O Víně

17.02.2012 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.02.2012 07:00

Tradiční prezentace vín společnosti Neubauer & syn s. r.o v roce 2012 a řízená degustace Castello Banfi

Představení základní řady vybraných vín dovážených společností Neubauer a syn v rámci prezentace konané 1.2.2012 v Praze a speciálně nejslavnějšího vinařství Toskánska Castella Banfi.

Organizátorem celé akce byla jedna z největších dovozních společnosti firma Neubauer & syn s. r.o., která již působí na našem trhu 20 let. Navíc v letech 2007-2010 opakovaně obhájila titul „Nejlepší dovozce vín" na Prague Wine Trophy pořádané časopisem Víno Revue a vstoupila tak do síně slávy (2011).

Firma v současné době dováží nejen téměř na tisíc druhů vín z 16 zemí světa, ale i vybrané destiláty, minerální vody, ovocné šťávy, olivové oleje a excelentní čokolády. V zastoupení široké palety je však i jedna mladá tuzemská firma Arte Vini (provoz Nový Šaldorf), produkující vína z Moravy, jež získala opakovaně titul Prague Wine Champion za své víno Green (ročník 2010) z odrůdy Veltlínské zelené (vinice ležící na západním svahu Načeratického kopce na Znojemsku).

Místem konání byl již tradičně barokní Kaiserštejnský palác na Malostranském náměstí vzniklý spojením dvou renesančních domů a přestavěný v roce 1714 dílnou Kryštofa Dientzenhofera s výraznou atikou čtyř soch zobrazující roční období. V domě měla apartmá i operní pěvkyně Emma Destinová (1908-1911), nebo zde bydlela Marie Sittová (první představitelka Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany) manželka hoteliéra Václava Petzolda, kterému jistý čas rovněž dům patřil. Dnes zde sídlí Komerční banka a reprezentační prostory jsou pronajímány na různé společenské a kulturní akce.

Celé 1. patro patřilo dvaceti výrobcům vína z Evropy, kromě již zmíněné Arte Vini z ČR pak zejména z Rakouska a Itálie. Na vstupu vpravo pak byl salonek pro 30 míst k sezení vyhraněn pouze pro řízené degustace konané v každou celou hodinu (Angove Family Winemarkers z Austrálie, Castello Banfi z Itálie, Graham´s Port z Portugalska a Fassbind Destillerie ze Švýcarska).

Ve 2. patře bylo dalších 20 vinařství (Německo, Francie, Portugalsko, Maďarsko, ale i USA, Nový Zéland, Argentina, Chile, Uruguay a Austrálie) k tomu v přilehlém salónku i destiláty (J. Carton z Francie, Mazzetti d´Altavilla z Itálie, Coruba Rum z Jamajky, S.Fassbind Distilerie ze Švýcarska a Douglas Lang ze Skotska) a portská vína (Graham´s Port).

Po celou dobu volné degustace(14 až 19 hodin) byla k dispozici voda Abatilles St. Anna z Artézských studní oblasti Arcachon v Bordeaux a pravidelně doplňované studené mísy s vybranými sýry a uzeninami včetně rozličného pečiva.

Přehled vystavovatelů vín a krátký sumarion:
(Pozn: v závorce u každého vystavovatele počet vzorků vín)

ČR (1):

Arte Vini, společnost vykupuje hrozny od jednotlivých pěstitelů vybraných poloh a tratí v nejvyšší kvalitě (4 bílé +3 červené vzorky vín ročníku 2009-2011)

Itálie (12):

Fontanafredda - největší a nejprestižnější výrobce v piemontské oblasti Barolo (4)

Serafini &Vidotto (Veneto) - kultovní vinařství u městečka Treviso získalo věhlas víny z bordeauxských odrůd cabernet Sauvignon a Merlot (3)

