O Víně

03.05.2012 milasko Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.05.2012 07:00

Ochutnávka italských vín

Reportáž z ochutnávky italských vín v pardubické kavárně Evropa, kterou nepokazilo ani to, že za okny skandovalo plné náměstí fanoušků při přenosu hokejového finále.

19. dubna 2012 se v pardubické kavárně Evropa konala ochutnávka italských vín, kterou připravil pan Dalibor Salivar. Degustační list nabízel deset vzorků, ale také zajímavé chuťovčičky k nim. Alespoň ty nejzajímavější zmíním. Začali jsme sektem Chardonnay z vinařství Rocca. Sekty nehodnotím a tak přejdu hned k druhému vzorku.

Inzolia 2010 IGT - Baglio Gaiano, Sicilie. Inzolia je starou sicilskou bílou odrůdou. Obsah alkoholu 12,5 %. Zelenkavá barva, nízká viskozita. Velmi slabá vůně s náznakem citrusů. Méně plné, svěží chuť angreštů s lehkou citrusovou nahořklostí. Dochuť středně dlouhá. Lehké víno k jídlu, například k rybám nebo sýrům. Hodnotím horšími 6 (73) body.

Chardonnay Passolo 2010 - Angelo Rocca & Figli. Obsah alkoholu 13,5 %. Hrozny pocházely ze Sicílie. Víno bylo uzavřeno šroubovacím uzávěrem. Světlá zelenkavá barva, viskozita nižší. Příjemná svěží ovocná vůně pomerančů s lehkým nádechem ananasu. Méně plné, chuť pro odrůdou ne zcela typická. Byly zde opět pomeranče, chyběla kořenitost. Ve středně dlouhé dochuti byla dosti zřetelná hořčinka. Toto víno mě z celé ochutnávky zaujalo nejméně, dávám mu 5 (65) bodů.

Clarignano Umbria Bianco 2010 IGT - Colle Ciocco. Vyrobeno z odrůd Grechetto, Viognier a Chardonnay. Obsah alkoholu 12,5 %. Světlá zelenkavá barva, viskozita nízká. Méně intenzivní ale zajímavá, jakoby máslová vůně. Příjemná svěží ovocná chuť. Jemná, ale tentokrát příjemná hořčinka ve středně dlouhé dochuti. Z bílých nejlepší, dostalo 6 (74) bodů.

Lagrein Rosato 2010 DOC - Castel Firmian, Trentino. Obsah alkoholu 12 %. Světlá starorůžová barva, viskozita nízká. Velmi slabá nezařaditelná vůně, nepříliš plné, jemně kořenitá jahodová chuť. Dochuť kratší až střední. K vínu byly podávány jahody. I když růžová moc nemusím, na toto víno z pro mě zcela neznámé odrůdy jsem byl docela zvědavý. Žádné velké překvapení se ale nekonalo. Dávám lepších 5,5 (72) bodů.

Bílá vína ani růžové mě sice příliš neoslovila, ve druhé polovině ochutnávky jsme ale přešli k červeným a ta byla výrazně lepší.

Brindisi Rosso Riserva 2007 DOC - Angelo Rocca & Figli. Hrozny z odrůdy Negroamaro pocházely z Apulie. Chuťovčičkou k tomuto vínu byla parmská šunka. Obsah alkoholu 13 %. Víno zrálo 2 roky ve velkých dubových sudech. Tmavá granátová barva, viskozita vyšší. Intenzivnější těžká vůně tmavého ovoce, přitom v chuti působilo až překvapivě lehce s neznatelnými tříslovinami a naopak výraznějšími kyselinami. Dochuť středně dlouhá až delší. Dávám lepších 6,5 (78) bodů.

Remajor Monferrato Rosso 2008 DOC. Víno z Piemontu vyrobené z odrůd Dolcetto, Barbera a Cabernet Sauvignon. Podávala se k němu bruschetta pomodoro. Obsah alkoholu 14 %. Hodně tmavá rubínová barva, vysoká viskozita. Malinko zahlušená ale přitom jemná sametově působící vůně. Hezká svěží chuť černého rybízu s příjemně uhlazenými tříslovinami. Delší dochuť. Dostává lepších 7,5 (84) bodů.

Passolo Rosso 2009 IGT - Angelo Rocca & Figli. Vyrobeno z přezrálých hroznů odrůd Primitivo a Nagroamaro, které se sušily na speciálních roštech. Skvělým doplňkem k vínu byly kuřecí kousky zapečené s nivou. Obsah alkoholu 14,5 %. Velmi tmavá barva na pomezí rubínu a granátu, viskozita velmi vysoká. Méně intenzivní ale příjemná ovocná vůně. U tohoto i předchozích dvou bylo shodným rysem to, že vůně nebyly příliš intenzivní, proto i obtížně zařaditelné, chuť byla ale vždy o dost zajímavější. Toto víno bylo hodně plné v těle, s hezky uhlazenou chutí ostružin a švestek a dlouhou dochutí. Bylo ještě o něco lepší než předchozí, to mělo ale lepší poměr mezi kvalitou a cenou. Dávám horších 8 (85) bodů.

Zi´Lumari 2010 IGT - Angelo Rocca & Figli. Hrozny z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot pocházely ze Sicílie. Víno se pyšní čerstvou zlatou medailí ze soutěže Víno & destiláty. Hezky se snoubilo se zvěřinovou paštikou s brusinkovou omáčkou. Obsah alkoholu 14,5 %. Velmi tmavá rubínová barva, viskozita vysoká. Méně intenzivní vůně třešní v čokoládě. Poměrně plné, v chuti borůvky a brusinky. Dochuť středně dlouhá. Dostalo lepších 7,5 (84) bodů.

Primitivo di Manduria 2009 DOC - Angelo Rocca & Figli. Hrozny z odrůdy Primitivo pocházejí z regionu Manduria v Apulii. Zrálo ve velkých dubových sudech. K tomuto vínu bylo podáváno jelení ragú se švestkovou omáčkou. Obsah alkoholu 14,5 %, 6,5 g zbytkového cukru a 6,3 g kyselin. Tmavě granátová barva s fialovými odlesky, hodně vysoká viskozita. Středně intenzivní těžká vůně tmavých třešní. Krásně harmonické plné a přitom svěží víno, hezky uhlazené, sametové, s chutí brusinek a švestek. Dochuť delší. Správně zařazené na závěr večera, nejlepší víno ochutnávky, oceňuji horšími 8,5 (88) body.

I když první vína zcela neoslnila, druhá polovina večera byla ve znamení velmi povedených vzorků. Z hlediska poměru mezi kvalitou a cenou byla nejvíce vydařená vína Remajor a Zi´Lumari. Poklonu určitě zaslouží i kuchař kavárny Evropa, jemuž se podařilo doplnit zážitek z vín výbornými, dobře sladěnými chuťovkami.

Na jinak velmi vydařené akci jsem přece jen našel určité „mouchy". I když se pan Salivar snažil o každém víně a vinařství povědět něco zajímavého, některé návštěvníky to vůbec nezajímalo, bavili se a smáli zcela nahlas. Drobným nedostatkem byly i degustační sklenice - silnostěnné se zaobleným horním okrajem. Přesto jsem odcházel velmi spokojený.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4322x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5