O Víně

Izrael


Zkratka: ISR
Popis:

Na území bývalé Palestiny se pěstovala vinná réva od pradávna a s vínem obchodovali Palestinci již za časů egyptských faraonů. Také Římané vozili z Palestiny víno. V 7. století dobyli Palestinu muslimští Arabové a v 16. století se zmocnili vlády nad tímto územím Turci. Vinařství po celou tuto dobu jen skomíralo.
Začátek nové éry vinařství byl v roce 1886, kdy baron Edmond de Rothshild nechal vysadit u Richon le Zion vinice s francouzskými odrůdami vinné révy a u Tel Avivu nechal postavit vinné sklepy. Stát Izrael vznikl v roce 1948. Od té doby do něj proudí stále řada přistěhovalců z různých koutů světa. Ti také začali s rozšiřováním vinic a výrobou vína.
Dnes je v Izraeli asi 5 500 ha vinic a vyrábí se 190 000 hl vína (dvě třetiny sklizně tvoří stolní hrozny).

Oblasti, sortiment
Hlavní vinařské oblasti jsou v okolí Galilejského jezera, na Golanských výšinách (i když toto území patří Sýrii, ale Izrael je od roku 1967 okupuje a vybudoval na nich několik kibuců , v pohoří Carmel a v okolí měst Tel Aviv a Jeruzalém. Převládá zde středomořské podnebí, léta jsou ale horká. Většina oblastí má malé množství srážek a řada vinic se musí uměle zavlažovat.
Pěstují se převážně odrůdy světového sortimentu, z bílých odrůd Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling, Semillon, Muskat of Alexandria, Muscat Canelli a Gewürztraminer, z modrých odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Gamay, Syrah, Carignan a Grenache.

Vinařské podniky
Největší izraelské vinařské podniky jsou Barkan, Golan Heihts Winery, Carmel Mizrachi a Binyamina.
Nejmladší a nejmodernější je Golan Heights Winery, který má 490 ha vinic na Golanských výšinách poblíž osady Katzrin. Byl zde vybudován i nový vinařský závod, který ročně produkuje 3,5 milionů lahví vína. Vyrábějí se zde vína pod třemi značkami - Yarden, Gamla a Golan. Gamla Cabernet Sauvignon je plné, tmavě zbarvené víno s ovocnou chutí, Yarden Sauvignon blanc je svěží, harmonické víno s výrazným angreštovým aroma. Všechna vína jsou košer, což znamená, že všechny práce na vinicích a ve sklepě a při lahvování provádějí ortodoxní Židé.
Firma Carmel Mizraci má dva výrobní závody - u Tel Avivu a nedaleko Haify. Vinice má v pohoří Carmel. Ročně produkuje 15 milionů lahví vína, které vyrábí ve čtyřech druzích - Carmel Table Wines (stolní vína), Valley Series a Vineyard Series (jakostní vína) a Private Collection (vína z pozdních sběrů a z nejlepších ročníků).

V Izraeli působí zemědělská družstva - kibucy. Některé z nich pěstují vinnou révu a vyrábějí víno. Jsou to např. kibucy Nachshon winery nebo Tzora. Vinice nejsou velké a sklepní hospodářství je dost zastaralé. Nemají vybudované sklepy a sudy jsou uloženy v přízemních, klimatisovaných prostorách. Jakost vyrobených vín je jen průměrná.

Dobrá vína, i když v omezeném rozsahu, vyrábějí katolické kláštery. Vína vyrábějí jak pro bohoslužebné účely, tak je i prodávají. Jsou to např. cisterciáský klášter v Latrunu nebo salesiánský klášter Cremisan v Betlémě. Vína vyrábějí z hroznů sklizených na vlastních vinicích, ale vykupují i hrozny od drobných vinařů. Jakost jejich vín je velmi dobrá.

Počet zobrazení stránky: 1431x