Le Vigne di Zamo - rodinný podnik z Colli Orientali del Friuli získal věhlas díky spojení se špičkovým enologem Mr. Francem Bernabei (3 všechny ročníku 2010)

San Felice - přímo v srdci Toskánska produkuje špičková Chianti, ale také Brunella (5)

Banfi - relativně mladé vinařství (zal.r.1974) patřící rodině Marianni (9 vzorků)

Braida di Giacomo Bologna - věhlasný enolog proslavil zejména moderní styl vín z odrůdy Berbera (5)

Terre di San Venanzio Fortunato - specialista na šumivá Prosecco v oblasti Valdobbiadene a Cartizze (2)

Talamonti - nové vinařství založené roce 2001 rodinou Di Tonno (4)

Guerrieri-Rizzardi (Bardolino) - starobylý podnik dnes vede komtesa Rizzardi (její matka pocházela z Čech) se svými dvěma syny na břehu jezera Lago di Garda (6)

La Scolca z Piemontu hospodaří na 50 ha vinic a jsou nejstarším podnikem v oblasti Gavi, kde důraz kladou na autochtonní odrůdu Cortese (4)

Torrevento z Puglie hospodaří na 400 ha, kde chloubou jsou 40 let staré keře odrůdy Uva di Troia (4)

J. Hofstätter z Alto Adige, kde pěstuje vynikající Pinot Nero, stejně jako původní klony tramínu (7)

Osobně jsem nemohl odolat pokušení ochutnat prastarou odrůdu Cortese a navštívil vinařství La Scolca z Piemontu, kde vlajkovou lodí jsou Gavi di Gavi - White Label 2010 je právě z odrůdy Corteze. Asi jsem čekal více než mi víno mohlo nabídnout (buket chrupek a chuti rozvařených zelených jablek s vanilkou, citrónem a hřebíčkem) a hodnotil jej pouze jako jednoduché stolní víno k lehkému obědu (pizza nebo těstoviny). U vinařství Torrevento jsem se těšil na moje oblíbená vína z odrůdy Primitivo (zavzpomínal jsem si na Vinitaly, kde bývají desítky vín jen z této odrůdy s podrobnými popisy volně k degustaci). Leč Matervitae Primitivo di Puglia 2009 bylo velice drsné a průměrné chuti. Výrazně lepší však bylo víno z odrůdy Uva di troia Vigna Pedale Castel del monte Rosso Riserva 2007, ovlivněné i zráním v nových dřevěných sudech (hladké třísloviny a lehce svíravé).

Silnou asociaci na film „Návštěvníci", kde „amarouny" byly jejich nejlepším pokrmem, vyvolává můj favorit - nekorunovaný král vín Amarone della Valpolicella DOCG (od ročníku 2009) ze břehů jezera Lago di Garda. Je milé, že vinařství Guerrieri-Rizzardi má slabost pro český trh a z privátních sklepů je pár lahví vždy k dispozici. Tentokrát můžete získat ročník 2006 (1250,- Kč) vyrobený z částečně vysušených hroznů odrůd Corvina (přes 50 %), Rondinella (30 %), Molinara a Barbera, které zrály minimálně 24 měsíců v dřevěných sudech ze slavonského a francouzského dubu. Víno neobyčejně intenzivního buketu po švestkových povidlech až do fíkového džemu s hřebíčkem, kulaté a plné v chuti s dlouhým a mohutným závěrem.

Samozřejmě vyvrcholením prezentace italských vín byla řízená degustace Castello Banfi, kde jsem již věděl že favoritem bude „Zlatý pahorek" reserva ročníku 1999, který jsem již měl možnost ochutnat na několika srovnávacích degustacích v rámci hodnocení vín pro časopis Víno revue. Ale nepředbíhejme událostem.

