O Víně

Řecko


Zkratka: GRE
Náležitosti etiket:

Etiketa řeckého vína a její náležitosti:

Cukernatost:
- Suché ΙΠΟΣ ΟΙΝΟΣ (ipos oinos)
- Polosladké ΙΜΙΓΛΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ (imiglikos oinos)
- Sladké ΓΑΘΚΟΣ ΟΙΝΟΣ (gaukos oinos)

Jakosti:
- Stolní ΕΠΙΤΡΑΠΕΣΙΟΣ ΟΙΝΟΣ (epitrapesios oinos)
- Selské ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ (topikos oinos)
- Reserve ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ (epilegmenos)
- Gran Reserve ΙΔΙΚΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ (idika epilegmenos)
- O. P. A. P. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΑΝΟΤΕΡΙΣ ΠΙΟΤΙΤΑΣ (onomasia proelevsis anoteris piotitas)
- O. P. E. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΕΛΕΝΨΗΟΜΕΝΙΣ (onomasia proelevsis elenchomenis)
- Appellation Traditionelle ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙ (onomasia kata paradosi)

Barva:
- Červené víno ΕΡΘΦΡΟΣ ΟΙΝΟΣ (erufros oinos)
- Bílé víno ΕΘΚΟΣ ΟΙΝΟΣ (eukos oinos)
- Růžové víno ΡΟΖΕ ΟΙΝΟΣ (roze oinos)

Styl vína, ve kterém je připraveno:
- Perlivé víno ΙΜΙΑΦΡΟΔΙΣ ΟΙΝΟΣ (imiafrodis oinos)
- Šumivé víno ΑΦΡΟΔΙΣ ΟΙΝΟΣ (afrodis oinos)

Vinařský závod:
- ΟΙΝΟΠΟΕΞΟΝ (oinopoejon)

Výrobce vína:
- OΙΝΟΠΑΡΑΓΟΓΟΣ (oinoparagogos)

Vyrobeno a plněno:
- ΠΑΡΑΓΟΓΙ ΚΑΙΕΛΦΙΑΛΟΣΙΣ (paragogi kaielfialosis)

Vyrobeno v Řecku, řecký produkt:
- ΕΛΕΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ (eleniko proion)

Speciality vinařství:

Retsina:
Toto víno patří mezi hlavní produkty řeckého vinařství a ve světě je velmi známé a oblíbené. Retsina má v Řecku tradici starší více než 3´000 let, je tak jedinečnou specialitou řeckého vinařství. Z antických dob se uchoval zvyk uzavírat amfory s vínem pomocí pryskyřice, která chránila víno před účinkem vzduchu. Aroma pryskyřice však přešlo do vína a jeho delší trvanlivost byla přisuzována právě účinku pryskyřice. Tento zvyk se uchoval až do dnešních časů, kdy se piniová pryskyřice přidává do vína již během kvašení. Za nejlepší pryskyřici je považována ta, která pochází z Attiky, Evie, Viotiky. Retsina se v drtivé většině připravuje jako bílé víno, ale také jako víno růžové. Vyrábí se odrůdy vinné révy Savatiano. V rámci Evropské unie bylo tomuto vínu přiděleno označení tradičního zpracování řeckého vína Tradicional Appellation. Protože je Retsina nejprodávanějším a nejznámějším řeckým vínem, je její vliv na ostatní řecká vína značný. Vysoce kvalitní řecká vína zůstávají téměř neznámá a mnoho lidí hodnotí všechna vína této země, aniž by je chutnala, jako vína upravovaná pryskyřicí. Nejlepším uzemím pro tato vína je uznáváno Attika, Euboi, Viocie ve vinařské oblasti Středního Řecka, odkud pochází nejkvalitnější piniová pryskyřice. Růžová varianta Retsiny se nazývá KOKKINELI. Retsina je je připravována z 85% z vinné odrůdy Savatiano Rhoditis.

Nemea - Herkulova krev:
Tradiční řecké červené plné, výrazné víno známé již z dob antických bájí. Vyrábí se z odrůdy Agiorgitiko (Réva Sv. Jiřího) tato odrůda je označována za jednu z nejvýznamějších řeckých odrůd révy vinné. Výroba tohoto vína je známa již více než 2´500 let. Toto víno pochází z oblasti Peloponés, kde jsou hrozny pro jeho výrobu pěstovány v nadmořské výšce mezi 250 až 800 metry. Nemea je připravována jako suché, plné, elegantní červené víno a také jako sladké červené víno, které nalezneme pod označením Imiglikos Nemea. Nemea je však proslulá jako suché víno. Je vhodným vínem k dlouhodobému uložení. Toto víno je také označováno jako "Herkulova krev". Označení se dochovalo z antického Řecka, kdy podle starověké báje zabil Herkules lva z Nemey.

Počet zobrazení stránky: 1755x