O Víně

Kypr


Zkratka: CYP
Popis:

<b>KYPR</b> - ostrov, ležící na východ od Kréty, má nejstarší tradici v pěstování révy vinné v Evropě - víno se zde vyrábělo již před 4´000 lety.
Dějiny vinařství na Kypru jsou staré jako mýty této oblasti. Údajně již řecký bůh vína <b>Dionýsos</b> měl při svých pitkách v oblibě víno z Kypru. Jeho kvalitu chválí Homér i Euripides. Kyperské víno pili faraóni a opěvoval ve svých verších král Šalomoun. "Sladkost tvé lásky je rovna kyperskému vínu", šeptal 36 let před n.l. římský vojevůdce Marcus Antonius své Kleopatře a přenechal jí ostrov jako svatební dar.
Na Kypru se stále vyrábí <b>nejstarší víno na světě</b>. Je to <b>Commanderia St.John</b>. Počátky jeho výroby spadají do antické doby, kdy poutníci přicházeli do svatyně bohyně Afridity, aby se zůčastnili oslav bohyně lásky, která se podle báje zrodila z mořské pěny na pobřeží Kypru v místě zvaném <b>Petra tou Romiou</b>. Při těchto oslavách se obětovalo kyperské víno <b>Nama</b>. Řecký básník Hesiod popisuje výrobu Namy v dílo "Práce a dny" takto: "Odřež hrozny a přines domů. Ukaž je slunci deset dnů a deset nocí, na pět dnů je přikryj a v šestý den odtáhni do nádob, darů radostného Dionýse".

V roce 1191 anglický král Richard Lví srdce dobyl Kypr v křižácké výpravě a daroval jej řádu chrámových rytířů (templářů), který sám ustanovil a nazval jej "Commanderies". Později se tento řád přejmenoval na <b>"Rytíře řádu sv.Jana"</b>. Král Richard přivezl zpět do Anglie i kyperská vína a zahájil tak vlastně jejich dovoz, který trvá dodnes.

Také hrabě <b>Champagne</b> byl během tažení na Kypr obdarován výhonky vinných keřů ostrova, jež pak byly ve Francii dále šlechtěny. Předpokládá se, že kromě šampaňských odrůd se jeví potomky kyperských keřů rovněž odrůdy vín <b>Madeira, Tokaj a Marsala</b>.
Kyperské vinařství odolalo i 300-leté turecké nadvládě ostrova. Přezdívka tureckého sultána Selima II., který dobyl Kypr v roce 1571, "Selim piják" naznačuje proč, i když normálně muslimové víno nepijí...

Speciality vinařství:

Templářští Rytíři řádu Sv. Jana převzali výrobu Namy a přejmenovali jí na <b>Commanderia St.John</b>. Toto kyperské víno "Commandaria" bylo vyváženo křižáky na královské dvory Evropy a bylo také při soutěži vín na dvoře francouzkého krále Filipa Augusta v roce 1223 korunováno za "Apoštola vín". Jeho pití se stalo znakem kultury a vznešenosti aristokracie.
Je to sladké dezertní víno vyrobené ze směsi modrých a bílých hroznů, které se po sklizni ponechávají ležet 10 - 15 dní na slunci, aby seschly a koncentroval se v nich cukr. Potom se hrozny lisují a vylisovaný mošt pomalu kvasí. Po částečném prokvašení se do vína přidává vinný destilát, který fermentaci zastaví. Obsah alkoholu je 15 %. Dále víno zraje v systému <b>"solera"</b>, podobně jako sherry (vína z různých ročníků jsou uložena v sudech a lahvuje se pouze třetina vína z nejstaršího sudu, který se pak doplní dalším až víno v nejmladším sudu je doplněno novým vínem. Tento systém mívá až sedm stupňů). Víno není označováno ročníkem, protože je směsí vín z různých ročníků. Víno má tmavěji zlatohnědou barvu, výrazně chlebnatou vůni, chuť sladkou, po rozinkách, extraktivní, s jemnou kyselinou. Víno je i po otevření lahve stabilní a v otevřené lahvi vydrží beze změn dlouhou dobu.

Podnebí na Kypru je pro vinaře velmi příznivé - vydatné deště v zimě, léto je velmi teplé a suché. Slunce zde svítí až <b>340 dnů</b> v roce, tedy velmi stálé klima. Půdy jsou zde sopečné a vápenaté, každá sklizeň je dobrá a kvalita kyperských vín je stálá. Většina vinic se nachází na jihozápadních svazích pohoří <b>Troodos</b>. Sucho ve vegetačním období napomáhá pomalému dozrávání a tvorbě buketních vlastností vína. Zároveň minimalizuje výskyt škůdců révy a tím i nutnost její chemické ochrany.
Historickou niť kyperského vinařství nepřetrhla ani americká mšice révokazná (tzv. révokaz), která v 19. století zdecimovala vinice Evropy. Protože na Kypr nedorazila , jeho tradiční odrůdy vinné révy pěstované po tisíce let, přetrvaly dodnes - jde o tzv. <b>pravokořennou révu</b>. 
Pěstované odrůdy jsou pouze místní. Nejčastěji je to bílá <b>Xynisteri</b> (Cipro Bianco) a modrá <b>Mavro</b> (Cipro Nero) a <b>Ophtalmo</b>. V menším rozsahu se zde také vyskytuje asi tucet dalších starobylých odrůd.
Na Kypru je pět vinařských oblastí (Marathassa Afemes, Pitsilia, Pohoří Maheras, Pohoří Troodos a Mesaoria).

Kyperská vína byla podobná řeckým - s vyšším procentem alkoholu, často zoxidovaná a fádní.V průběhu devadesátých let utrpělo kyperské vinařství dvě těžké rány. Se vstupem Španělska do EHS byl do těchto zemí zakázán dovoz <b>kyperského sherry</b> (originální sherry je pouze ze Španělska) a na druhé straně změny v Sovětském svazu silně omezilo vývoz fortifikovaných vín a vinných destilátů do tohoto teritoria. Nakonec to kyperskému vinařství prospělo. Kyperští vinaři zvládli změnu technologie a přizpůsobili se požadavkům světového trhu. Včasná sklizeň, řízené kvašení a ostatní moderní vinifikační techniky způsobily, že kyperská vína se stala lehčími, svěžejšími a konkurence schopnými.

Počet zobrazení stránky: 2118x