Řízená degustace Castello Banfi

Jestliže je Chianti jedním z nejpopulárnějších italských označení původu, pak Brunello je nejprestižnějším (nejvyšší počet světových ocenění). Jeho pěstební oblast je víceméně identická s územím obce Montalcino i když Brunello není odrůda ani oblast. Je to víno, které se vyrábí z vybraných klonů odrůdy Sangiovese Grosso (zvané jako Jupiterova krev). Vlastní plocha Montalcina je 24 tisíc ha, kde necelá dvanáctina jsou vinice, jinak se pěstuje hojně kukuřice, olivy a švestky. Nejpěstovanější odrůdou je samozřejmě San-Giovese, ale i Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Pinot, okrajově dále Merlot, Syrah, Sauvignon blanc a Moscatto.

V roce 1870 si jistý Clemente Santi všiml, že některé keře Sangiovese mají nápadně kompaktní hrozny a jejich menší dohněda zbarvené bobule byly se silnějšími slupkami. Víno vyrobené z těchto hroznů se výrazně lišilo od ostatních. Po několika desetiletích (1888) jeho strýc Ferruccio osázel vybraným materiálem jednu celou vinici a Brunello bylo na světě. Samotný název Brunello se sice objevuje už v dokumentech ze 14. století, ale není známo o jaký druh vína se tehdy přesně jednalo. Od roku 1966 získává Brunello apelaci DOC a roce 1980 jako první v Itálii apelaci DOCG. Od roku 1995 musí být Brunello ze 100 % odrůdy Sangiovese (výnosy nesmí překročit 6 t/ha), ale stačí místo původní minimální doby zrání 4 roky, aby zrálo v nových dřevěných sudech již pouze roky dva. Dnes se Brunello vyrábí jen v dobrých ročnících, neboť Sangiovese v nepříznivém počasí hůř dozrává a napadají ho plísně. Po vylisování se nechává delší dobu na rmutu se slupkami, což vede k výrazným tříslovinám, ale i vyšší kyselosti, která se kompenzuje několikaletým (min. 2 roky) zráním v sudu ze slavonského dubu. Dodnes se Brunello nesmí prodávat dříve než po pětiletém školení, reserva dokonce o rok později. Po ruční sklizni se vybírají nejvhodnější hrozny, které se zpracovávají patentovanou technologií, kde se využívá speciálních kádí kombinujících ušlechtilou nerezovou ocel a klasické dubové dřevo.

Dlouholetý výzkum Castella Banfi (od roku 1982) ve spolupráci s Universitou v Miláně se zaměřil na tři různé oblasti - půdu, odrůdu a kontakt s konzumentem. Provedli selekci různých klonů odrůdy Sangiovese bez ohledu na výnosy a objevili 600 různých variet, z toho 180 testovali a vybrali 15 nejlepších. Rozdělili pozemky do 29 různých zón a na každé testovali 3 nejvhodnější klony. Tak vznikla vinice Poggio alle Mura, která je jako první z nových vinic důsledně sledována od roku 1997. Vybrali tedy tři nejvhodnější klony jejichž vzájemný poměr vytváří dokonalé brunello. První „Janus 50" je páteří vína, trochu ostřejší, tvrdší, s výraznější tříslovinou, „Janus 10" propůjčuje vínu eleganci, hebkost a příjemnou ovocitost a poslední klon „BF 30" dodává vínu schopnost archivace, dlouhověkost a výraznou mineralitu. Poměr odrůd se samozřejmě každý rok mění podle kvality ročníku. Mimochodem prof. Scienza (Univesita Milano) při testování odrůdy klonů Sangiovese na DNA zjistil, že dnešních 28 evropských odrůd mají kořeny právě v pramatce, kterou je odrůda Sangiovese (nazývané dříve Sangioveto). Navíc oblast Montalcino je nejsušším místem v Toskánsku, kde před 40 milióny let bylo všude moře, jak doložil nedávný objev 5 mil. let staré fosílie pravěké velryby.

