O Víně

Austrálie


Zkratka: AUS
Popis:

Australské vinařství je raketou, která ještě zdaleka nespotřebovala všechno svoje palivo. Tento vzrušující, mladý vinařský kontinent je schopen produkce kvalitních vín jakékoliv stylu. Za posledních dvacet let si její přátelská, plná, buketní, rychle hotová vína za rozumnou cenu prosadila cestu do celého světa a dnes úspěšně soupeří s nejlepšími víny.

V Austrálii se nejčastěji setkáme s víny klasických odrůd. Mezi hlavní patří Chardonnay, typický Shiraz, Cabernet Sauvignon (velmi často v kombinaci s odrůdou Shiraz), Sémillon, Sauvignon Blanc, Ruby Cabernet, Pinot Noir, Verdelho a další široká škála odrůd a typů vín, běžně pod místními synonymy. Všechny vinařské oblasti se nacházejí v chladnějším pásu lemujícím jižní cípy kontinentu. Mezi hlavní patří západní Austrálie s důrazem na kvalitu v regionu Margaret River. Nejdůležitější je jižní Austrálie s nejznámějším regionem země Barossa Valley, dále s regiony Padthaway a Coonawarra. Na východě je to oblast Victoria s regionem Yarra Valley a nejvýchodnější New South Wales s proslulým regionem Hunter Valley, kolébkou australského vinařství. Země nemá jednotný apelační systém zajišťující kontrolu původu, ale na vinětách většinou najdeme jasné a přehledné značení původu, zpracování i odrůd.

Státem garantovaný apelační systém není v Austrálii zaveden. Na několika menších území existuje samosprávný systém – je to v Západní Austrálii v oblasti Margaret River, Novém Jižní Walesu v oblastech Mudgee a Hunter Valley, v Queeslandu v oblasti Granite Belt a v Tasmanii.
Austrálie má však zavedený systém značení vín a na etiketách jsou uváděny základní údaje. Správnost těchto údajů sice nekontroluje žádná státní kontrolní instituce, ale žádný vinař si nedovolí uvádět údaje falešné.
Většina australských vín jsou čistá odrůdová vína a na etiketách se uvádí název odrůdy. Problém je někdy v tom, že Australané používají řadu synonym i pro všeobecně známé odrůdy. Pokud jsou na etiketě uvedeny dvě nebo více odrůdy, jsou uváděny v pořadí podle velikosti procentního zastoupení v sestavu.
Na etiketě je:
* označení původu – je uveden region, oblast nebo místo původu. Řada vín je označena pouze státem, z něhož pochází, protože se jedná o víno vyrobené z hroznů z několika oblastí. Přesuny hroznů nebo vín v rámci státu jsou zcela obvyklé.
* ročník (i když neexistuje kriterium umožňující kontrolu)
* obsah alkoholu
* značka nebo název výrobku
* neobvyklé je značení čísla sudu (nebo partie) údajem BIN a určitým číslem. Toto označení ukazuje na vyšší kvalitu – vybrané cuvée nebo typ „reserve“. Otazník je kolem údaje „wood matured“ – „zrající v dřevěném sudě“. Australští vinaři často používají místo sudů nerezové tanky, do kterých přidávají dubové hobliny. Větší podniky používají velké tanky, ve kterých se víno stále promíchává a dostává se do styku s dubovými latěmi, které se umisťují do tanku. Doba kontaktu vína s dubovými latěmi závisí na typu vína a na tom, jakou intenzitu dubové chuti chceme získat.
Někteří vinaři používají pro svá výběrová vína německou terminologii a tak se můžeme setkat s australským Auslese (pozdní sběr s částečně botrytickým charakterem), Beerenauslese ( bobulový výběr – silně sladká, botrytická vína) a Spatlese (polosladká vína z pozdních sběrů).

Austrálie má největší vliv na světové vinařství ze všech zemí mimo Evropu a právem si dělá ambice zařadit se mezi nejdůležitější země, jako jsou Francie, Itálie a Španělsko.

Austrálie obhospodařuje asi 44 000 ha vinic, přičemž přes 60% vinic je v jižní Austrálii. Austrálie širokým spektrem svých vín v posledních desetiletích ohromila svět. Vyrábí se zde víno přímo na vědeckém základě. Například není myslitelná výroba vína bez řízeného kvašení. Panuje zde vysoká profesionalita a nadšení pro věc. Proto jsou australská vína atraktivní, uznávaná a žádaná. Někdy jsou tato vína přímo extrémě aromatická.

Počet zobrazení stránky: 2410x