O Víně

27.10.2009 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.10.2009 07:00

Degustace vinařství Koráb, Boleradice

Dne 22. října 2009 jsme se sešli v klubu Havana k další ochutnávce, na kterou jsem se já osobně velmi těšil. Zavítal k nám pan Marek Koráb ze stejnojmenného vinařství (http://www.vinarstvikorab.cz/).

Dne 22. října 2009 jsme se sešli v klubu Havana k další ochutnávce, na kterou jsem se já osobně velmi těšil. Zavítal k nám pan Marek Koráb ze stejnojmenného vinařství. Dozvěděl jsem se o něm asi před dvěma lety na tomto portále a před rokem zavítal k nim do Boleradic na vinobraní. Tato akce i předváděná vína mě nadchly, takže jsme pány rádi pozvali k nám.

Původně bylo dohodnuto devět vzorků, ovšem při cestách po zákaznících se panu Korábovi povedlo některých z nich zbavit zcela a úplně, takže jsme jich nakonec testovali šest - viz přiložená tabulka níže. Ze začátku jsme z toho byli trochu rozpačití, ovšem degustace má být o kvalitě a ne o kvantitě, takže tím byl hned první cíl splněn
:-).

Slovo si vzal pan Koráb a představil nám své vinařství. Vinařit s bratrem začali, když jim děda odkázal starou vinici Neuburského (vzorek 3). Vinařský zákon pojem stará vinice nijak neupravuje. Na staré vinice se začali cíleně specializovat a v současné době mají hrozny z 8 hektarů. Své dodavatele motivují bonusy za cukernatost a stáří vinice (taková EU naruby :-). Ročně vyrobí 10 tisíc litrů vína, na archivaci jim obvykle žádné nezbývá. Výnos z těchto vinic je asi kilogram na hlavu, nejstarší 75 let stará má obvykle mezi půl až třičtvrtě kilogramu. Vinice chtějí zachovat, dokud budou rodit. Vína zrají ve starých dubových sudech, jeden je z roku 1942. Jen do některých vín se přidávají ušlechtilé kmeny kvasinek, zbytek je ponechán spontánnímu kvašení. Vína vždy uzavírají korkem a domnívají se, že vína ze starých vinic jsou kořenitější než z nových. Svatomartinská a bariková vína nedělají. Vyzdvihl bych vzorové a naprosto vyčerpávající etikety.

Mimimalizují použití chemie, vzpomněli dávné doby, kdy se hrozny stříkaly modrou skalicí. Dle jejich dědy musí být vinice modrá jak zástěra, což oni už neuznávají. Byly poslány velké fotografie staré vinice. Zaujalo mě, že vína nejsou v řádku, ve vinici roste strom a vůbec má vinice daleko k dnešní podobě. Bylo mi vysvětleno, že například strom je výborný, protože stíní některé hrozny a ty pak mají vyšší kyselinu - smícháním s těmi zbylými vzniká vyvážené víno. Byli jsme poučeni i o ochraně vinic dříve, kdy na okrajích rostla odrůda portugal šedý. Ta je velmi náchylná prakticky na všechny choroby a vinař měl tedy nějaký čas na protiopatření.

Ale nyní již ke vzorkům:
1. Müller-Thurgau 2008 pozdní sběr
Sytě žluté, kořenitý typ. V chuti též ovoce, muškát, grep. Kvašeno spontánně, vhodné k sýrům a drůbež. Marek si nás získal prohlášením, že ve víně si může každý cítit, co chce a on své vjemy zásadně nikomu nevnucuje. Doporučeno skladovat do roku 2010.

2. Ryzlink vlašský sur lie 2008 zemské
Víno leží alespoň sedm měsíců na kalech, není použitá síra, a proto jsou hygienická opatření mimořádná. Označení této metody u moravských zemských vín zatím není zakázáno, uvidíme, co Francouzi... Oproti metodě "batonáž" je zde mnohem delší ležení a nesmí být užity ušlechtilé kvasinky. Ve víně jemné perlení, výborná chuť, tóny droždí, ořechu, barva sytě zlatá, vyrobeno 350 litrů. Lahvováno až na přání zákazníka a v malých sériích, musí se velmi šetrně skladovat, vydrží do roku 2013 - no jak komu :-), zakoupil jsem lahev a ta tedy opravdu nevydrží. Doporučeno k zeleninovým pokrmům, sýrům, sladkovodním rybám.

3. Neuburské 2008 pozdní sběr
Víno z dědovy vinice. Nádherná vůně, nasládlá chuť. Hodí se k hovězímu nebo rožněnému masu, vydrží do roku 2016. Výborné, objednal jsem si.

4. Sauvignon 2008 pozdní sběr
Jako z učebnice, ve vůni a chuti tropické ovoce, doporučeno k těstovinám, kuřecímu, jehněčímu nebo ovčím sýrům.

5. Tramín červený 2008 zemské
Opět učebnicové, vůně růže, rozinky, chuť sladce kořenitá, můj favorit večera, objednal jsem si.

6. Svatovavřinecké 2008 pozdní sběr
Nefiltrováno, typická chuť a vůně - sušená švestka, doporučeno k pfefersteaku. Vyšší kyselinka, velmi vhodné k archivaci. Mám 3, něco by mi třeba mohlo chvíli vydržet.

Na závěr degustace Marek vyprávěl úžasnou příhodu, která by mohla mít podtitul - všechno zlé je pro něco dobré. Na konci minulého roku navštívili areál sklepů v Boleradicích nenechavci, kteří vykradli několik sklepů, mezi jinými i jejich - zmizelo ledové víno. Ráno se sešli vinaři, aby obhlédli spoušť. Původně nemilá příhoda se změnila ve společenské setkání, které pokračovalo až do druhého dne. Kriminalisté vyšetřovali tak pilně, že se po službě na místo vrátili, jediným střízlivým policistou pak byl jejich pes (tomu říkám - pomáhat a chránit).

Po degustaci zbylo ještě trochu času na povídání. Korábovi si uvědomují význam koncového zákazníka a internetu, bavili jsme se o vinné turistice. Byla vyprodána všechna dovezená vína, kolega, který k nim brzy zajede, objednal další, věřím tedy, že i Marek byl spokojen. Také jsme se dohodli, že z letošní sklizně, jejíž předpokládanou kvalitu Marek velmi vychvaloval, budou pro nás uschovány všechny vzorky (nově například Aurelius z 25 let staré vinice) a v červnu se opět uvidíme. Všichni jsme odcházeli spokojení domů, naplněni kvalitním vínem, ale i řadou informací, které nám byly předány lehce, poutavě, vtipně. Degustace se mi velice líbila a příště u nás přivítáme pana Kubíka z Velkých Bílovic.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2256x
Průměrná známka po 2 hodnoceních: 2
 1    2    3    4    5