Vinařství Banfi je nejen významným zaměstnavatelem regionu (vlastní 2900 ha vinic), ale i turistickou atrakcí. Statky ročně navštíví přes 100 tisíc turistů a vévodí jim hrad Castello Banfi z 11. století koupený v roce 1984. Ve známost vešli i tím, že jako první vyváželi slavné Brunello di Montalcino do USA, kde podnikali John a Harry Mariani od roku 1919. Největšími dosaženými úspěchy je více jak desetkrát po sobě zvolené, jako nejlepším vinařství Itálie na VinItaly, první vinařství na světě, které splnilo mezinárodní standardy ISO 14001 a SA 8000 - pro environmentální, etickou a sociální odpovědnost, vysoká hodnocení za vína v časopisech Wine Enthusiast resp. Wine & Spirit a konečně podle hodnocení časopisu Wine Spectator výběrové ročníky Castello Banfi Brunello di Montalcino Riserva Poggio all'Oro - patří mezi nejlepších TOP 10 světových vín.

Degustaci řídila Michela Dominici a porovnávalo se celkem 6 vzorků vín Brunello di Montalcino z Castella Banfi. První dvojici tvořila vína Brunello di Montalcino 2005 a 2006, což je poslední oficiálně nabízený ročník. Zde se potvrdila kvalita ročníku 2006, který již po pětiletém školení svojí kvalitou předhonil ročník předcházející. Obdobně dopadlo i srovnání Brunella di Montalcino z kontrolní vinice Poggio alle Mura (PAM) ročníky 2005 a 2006. Nejtěžší a nikoliv již tak jednoznačné bylo srovnání poslední dvojice vzorků Brunello di Montalcino v kategorii Poggio alle Oro a sice Riservy ročníků 1995 a 1999. Osobně jsem hodnotil obě vína jako hodně tělnatá, plná, s výrazným ovocným buketem (lesní jahody, švestky), doplněné vůní koření (lékořice, hřebíček..), kůže, tabáku či usušených růží a mohutnou tříslovinou. Ročník 2005 měl již silný depot v lahvi a byly již patrné lehké známky oxidace, ale přesto mne velice zaujal a byl mým favoritem. Podle expertů však šampiónem je ročník 1999, který slibuje ještě další zrání (až 30 let) a pozitivní další vývoj.

Francie (8):

Brotte, Chateauneuf-du-Pape (7)

Robert Giraud, Bordeaux - exluzivní vína z produkce 150 ha nejlepších vinic (10)

Lupé - Cholet, Burgundsko - vynikající vína z Chablis Chateau de Viviers či Pommard 1er Cru (7)

André Lurton , Bordeaux (8)

Chateau Gassier, Provence- 40 ha na úpatí hor (2)

Rigal, Cahors - specialista na vína z odrůdy Malbec (od roku 1755)

Domaine Cazes, Roussillon - rodinné vinařství biodynamicky hospodaří na 160 ha (3)

Fournier Pere & Pils, Loire- vynikající Sancerre z odrůdy Sauvignon blanc či Pouilly Fumé (2)

Z francouzské provenience Rhony jsem si vybral rodinné vinařství Brotte, hospodařící jak v oblasti Chateauneuf-du-Pape, tak Cotes-du-Rhone.Nevybral jsem si jejich vyhlášená růžová vína ale Domaine Barville Chateauneuf-du-Pape 2007, přestože typický charakter třešňového džemu a cedrového dřeva ve vůni převažoval, v chuti jsem postrádal hladkost a dlouhý závěr, které jsem nacházel u Domaines Perrina. Z Burgundska jsem vybral tradiční firmu Lupé-Cholet (založeno 1904), která vlastní vyhlášené vinice 1 cru v Chablis Chateau a Pommard. Začal jsem Pommard „Clos Bizot" Domaine de Château Gris 2009 s tak typickým buketem lesních malin s lehkým okrajem podhoubí až čerstvě vyčiněné kozinky (kůže), bohužel v chuti trošku drsnější taniny s převládající lékořicí působí dosud neučesaným dojmem. Vyzrálý Pinot Noir (Rulandské modré) je lahůdka pro každého milovníka vín a tak jsem postupně porovnal Aloxe Corton 1er Cru Les Fournieres Château Gris 2006 (vinice přiřazená do INAO v roce 1982, víno s výrazným buketem lesních ostružin a plné chuti s výraznými taniny)a Nuits St.Georges 1er Cru Rouge Château Gris 2004, který měl již všechny atributy vyzrálého (nižší barva s oranžovými odlesky), plného a harmonického vína s intenzivní tříslovinou a typickým buketem třešní a lesních jahod. Bohužel jsme neporovnal s oblíbeným vínem králů (Karla VI. či Ludvíka XIV.) z Château de Viviers Chablis Grand Cru (k dispozici byl ročník 2006).

