O Víně
V záplavě publikací s vinařskou tématikou možná unikla pozornosti knížka Víno z Rakouska - pro znalce a labužníky, která vyšla počátkem letošního roku. Jako základní zdroj informací o vinařích a vinařství našich sousedů by neměla chybět v žádné knihovničce milovníka vín.

Dnes se podíváme na knihu pokrývající většinu informací o víně, od jeho výroby, skladování až po degustaci a konzumaci. Publikace Vína s podtitulem "...Jedna z nejlepších knih napsaných o víně..." je srozumitelně napsána, takže vše pochopí i laik.

O slovenských vínech se toho u nás zase tolik nedozvíme. Na trhu není mnoho publikací mapujících kvalitu slovenských vín a proto jsem dlouho neváhal a zakoupil příručku 100 nejlepších slovenských vín 2005. Co vše v ní najdete Vám prozradí dnešní podrobná recenze.

K vínu neodmyslitelně patří přátelé, k špičkovému vínu pak zcela jistě nejlepší přátelé a milovníci vína, kteří ho dokáží ocenit. Jak si v takových případech poradit s podáváním vhodných pokrmů Vám pomůže nová publikace Druhá kniha o kráse snoubení vín a pokrmů. Na tuto knihu si posvítím v dnešní recenzi.


Těsně před koncem roku se na pultech knihkupectví objevila další z encyklopedií nazvaná jednoduše Víno. Že se tentokráte jedná o zcela jedinečnou publikaci se dozvíte v nezvykle obsáhlém příspěvku doplněném několika fotografiemi.

V tomto článku najdete desatero, podle kterého hodnotíme vína v recenzích.




V tomto příspěvku si můžete udělat obrázek o publikaci Umění degustace od autora Pierre Casamayor. Zda se Vám nákup vyplatí můžete odvodit podle kapitol v knize obsažených. Mě se publikace docela líbila.



Několik postřehů a zkušeností, které se vztahují k etiketám.



Novinkou mezi již etablovanými časopisy je ještě tiskárnou vonící Víno & Styl.


Znovu se vrátíme k publikaci, u které jsme posledně vedli malou polemiku.

