O Víně

27.11.2009 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.11.2009 07:00

Degustace vinařství Kubík, Velké Bílovice

Dne 19. listopadu 2009 se sešlo téměř 45 vínomilců v klubu Havana, aby od 19 hodin ochutnali vína Michala Kubíka z Velkých Bílovic (http://www.vinarstvikubik.cz/). Byl jsem mezi nimi a tudíž mohu o celé akci podat podrobnou zprávu.

Dne 19. listopadu 2009 se sešlo téměř 45 vínomilců v klubu Havana, aby od 19 hodin ochutnali vína Michala Kubíka z Velkých Bílovic (http://www.vinarstvikubik.cz/). Jedná se o mladého, sympatického vinaře, se kterým se navíc kolegové dobře znají, takže se celá akce nesla v příjemném a přátelském duchu, vinaři bylo především gratulováno k narození dcery. Soupis vín dorazil ve vzorné kvalitě týden před ochutnávkou, asi abychom se mohli těšit, a vy si ho můžete přečíst též v přiložené tabulce.

Na nikoho se nečekalo a degustace začala ve svižném tempu. Michal představil své vinařství, ve kterém hospodaří ještě s rodiči a třemi zaměstnanci. Sám vystudoval elektrotechniku, ale k vinaření se stejně dostal. Ročně vyrobí asi 200 tisíc lahví, které směřují privátním zákazníkům, do vinoték a do gastronomie, jinde se s nimi nesetkáte. Hrozny výhradně nakupují, ovšem od léty prověřených dodavatelů, používají moderní technologie - například řízené kvašení. Pro nakvášení červených vín používají vinifikátor, odkalují flotací, kdy není takový odpad jako při sedimentaci. Cílem je hlavně nerozdrtit pecku kvůli nežádoucím pachutím, používají mlýnek s nastavitelným tlakem a totéž se týká i lisu.

Na některá bílá a růžová vína začali používat plastové zátky. Důvodem není finanční úspora, neboť kvalitní plastová zátka stojí často jako korková, ale to, že pokud do vína neproniká kyslík, zůstává déle svěží a ovocné. Tedy ideální způsob pro vína, která chceme rychle vypít. Rovněž kvalita sem dovážených korků je podle Michala značně bídná. Dále nám sdělil něco o barikování..., ale ne, vy už máte žízeň, tak rychle, vzorky sem:

1. Sauvignon 2008 pozdní sběr
V chuti a vůni ovoce a angrešt, příjemný, zavíňovací vzorek.

2. Rulandské šedé 2008 pozdní sběr
Zajímavá ovocná chuť, opět příjemné, dobře pitelné víno.

3. Chardonnay 2008 pozdní sběr
Zajímavá vůně a chuť- oříšky, meloun, pěkná kyselinka, víno není fádní a opět je příjemné na napití.

4. Aurelius 2008 pozdní sběr
Krásná intenzivní vůně a nasládlá příjemná chuť, můj první favorit večera.

5. Tramín červený 2008 pozdní sběr
Učebnicová vůně a chuť- růže, kořen, v dochuti až lesní med. Můj druhý favorit večera.

6. Muškát moravský 2008 pozdní sběr
Krásná a intenzivní vůně jako z učebnice, tedy muškátový oříšek, chuť je příjemná, můj třetí favorit večera.

7. Zweigeltrebe rosé 2008 odrůdové jakostní
Ve vůni až ovocných jogurt, v chuti lesní jahody, ideální letní pití, pokud bychom zrovna neměli listopad.

8. Rulandské modré rosé 2008 pozdní sběr
Experiment vinařství, růžové víno jižního typu, čehož bylo dosaženo 24 hodinovým ležením na slupkách. Víno je oproti předchozímu vzorku barevnější, intenzivnější, drsnější. Zajímavá alternativa, kterou určitě stojí za to alespoň vyzkoušet.

Nastala krátká kuřácká přestávka a jeli jsme dál. Michal byl dotázán, zda neuvažuje vyrobit nějaké směsné víno. Neuvažuje, neboť zejména v gastronomii se jedná o prakticky neprodejné záležitosti. Personál takové víno obvykle vůbec neumí nabídnout a hosté mu pro změnu značně nedůvěřují. Uvidíme tedy za pár let...

9. Rulandské modré 2008 výběr z hroznů
V chuti dřevo a vanilka, příjemná chuť, Michal odhaduje potenciál k archivaci až na deset let.

10. Neronet 2008 odrůdové jakostní
Víno leželo 8 měsíců na dvouletých barikových sudech, nádherná barva, v chuti borůvky, ale i kyselinka, zajímavé víno. Při této vhodné příležitosti se Michal rozhovořil o barikování. Používají sudy maďarské, francouzské a jeden rumunský. Kvalita maďarských sudů není špatná a mají dobrou cenu. Sudy francouzské jsou kvalitní a drahé, rumunský sud koupil na zkoušku a kdyby toho Rumuna potkal, strčil by mu sud až do míst, kam slunce nesvítí... Barikování je doslova alchymie, neboť neplatí přímá úměra, že čím je v něm víno déle, tím je víc cítit sud. Vína se po určité době začínají "vracet" ke svému původnímu projevu a je tedy na vinaři, aby víno stáhl v nejvhodnějším možném okamžiku. S dubovými štěpky, hranoly a deskami nemá dobré zkušenosti, dotek celého povrchu sudu se nedá ničím nahradit.

11. Zweigeltrebe 2008 pozdní sběr
První veřejná degustace tohoto vína. Hodně podobný projev jako u rulandského, v chuti více drhne, nemá rulandský sametový nádech. Opět ovšem zajímavé, příjemné víno.

12. Merlot 2008 pozdní sběr
Čtyři měsíce na dubových sudech, výrazné, kořenité, barevné. Barvy dosaženo tak, že použili další moderní technologii - ohřáli ho asi na šedesát stupňů a zchladili.

13. Cabernet Sauvignon 2008 pozdní sběr
Lehčí než jeho předchůdce, v chuti nikoliv černý rybíz, ale borůvka, příjemné.

Na závěr jsme opět vylosovali jednoho šťastlivce, který si odnesl domů lahvinku dle vlastního výběru, tentokrát zvítězila dáma a odnesla si Chardonnay.
Jak hodnotit? Akce se velice vydařila, měla příjemnou, téměř až domáckou atmosféru. Vína byla kvalitní a dobrá, líbivá. Na mě snad až příliš uniformní, což se projevilo při závěrečném dopíjení vzorků, kdy si některá vína byla dost podobná.
Komu bych tedy tato vína doporučil? Určitě jsou vhodná tehdy, pokud chcete za večer vypít jen jednu lahev a nestojíte o žádné nepříjemné překvapení, případně byste na víno narazili v restauraci. Ještě více tato vlastnost vynikne, pokud byste víno dávali jako dar. Protože ať už vyberete kterýkoliv vzorek, určitě nesáhnete vedle a minimálně nenaštvete obdarovaného. Takže pokud na Michalova vína někde narazíte, směle do ochutnávání. Na zdraví!

 
   Název   Velikost 
  Chlastplan Kubik.xls   11 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2360x
Průměrná známka po 3 hodnoceních: 2.67
 1    2    3    4    5