Od André Lurtona z Bordeaux vyhlášeného vinaře jsem vybral vzorky Chateau Tour de Segur Lussac st.Emilion 2007 a Margaux 2007. Oblast St. Emilion je severní oblastí a ve vínech převládá jemnější Merlot (kolem 60 %) a Cabernet Franc (25 %) pouze doplněný odrůdou Cabernet Sauvignon (na rozdíl od Medocu). Víno v buketu až agresivní (intenzivní živočišné tóny, lesní ostružiny a černý rybíz) v chuti silné třísloviny, hrubé a dlouhé dochuti (50 % nových barriquových sudů, kde víno zrálo 12 měsíců). Další víno bylo typickým vzorkem Médocu, kde převažuje odrůda Cabernet Sauvignon (58 %) a je doplněná Merlotem (kolem 40 %) a Cabernetem Franc (do 5 %) - víno La Bastide Dauzac Margaux 2007. Zámek Dauzac spravuje 40 ha vinic v Margaux a produkuje vynikající Grand Cru (např. 1999). Toto víno bylo vyrobeno však z relativně nedávno vysázených vinic a intenzivní buket fialek a živočišných tónů podporovala chuť sušených švestek a čerstvě pražené kávy.Nebylo tak agresivní v obsahu taninů (zrálo v dubových sudech 1 rok, ale jen 25 % byly nové), bylo plnější v chuti a mělo elegantnější tělo. Jako poslední vzorek jsem vybral z Bordeaux vinařství R.Girauda, který hospodaří na 150 ha vinic, ale nabízí vybraná vína nejlepších podniků z Bordeaux jako La Collection Robert Giraud. Přesto jsem již neochutnal jistě zajímavá vína St.Emilion, Médoc či Pomerol, ale zvolil jsme sladkou tečku ve formě Sauternského vína. Château Romer du Hayot Sauternes Grand Cru 2004 je vyrobené z odrůd

Sémillon, Sauvignon Blanc a Muscadelle (někdy bývá i Sauvignon Gris) a pyšní se bohatým buketem medových pláství, přezrálých meruněk resp. broskví s kandovaným ananasem , lískooříškovou pastou a elegantní plnou chutí. Přestože Sauternská mohou být chaptalizována (v slabších ročnících) nedělá se tak a využívá se vysoká cukernatost hroznů napadené ušlechtilou plísní (Botritys cinerea) - jediné vinařství Château d'Yquem má přiděleno vyrábět nejvyšší kategorii premier cru supérieur. A jako zajímavost v roce 2006 byla v londýnské aukční síni prodána "řada" vín, jež obsahuje každý ročník Sauternského z období 1860-2003 (tj. 135 let) za 1,5 milionu dolarů, což je dosud největší suma jaká kdy byla zaplacena za jedinou dražební položku vína.  

