Degustace vinařství Krásná hora, Starý Poddvorov
Vinařství Krásná hora ze Starého Poddvorova se přijelo představit do Viničního altánu v Praze. Jaká byla ochutnávka vín tohoto mladého vinařství? To se dozvíte v dnešním článku.
Kde? Ve Viničním altánu v Praze.
Proč?Protože Marek Vybíral sem poprvé přijel představit svá vína a své vinařství Krásná hora.
Co je to za vinařství, proč se tak jmenuje a proč má na etiketě dubovou ratolest?Na to všechno nejlépe odpoví sám vinař, takže si dovolím použít jeho vlastní slova, kterými se představuje na webu: "Jsme malé, mladé, rodinné a navíc moravské vinařství se vším, co k tomu patří." ... "Starý pradědův sklep máme v Ratíškovicích, ještě starší dvěstěletý sklep ve Starém Poddvorově a hned vedle něho bude stát nový vinařský provoz, do kterého se nám vejde úroda z pěti hektarů nových vinic a z dalších deseti hektarů z trati Krásná hora. Právě kvůli této nádherné jihozápadní stráni jsme se rozhodli vybudovat nové moderní vinařství ve Starém Poddvorově, v hodně tradiční podlužácké dědině, roztáhlé v dolině mezi Dolníma Bojanovicama, Čejkovicama a Velkýma Bílovicama. Vinice a vinařství na sebe přímo navazují a nejkratší cesta z vinohradu do sklepa a naopak je pro nás podstatná. Sprašové podloží plné minerálů a mírná svažitost terénu je pro charakter a kvalitu hroznů určitě hodně důležitá. Rozsáhlé dubové lesy chránící hřeben kopce před severními větry a široký, ničím nezastíněný jižní obzor, jsou zásadní pro vyzrávání hroznů. A k tomu všemu je tu bonus - vice než dvěstěletá tradice pěstování révy, a to už je dobrý základ k vytvoření toho, čemu se říká terroir. A terroir je to, na co bychom chtěli dosáhnout... Typický, tradiční produkt nejvyšší dosažitelné kvality z tradičních odrůd, které máme rádi a které se hodí do Krásné hory."
Je třeba dodat, že se jedná o 3 až 7 let staré (nebo spíš mladé) vinohrady na bývalých záhumencích, nikoli vinohrady na půdě léta zatěžované a vytěžované nějakým JZD, takže Markem vzývaný terroir má jistě šanci.
V jaké společnosti?V otřesné. Skupinka asertivních sebevědomých mladých lidí v klídku přijde o 25 minut později, s úsměvem na tváři, bez omluvy... Pohoda jazz. A pak vesele žvaní, navíc totálně mimo téma tak nahlas, až je ostatní lidé musejí okřikovat. Klapačku vydrží mít zavřenou tak deset vteřin. Držte mě, nebo je zabiju!
Jak bylo?Narváno. Nečekala jsem, že na malé mladé neznámé vinařství přijde tolik lidí. Myslím, že mnozí z těch, co přišli, o Krásné hoře nikdy neslyšeli. Vzpomínám na doby, kdy na Grébovku chodily zástupy na Mikros, Michlovského nebo Tanzberg, ale když přijel malý vinař s neznámým jménem, najednou stačila polovina stolečků a u každého seděl jeden vinný nadšenec. Časy se mění. Pro vinaře dobrá zpráva, pro mě nervy kvůli užvaněným machýrkům a manekýnám, pro které je degustace jen další cestou, jak být in.
Pilo se?Fakt hodně. Až moc, v některých případech :-)
A co?Třináct vzorků zemských vín.
Tak třeba Muškát moravský 2008. Víno s 0,9 gramy cukru, 5,2 gramy kyselin a 12,5 % alkoholu jsem vychválila už v reportáži z Otevřených sklepů v Novém Poddvorově. Nic se nezměnilo. Jiskrný platinový Muškát z trati Krásná hora je prostě "number-one-muškát". Povzbuzuje a opravdu dává křídla. Cítím se po něm prostě lehčí (ale jde fakt jen o pocit, rozumějte, loňské gatě prostě nezapnu a nezapnu, ani když ho vypiju litr). Boží věc.
K povídání o snaze Marka Vybírala přimět spotřebitele přijmout šroubovací uzávěry a způsobu, jakým je prosazovali vinaři v Rakousku, pijeme Sauvignon 2008. Výroba vína s 2,9 gramy cukru a 12,9 % alkoholu nesměřovala podle slov vinaře k líbivé primární aromatice, ale především k odrůdové typičnosti. Sauvignon světle slámové barvy voní lehce a nevtíravě, kombinací broskve a květiny, muškátu nejspíš. Suché víno je v chuti ovocné, hroznové, lehké a osvěžující, přitom ale pikantní s dosti dlouhou dochutí. Fajné víno.
Rulandské šedé 2008 sbírané při cukernatosti 23,5 °NM má 13,5 % alkoholu, 9,5 gramů zbytkového cukru a asi 5 gramů kyselin. Víno barvy světlé slámy smáčí skleničku dlouhými línými mosty a voní ne příliš intenzivní, ale zato stáletrvající příjemnou vůní lučních květin a medu s nádechem zralého grepu. Chuť je lahodná a harmonická, vyšší alkohol jí přidává na intenzitě a vyšší zbytkový cukr nijak neruší, naopak dodává hutnost a mohutnost. Pěkné. A úžasný je fakt, že víno se sotva desíti gramy cukry je nejsladším produktem Krásné hory.
A pak dva tramíny. Tramín 2008 z trati Krásná hora, sbíraný při cukernatosti 24 °NM to dotáhl na úctyhodných 14,2 % alkoholu a při čtyřech gramech kyselin má 1,4 gramy zbytkového cukru. Má opět světle slámovou barvu, nezvykle výrazně kořeněnou vůni a na jazyku cítím docela silnou hořkost. