Ještě jednou Ampelos
Letos již podruhé se podíváme na vína Ampelosu, která jsme opět degustovali koncem dubna ve firemní vinotéce ve Znojmě. Nabídka vín byla ale větší a snad i zajímavější nežli minule.
Téměř letní počasí a teplý podvečer v kombinaci s pozváním na další degustaci vín do vinotéky Ampelosu ve Znojmě kousek za radnicí, jasně rozhodlo, kde strávím poslední dubnový čtvrteční podvečer. Do příjemného prostřední vinotéky se pomalu trousili pozvaní hosté, až se postupně téměř zaplnila příznivci vín nejstarší vinařské šlechtitelské stanice u nás. Mimochodem v červenci uplyne 115 let od jejího založení. Na degustačním lístku byl seznam 17 vín skvělého ročníku 2009.
Společně s vinařským šlechtitelem Ing. Jaroslavem Tomáškem, který léta pracoval ve šlechtitelské stanici v Karlštejně a později ve Vrbovci (dnes Ampelos) a byl jeden z týmu, který zde vyšlechtil například novou odrůdu Vrbosku, jsme postupně ochutnali všechny vzorky a shodli se, že vína produkovaná stanicí jsou vesměs velice dobrá. Není to žádná novinka, víme to delší dobu a jsme příznivci stoupajícího trendu stanice. Z celkového počtu vín bylo jedno kabinetní (Svatovavřinecké rosé), šest pozdních sběrů (Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Zweigeltrebe rosé, Rulandské modré klaret), sedm výběrů z hroznů (Sylvánské zelené, Neuburské, Sauvignon, Chardonnay, Muškát moravský, Pálava, Hibernal), Müller- Thurgau) a tři výběry z bobulí (Müller-Thurgau, Tramín červený, Kerner). Skvělý Neronet 2009 pozdní sběr, kterým jsme byli minule nadšeni tentokrát v nabídce nebyl, ale je pečlivě uložen k dalšímu zrání.
Oba jsme se shodli a pochutnali si na moc pěkném Veltlínském zeleném v pozdním sběru s typickou odrůdovou vůní, pepřovitými tóny připomínajícími rakouské veltlíny. Analytické hodnoty: 13,2 % alkohol, 5,6 g/l kys., 1,9 g/l zbyt. cukr a 20,0 g/l bezc. extrakt. Jen velice stručně s analytickými hodnotami uvádím další vína, která jsme zařadili do našeho TOP žebříčku:
Ryzlink rýnský pozdní sběr. Analytické hodnoty: 12,9 % alkohol, 7,8 g/l kys., 16,9 g/l zbyt. cukr, 27,0 g/l bezc. extrakt. Lehce medové tóny, kyselinky zvýraznily charakter vína, docela dlouhá dochuť. Velmi dobrý.
Sauvignon výběr z hroznů. Analytické hodnoty: 14,5 % alkohol, 5,7 g/l kys., 19,1 g/l zbyt. cukr, 22,5 g/l bezc. extrakt. Voňavý, pěkný.
Hibernal výběr z hroznů. Analytické hodnoty: 14,5 % alkohol, 6,5 g/l kys., 29,4 g/l zbyt. cukr, 21,89 g/l bezc. extrakt. Plná vůně s nádechem černého rybízu, ovoce, hruškové tóny, středně dlouhá dochuť.
Sylvánské zelené výběr z hroznů. Analytické hodnoty: 14,1 % alkohol, 5,6 g/l kys., 3,5 g/l zbyt. cukr, 28,1 g bezc. extrakt. Zajímavé, dobré víno.
Ryzlink vlašský pozdní sběr. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, 6,7 g/l kys., 23,6 g/l bezc. extrakt. Zaujme snad každého, je velice dobrý.
Pálava výběr z hroznů. Analytické hodnoty: 14,5 % alkohol, 6,5 g/l kys., 27,2 g/l zbyt. cukr, 21,4 g/l bezc. extrakt. Plná s růžovými tóny ve vůni i chuti, kroužkuje, slzy, velice dobré víno.
U některých vín byla, podle našeho dojmu, vyšším zbytkovým cukrem a alkoholem poněkud potlačena odrůdovost, ale nepochybně si tato vína najdou své početné příznivce. Poměrně vysoký alkohol u většiny vín nijak „nepřekážel". Celkový dojem z ochutnaných vín byl opět velmi dobrý. Určitě si některá z těch vín co mně chutnaly, zase koupím a doplním jimi svůj archiv.