Rakousko (6):

Fritz Wieninger, Vídeň - čtvrť Stammersdorf pěstuje hrozny na 25 ha (4)

Sonnhof-Jurtschitsch, Kamptal - vinařství zal. v 16 st. vlastní sklep přes 7oo let starý, hospodaří na 70 ha z toho 75% bílými odrůdami Veltlínské, Riesling a Chardonnay (6)

A.Schwarz, Weinviertel - prastaré vinařství hospodaří na 20 ha vinic, z toho 75 % modrých odrůd (Zw, Sva,MP, CS, Syrah a Merlot) (5)

Gernot Leitner, Burgenland - hospodaří na 11 ha, kde 80 % tvoří modré odrůdy (Frankovka, Zw, Sva,CS,PN,Merlot a Syrah) je zakládajícím členem sdružení Pannobile (5)

Reiner Wess, Wachau - založeno 2003 spravuje 5 akrů kde pěstuje Veltlínské a Rýnské (4)

Graf Hardegg, Weinviertel - 35 ha vinic nedaleko našich hranic vlastní barokní sklep z roku 1640 (4)  

Z Rakouské nabídky jsem vybral vinařství Sonnhof-Jurtschitsch. Název GrüVe nese již každoročně to nejlehčí a nejjiskrnější veltlínské zelené z vinařství, kde etiketu pro každý ročník tvoří rakouský malíř Prof. Christian Ludwig Attersee. Také díky této poutavé etiketě se víno stalo u našich jižních sousedů klasikem v gastronomii. GrüVe je velmi svěží, ovocné, jemné kořenité veltlínské zelené, ve vůni připomínající čerstvě posečenou trávu a bílý pepř. Firma působí v městečku Langenlois, ve středu údolí Kamptal mezi Dunajem a 700 metrů vysokými kopci Waldviertelu. Tradice, šetrný ekologický přístup na vinicích a zároveň moderní technologie výroby vína podle nejnovějších poznatků výzkumu jsou pro ně příznačné. Podnik řídí tři bratři - Edwin, Paul a Karl. Vybral jsem z nabídky bílých vín Veltliner Dechant Alte Reben, kde jsem porovnal ročníky 2009 a 2010. Zaujal mne starší vzorek 2009 jak výrazem ve vůni s buketem medových pláství, tak hladkostí v chuti s příjemnou typickou hořčinkou.

Pro červená jsem zvolil vinařství Schwarz z obce Schrattenberg, kde díky mikroklimatu dozrávají všechny odrůdy podstatně dříve. Navíc díky redukci hroznů na jeden vinný keř se výrazně zvyšuje kvalita hroznů. Už základní řada Zweigelt reserve 2007 bylo ukázkové v odrůdové čistotě, ale vrcholem bylo porovnávání Grande reserve kde měli ročník 2007 a 2008. Zpravidla se využívá pro cuvée 3 základních odrůd Zwigeltrebe, Cabernet sauvignon a Merlot někdy se doplňuje o Syrah (případ ročníku 2008). Osobně u mne zvítězil ročník 2007 vyrobený „jen" ze tří základních odrůd, kde víno zrálo v barriquových sudech 24 měsíců.  

Německo (3):

Dr.Bürklin-Wolf, Pfalz - 86 ha vinic patří mezi největší soukromé výrobce v Německu s historií starší jak 400 let (5)

Markus Molitor, Mosel-Saar-Ruwer - podnik vede již 8.generace a zaměřuje se hlavně na potenciál odrůdy Riesling (8)

Hans Wirsching, Iphofen - firma založena 1630 hospodaří na 72 ha s dominancí odrůdy Silvaner, ale i Riesling nebo Scheurebe (5)

