O Víně

SASSETTI Angelo, Montalcino


Stát: Itálie

Oblast: Toscana

Adresa:

Nell´az Agr.Pertimali di Angelo Sassetti
Montalcino
Italia



Charakteristika firmy:

V italském Toskánsku, na sever od Montalcina leží oblast Pertimali - na mapě běžte jižně od Florencie. Zde teprve před necelými deseti lety začal pan Angelo Sassetti ve svém malém vinařství na rodinné farmě vyrábět přírodní, nefiltrovaná vína. Dnes vyrobí 10 až 12 tisíc lahví vína Rosso di Montalcino a 15 až 18 tisíc lahví vína Brunello di Montalcino. Hlavní devizou sklepu je osobní dohled Angela nad každou operací při výrobě vína - je to prý opravdový Anděl vinic  :-)


Odrůdy pěstované na výrobu červených vín:

Rosso di Montalcino je mladší apelace známějšího vína Brunello z okolí Montalcina, což je italská vinařská oblast Toscana. Variantě "Rosso" není poskytnuta tak dlouhá doba ke zrání, jak je tomu v případě apelace "Brunello". Jde i o variantu levnější, apelace DOC jí však poskytuje širokou možnost uplatnění.

Bratrem vína Rosso je víno Brunello di Montalcino - vyráběné 100% z hroznů odrůdy Sangiovese Grosso. Víno zraje nejméně 3,5 roku v dubových nebo ořechových sudech a nejméně dalších 6 měsíců v lahvi. Oblast nabízí suché a slunečné počasí, které svědčí také nejznámějšímu vínu oblasti a snad celé Itálie vůbec - Chianti. Oblast je otevřená, takže proudění vzduchu zajistí i chladné večery a noci. Odrůda Sangiovese zde dozrává do svých nejlepších kvalit a zdejší vína, která mohou od roku 1960 užívat označení DOC, zrají v sudech nejméně 42 měsíců. To bylo potvrzeno v roce 1980 udělením apelace DOCG. Snahy o zkrácení těchto limitů způsobily, že v roce 1990 byly podmínky změněny a nyní vína vyzrávají již "jen" 36 měsíců.


Nejlépe hodnocené vína:

O jednom z nich píšeme v článku rubriky "O víně" ze dne 22.11.2004

Počet zobrazení stránky: 909x