doby nejharmoničtejší vzorek. ****

Cabernet Sauvignon 2006 výběr z hroznů, Mikulov, Turold - zrálo devět měsíců na použitém bariku a je granátově temné. Velmi pěkná vyzrálá vůně nejbližší čerstvým švestkovým povidlům. Chuť koresponduje s vůní, je velmi hutná, koncentrovaná až svíravá, až možná pomerolsky hedonistická, a i když ta struktura věhlasných châteaux tam samozřejmě není, co si tak vzpomínám, toto je asi nejlepší zdejší exemplář této ušlechtilé odrůdy, s kterým jsem se dosud setkal. *****

Merlot 2007 výběr z hroznů, Pavlov, Pod Pálavou - tohle víno zrálo dvanáct měsíců taktéž v použitých barikových sudech a jeho barva je snad ještě temnější než u CS. Vůně zde ale velice jemná až náznaková, ovšem viditelně ušlechtilá, neformálně aristokratická. Chuti lehce svíravé, merlotové, ne tak hedonistické, spíš...zasněné. Ano, s tímhle vínem by mne asi bavilo snít. *****

Pinot noir 2006 výběr z hroznů, Bavory, Anenský vrch - rubínový odstín, ale intenzitou ne tak sytý. Hezká hebká, uležele ovocitá vůně, nejnápadněji se hlásí sušené ovoce (švestky). Chuť povedená, plná, velmi dlouhá, v závěru lehce svíravá a palčivá. Jako pinotofil burgundského typu bych měl tendenci udělit ****(*), protože jsem samozřejmě potkal i lepší kusy, ale vztáhnu-li na tento vzorek stejná měřítka, jako na předešlé, víc objektivní se jeví *****

Popis vína z bezprostředních degustačních poznámek může být zavádějící. Důvodem toho, proč píšu tenhle report není to, že bych chtěl upozornit na nesporně excelentní červená vína. Ač se to z výše uvedeného nezdá, jestli mi něčím tahle degustace utkvěla v paměti, tak těmi bílými. U takhle prestižní značky jsem čekal něco neomylně perfekcionistického „za každou cenu". Že se tam potkám s odstíny a nerovnováhami typickými spíše pro přirozeně se vyvíjející vína osobitých malovinařů, je pro mne překvapivé a pozitivní zjištění. A ta kyselina... fascinující! Takhle vysoká kyselina JE prostě součástí pálavského terroiru a je úžasné, že se někdo konečně nebojí to přiznat. Jistě asi nikdy nebudou takhle extravagantně ostrá vína předmětem masového obdivu a vinaři na hraně ekonomické rentability asi vždy půjdou jistější cestou jejího zamaskování. O to víc je cennější ten, kdo jde proti proudu. K bílé netučné rybě a korýšům je tohle pro mne teď první volba.

Počet příspěvků v diskuzi: 7  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3800x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5