Osobně jsem si vybral jako první vzorky mého favorita z různých soutěží mezi ryzlinky vinařství Dr.Bürklin-Wolf zejména tratě Grand Cru Pechstein a Gaisböhl Ruppertsberg. V oblasti Pfalz na jihozápadě Německa bývá tak teplé počasí, že zde pravidelně dozrávají i fíky a citrusové plody. Význačnou orientaci na kvalitu Bürklin Wolf podtrhuje zjednodušením svých vinných etiket a zdůrazněním principu „terroir", kde akcentuje viniční polohy, specifika jednotlivých tratí a kombinaci půdního složení a mikroklimatu .Nový zákon zredukoval původních asi 20 000 názvů vinohradů na cca 3 000, protože minimální výměra pojmenované viniční trati byla zvětšena na 5 ha. Vinařské oblasti však nevznikaly samoúčelným správním opatřením, ale jsou to typické, tradiční vinařské celky, které dávají vínům z té které oblasti určitý charakter. V každé oblasti jsou vinařské obvody - Bereiche, v nich jsou Grosslage (větší celky, kterých je v Německu 161) a ty jsou složeny z Einzellage (viniční trati). Právě to bylo důvodem pro srovnání tří ryzlinků. Jako první byl Riesling Wachenheimer Gerümpel P.C. 2009 - tato viniční trať patří mezi čtyři nejlepší (P.C. - premier Cru), víno bylo s nižší intenzitou buketu, ale čisté bohatě tělnaté (glycerol) s dlouhou dochutí a hladkým koncem. Druhý vzorek byl již Grand Cru 2009 z tratě Pechstein QbA (pozn.: QbA - je kategorie vín, která se může chaptalizovat tj. dosladit v moštu naopak QmP jsou predikátní vína, kde se nesmí mošt již přislazovat)- silná mineralita a velice intenzivní aroma meruněk až růží, přesto ještě živé s příjemnou kyselinkou (pečená jablka). Třetím vzorkem byl Riesling Gaisböhl Ruppertsberg G.C.2007, kde již bylo víno ovlivněno delším zráním s tóny lipového medu, možná lehce máty a limetky a vyšší barvou. Tady těžko rozhodnout které je nejlepší důležité by bylo vhodné snoubení s určitým pokrmem jako například tip šéfkuchaře Maria Corti, který doporučuje k tomuto vínu (Riesling 2009) mušle sv.Jakuba restované v mladém špenátu s artyčoky. Vzhledem k možnému nákupu do sklepa pak také u mne jednoznačně zvítězil tento Riesling Pechstein 2009. který ještě slibuje další vývoj zráním na lahvi.

Z nabídky Markus Molitor jsem porovnal cenově srovnatelná vína Riesling Auslese 2008 Zeltinger Sonnenuhr- byl suchý ale nevábné vůně ani v chuti nebyl zcela čistý a Riesling Auslese 2007 Zeltinger Shloβberg, který byl ve vůni podpořen vyšším zbytkovým cukrem, ale marná snaha na „Falckého Vlka" neměl.

Španělsko:

Marqués de Murrietta (5), Rioja - aristokratické vinařství z roku1872 dnes kontrolovaná rodinou Creixell

Původně měli přijet ještě zástupci Bodegas Lleiroso nově (2001) založeného vinařství ve starobylé španělské oblasti Ribera del Duero, kde speciální péče je věnována výběru pouze těch nejlepších hroznů z vinic v okolí městečka Valbuena de Duero a vína jsou distribuována pouze do nejlepších restaurantů, ale nepřijeli. Přesto nejde ocenit všechna skvělá vína a mne moc mrzelo, že mi nezbyl čas ani na moji slabost exkluzivní Castillo Ygay Gran reservu 2001 z oblasti Rioja.

Maďarsko:

Chateau Dereszla (7) - oblast Tokaj (5000 ha vinic), známá svými těžkými oxidativními víny, kde v srdci legendární oblasti hospodaří na 60 ha Chateau Dereszla jejímž majitelem je od roku 2000 francouzská vinařská skupina Edonia. Většina keřů je starší 30 let a vína tak nesou označení Grand Cru.

