Degustace v Ústí nad Labem - Nové vinařství, Drnholec
Dne 17. ledna 2013 jsme přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem další vinařství, které má slovo nové přímo v názvu. Nové vinařství z Drnholce. Podrobnosti v následující reportáži.
S ředitelem, panem Markem Špalkem, nás seznámil v polovině minulého roku pan Milan Nemrava, děkujeme. Já jsem byl v tomto vinařství před několika lety na kukačce a samozřejmě mě zaujal neobvyklý a nesmírně zajímavý design lahví. Rovněž vína byla příjemná, ovocitá, voňavá, dobře pitelná. Takže mě nikdo přesvědčovat nemusel. Marek měl nejspíše pocit, že ano, a tak nám věnoval několik lahví, abychom si udělali představu. Po soukromé degustaci bylo vše jasné. Nové vinařství k nám určitě pozveme.
Marek vyplnil degustační list, dohodli jsme podrobnosti, avšak v den degustace se vyskytly nějaké rodinné problémy a Marek za sebe musel poslat náhradu. To vypadá vždy tak hanlivě a vycpávkově, ovšem v tomto případě rozhodně ne. Dorazil k nám přímo sklepmistr, pan Libor Budín, což při vší úctě k Markovi je náhrada více než dostatečná.
Libor působí ve vinařství od června minulého roku, z toho důvodu vína k nám dovezená nevyráběl. Příliš se tedy také nepouštěl do historie vinařství. Spíše nám představil své plány do budoucna, svou filozofii výroby vín a podobně. Protože naposledy působil v Bořeticích ve vinařství Jedlička- Novák, chtěl by se více věnovat červeným vínům, které v současné době Nové vinařství prakticky nevyrábí.
Z historie bych uvedl, že vinařství postihl před několika lety ničivý požár a bylo třeba vše vybudovat znovu.Vinařství získalo několik cen za design, ten je vskutku povedený. Tedy alespoň mně se opravdu hodně líbí. Byli propagátory řady trendů, které jsou u ostatních vinařstvích nevídané.
Například se netajili tím, že dělají vína k rychlé spotřebě. Lahve zavírají šroubovým nebo skleněným uzávěrem. Prakticky nevyráběli odrůdová vína, pouze směsná. Na lahvi uváděli pouze povinné údaje a minimum analytických hodnot. Kartony jsou ploché.
Paradoxní je, že tyto trendy byly asi opravdu příliš revoluční a vinařství se pomalu alespoň částí produkce přibližuje k obecnému trendu, což jsou odrůdová jakostní vína. Libor nám sdělil, že si jako svůj hlavní úkol předsevzal, aby v krásné lahvi byl též odpovídající produkt.
Bylo sympatické, že nijak nehaněl práci svého předchůdce, upozorňoval v jeho vínech na to dobré a pozitivní. Sám byl autorem pouze hroznové šťávy ze Svatovavřineckého, a tam tedy klobouk dolů, ta byla excelentní.
Opět nemíním rozebírat všechna vína, spíš bych upozornil na svůj obecný dojem z nich. Zdála se mi trochu krátká, málo nabušená ve vůni, u člověka bych řekl uskřípnutá. Pila se dobře, byla příjemná, řemeslně velmi dobře zvládnutá, ale chyběl mi tam takový ten "wow efekt", kdy má víno ještě něco málo navíc. Mimochodem, po degustaci jsme si pochvalovali, jak je naše vinařství na výši, když už takováto vína považujeme za zcela běžná... Rozmazlili jsme se...
Mně osobně nejvíce chutnal Sauvignon, ovšem jak jsem se ptal ostatních, žádný jasný favorit nebyl, každému chutnalo něco. Návštěvníci opět využili možnost a zásobili se na studené lednové dny. Vín bylo tentokrát dost a na každého se dostalo.
Pak následovalo obligátní focení, rozloučení a odjezd domů, práce je hodně. Takže byl chtěl Liborovi a jeho kolegovi, který obětavě řídil a nepil, poděkovat za moc příjemnou a pěknou degustaci.
Jak hodnotit? Toto vinařství je nepochybně zajímavým úkazem na naší vinné scéně. A pokud je něco zajímavého, měl by každý vínomilec zpozornět. Netvrdím, že jsou nejlepší na světě. Ale myslím si, že rovněž toto vinařství je určitě hodno naší pozornosti.