Makedonie
Ve třech vinařských okresech - Povadarje, Plina-Osogovo a Pelagonija-Polog je 30 000 ha vinic. Na většině se ale pěstují stolní hrozny. Krajina je hornatá, klima je na rozmezí mírného středomořského a kontinentálního. Vinaři mají hlavní odbytiště v Německu. Pěstují se zde převážně místní odrůdy Prokupac, Vranac, Kratošija, Plovdina, Grenache, Stanušina, Krater, Gamay a Tera. Většina vyráběných vín je nasládlých, suchá červená vína se vyrábějí v okolí Tikveše z odrůd Kratošija, Tera a Krater. Je to tmavě červené víno, plné chuti. Známé víno je i Macedonian - suché červené víno, jemné, harmonicky sladěné. Vyrábí se zde i sladké víno Prošek Dionisos, plné, s výrazným aroma zralých hroznů.