Ochutnal jsem Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006, které hodnotil časopis Wine Spectator 94 b. Víno mělo 11,5 % alkoholu a přes 150 gramů zbytkového přírodního cukru. Hledal jsem chuť již v pubertě velice oceňovanou, ale marně. Dnešní Tokaje staví na slávě dávných časů, ale zřídka kdy ji dosahují. Vyzkoušel jsem i spíše ze zvědavosti Eszenciu 2000 (10 putnová) hodnocená v časopise Decanter jako Best Wine, překvapil mne vysoký obsah alkoholu (9 %) a samozřejmě cena (1850,- Kč), ale komerčně mi připadá hloupé tyto esence prodávat jako vína. Nebo je to naopak a najde se vždy dost zbohatlíků, kteří to koupí?

Zajímavostí bylo i Sushi Wine 2010 vyráběné ze tří základních odrůd : Furmintu, Muškátu a Lipoviny.  

Austrálie a Nový Zéland:

Angove Family Vineyards, Riverland - rodinný podnik vede již 7 generace u příležitosti 125 let od založení byl uveden na trh exkluzivní Medhyk Shiraz (8)

Kim Crawford Wines, Marlborough - původně rodinná firma (založena 1996) nyní patří skupině Constellation (4)  

USA:

Robert Mondavi, Kalifornie - nejmodernější vinařství vlastní téměř 400 ha a těsně před svojí smrtí Mr.Mondavi (ve věku 94 let) podnik prodal společnosti Constellation (7)

Nejsem příliš velký vyznavač těch nejmodernějších technologií a v rámci bílých vín jsem vybral vzorek Private Selectio Chardonnay 2009, které mne zaujalo velice intenzivním buketem jak minerality tak másla (rezidua kyseliny máselné), příjemné chuti a dovedu si toto víno spíše představit k lehčímu obědu než na dlouhé popíjení, možná jsem měl vybrat vyhlášené Fumé blanc (cuvée Savignonu a Sémillonu) nebo dát přednost vyzrálému Cabernet Sauvignonu 2007?

Chile:

Nativa Organic Wines - ekologické hospodaření v údolí Colchagua je součástí Vina Santa Rita (3)

Vina Santa Rita, Maipo Valley- největší vinařství v Chile hospodaří na více jak 2500 ha (4)

Argentina:

Vina Dona Paula, Mendoza- vinice na úpatí And (700 ha) téměř celou produkci vyváží do USA a Evropy (4)

Uruguay:

Gimenez Mendez - rodinné vinařství známé zpracováním unikátní odrůdy Tannat (2)

Alte reserva Tannat 2010 měl i překvapivě nízkou barvu, silné třísloviny a drsný ocásek, trochu lepší (již živočišné tóny) bylo Premium Tannat 2009, ale ač mám pro odrůdu slabost tato vína mne spíše zklamala.  

Rozdělil jsem si degustaci na tři bloky. V prvním jsem degustoval bílá suchá vína a později i sladka (Sauternská, Tokajská, etc.) pak jsem něco menšího zakousl, zapil vynikající vodou a absolvoval řízenou degustaci vinařství Castello Banfi , Ve druhém bloku jsem se soustředil na některá vybraná červená vína a ukončil blok portskými (10 i 20 let stará Tawny). Nakonec jsem již povětšinou diskutoval s kolegy a krátce ochutnal to nejlepší (Old Malt Cask) z kolekce Scotsch whisky od Douglas Laing z Glasgow s profesorem A.Mikšovicem, našeho master blendera a archiváře ČBA, velkého znalce mixologie a autora mnoha knih (poslední Umění koktejlů, 2011). Příjemné odpoledne se skvělými víny i destiláty, které jenom potvrdily nejvyšší kvalitu dovozce a jeho citlivého výběru.

Související odkazy:
http://www.kaiserstejnskypalac.cz/Text/kapacita-prostorplanky?MenuItemId=5
http://www.neudrinks.cz/main.php

Počet příspěvků v diskuzi: 9  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5557x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5