O Víně

Kanada


Zkratka: CAN
Popis:

První zmínka o kanadském víně pochází z první poloviny 17. století, kdy se francouzští jezuité pokusili vyrobit víno z planě rostoucí révy druhu <i>Vitis labrusca</i> (réva liščí). Jeho kvalita byla nevalná, a dokonce se ukázalo, že je zdraví škodlivé. K pokusům vyrobit víno z tohoto venkovského druhu docházelo ve všech částech Kanady. Výsledkem byly všelijaké tekutiny, jen elegantní víno nikoli.
Teprve v roce 1860 se začalo se seriózní výrobou. Přibližně ve stejné době vznikly v Ontariu (ostrov Pelee) a v Britské Kolumbii (Kelowna, Okanagan Valley) první vinohrady osázené mnohem kvalitnější evropskou révou druhu <i>Vitis vinifera</i> (réva vinná). Zatímco v Ontariu bylo založeno první vinařství v roce 1873, Britská Kolumbie si musela počkat až do roku 1930. Co se týče vinařské legislativy, udávalo směr opět Ontario. Již od svého založení v roce 18989 poskytuje zdejší Vintner´s Quality Alliance (VQA) rady ontarijským vinařům. Tento orgán také monitoruje dodržování přísných kanadských pravidel týkajících se označování původu. Na zdokonalení odrůd révy a zlepšení vybavení a jakosti vína tvrdě pracuje od konce 20. století rovněž Britská Kolumbie. Největším problémem pro kanadský vinařský průmysl se – kromě takřka nepřijatelných klimatických podmínek – jevil vrozený komplex méněcennosti či extrémní skromnosti místních vinařů. Dnes však kanadská vína získávají ocenění a stoupence po celém světě. Kanadští vinaři ovšem začali věřit ve svůj úspěch teprve nedávno. Opravdový průlom se očekává v následujících letech, až Evropská unie povolí dovoz kanadského ledového vína.

Speciality vinařství:

Silnou stránkou kanadských vín jsou solidní, svěží bílá vína a smyslná, přezrálá sladká vína. Někteří výrobci a pěstitelé – především v Ontariu – jsou schopni produkovat i výtečná kulatá a tělnatá červená vína. Většina kanadských červených vín má ovšem slabou strukturu a je poněkud jalová.

Počet zobrazení stránky: 2664x