O Víně

25.02.2015 jbes Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.02.2015 07:00

Gruzie a víno (III)

V posledním díle miniseriálu o gruzínských vínech navštívíme 2 velká vinařství v městě Kvareli v Kachetii.

Prvním z nich je vinařství Kindzmarauli corporation, před jejímž závodem nás odchytl mladík projíždějící se tam na kole. Nakonec se z něho vyklubal dčlen rodiny majitelů. Velmi ochotně nás provedl závodem, bylo vidět, že ho to baví a že takto odchytává lidi častěji. Vinařství vlastní 150 hektarů vinic (z toho 100 přímo v oblasti Kindzmarauli) a produkuje kolem 25 druhů vín a 10 druhů brandy (koňaků).

Ve venkovní části rozlehlého areálu byly váhy, mlýnky, odzrňovače, tanky s objemem 50 tun a další zařízení na zpracování přivezených hroznů (foto 1-4). Bílé hrozny mívají 17-18 % cukru, červené 22 % a někdy až 30 %. Slupky a semínka se používají dále na výrobu pálenky čači. Uvnitř velkých hal jsou železné, uvnitř prý smaltované, tanky na víno (foto 5 - 6). Moderní plnící linka zvládne až 2500 lahví za hodinu (foto 8), ale mají i poloautomatickou technologii na plnění keramických lahví a jejich pečetění (foto 9-11). Gruzínský koňak zraje v dřevěných sudech z gruzínského dubu, minimálně 4 roky, ale i 20 let (foto 12-13). Nejvíce se prodává 7letý koňak, ale kvůli ruskému embargu na gruzínské víno, prodávají se 7letými etiketami koňak 10-12 let starý, stojí v jejich prodejně 20 lari (1 lari cca 11 Kč).

Pro návštěvníky byla uvnitř připravena zdarma degustace (foto 14), počítá se, že při odchodu si v podnikové prodejně něco koupíte. K ochutnání byla 3 lahvová vína, jedno z tanku a koňak:

Tsinandali 2011, suché - barva skoro bílá, vodová, vůně slabší, jako cukrová voda s citronem, chuť trochu citrusová, lehké tělo, kyselinka, jinak nic, 6 bodů. Alkohol 10,5 - 12 %. Cena 10 lari. Víno pro ruský trh.

Saperavi 2008 Tibaneli, suché - vůně ostružin a malin, v chuti výrazné taniny, lesní plody, zvláště ostružiny, delší dochuť, slabších 7,5 bodu. Alkohol 12,5 %. Cena 10 lari. Víno pro litevský trh.

Achašeni 2011, polosladké - vůně sladkých ostružin, chuť sladkého sirupu z ostružin s jemnými tříslovinami, takové nenáročné sladké červené bez kyselin, slabších 6,5 bodu. Alkohol 10,5 - 12 %. Cena 15 lari. Víno pro ruský trh.

Kindzmarauli - rozlévané polosuché víno z tanku z odrůdy Saperavi, vůně nezralých zelených hrušek a acetonu, chuť nezralých ostružin a lehce těkavé látky, 5,5 bodu. Cena lahvovaného 20 lari.

Takže vzhledem k ochutnávce se žádný velký nákup v podnikové prodejně u brány nekonal. Nicméně bylo zajímavé, že pro různé trhy používají různé lahve a etikety pro identické víno (foto 19 a 20). Takže byly k vidění nepříliš vkusné etikety se Stalinem a podivné keramické lahve a na druhé straně graficky zdařilé etikety pro německý trh.

Hned vedle Kindzmarauli corporation je jedno z největších gruzínských vinařství, Vinařství Khareba, konkrétně jejich Vinný tunel. Tento tunel bylo původně vojenské zařízení z padesátých let, které bylo opuštěno a později v r. 1995 využito pro víno. Je tam 15 tunelů, 2 hlavní a 13 spojovacích, měří skoro 8 kilometrů a pro zrání vína jsou v něm ideální podmínky. V tunelech je 80 železných tanků, uvnitř smatovaných, do kterých se mošt a víno dopravuje skleněným potrubím. Firma hospodaří na 740 hektarech, vyrábí 6 milionů litrů vína, exportují 6 milionů lahví. Vstupné do tunelu jsou 3 lari, s degustací vín evropského typu 10 lari, vín gruzínských 12 lari. Zvolili jsme degustaci vín gruzínského typu. V ceně je půjčení dek, protože venku je kolem 35 stupňů a uvnitř kolem osmi (foto 24 a 25). Součástí prohlídky je také malé malé muzeum (foto 26 a 27).

Degustace byla pěkně připravená, včetně drobného občerstvení (foto 28). Ochutnali jsme 6 vzorků vín (foto 29-32), tři bílá a tři červená, vše z prémiové řady Monastery wines. Na našem trhu jsou prodávána za cenu 500-800 Kč za lahev.

Mstvane 2011, suché, kvevri - vůně kouřová, ovocná po sušeném ovoci, chuť sušených jablek, trochu medu, nižší kyselina, střední tělo i dochuť, lepších 7 bodů. Alkohol 12,5 %.

Krakhuna 2011, suché, kvevri - vůně sušených pomerančů, chuť lehce po citrusech s příjemnou kyselinkou a typickým jablečným kvevri ocáskem, lepších 7 bodů. Alkohol 13 %.

Tsiska 2010, suché, kvevri - pěkná vůně sušených grepů a pomerančů, chuť citrusovo medová, lehčí tělo, kratší dochuť, lepších 7 bodů. Alkohol 12,2 %

Saperavi 2011, suché, kvevri - pěkná vůně bezinek a ostružin, chuť alkoholová po bezinkách a ostružinách, lehké třísloviny, nepůsobí moc příjemně a vyváženě, ale je pitelné, 6,5 bodu. Alkohol 12,5 %.

Otskhanuri Sapere 2011, suché, kvevri - sladká vůně malin, ostružin a bezinek, svěží chuť lesního ovoce, lehčí tělo, dobře pitelné, 7,5 bodu. Alkohol 12,5%.

Aladasturi 2012, suché, kvevri - vůně malinovo ostružinového sirupu, chuť malinového džusu, lehčí tělo, kratší dochuť, 7 bodů. Alkohol 12 %.

Na závěr nezbývá než zopakovat to, co jsem naznačil v prvním díle tohoto seriálu. Gruzie je nádherná země, která nabízí mnoho rozmanitých zážitků, biotopů a také vín. Vína dělaná tradiční metodou v kvevri nádobách jsou pro náš jazyk nezvyklá a nemohu říci, že bych si je zamiloval a navíc jsou poměrně drahá. Nicméně i tak stojí za ochutnání a seznámení se s tímto místním fenoménem. Proto v zítřejší reportáži můžete nahlédnout, jak se na tato vína dívají jiní.

1-20 | 21-40 | Vše
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5116x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5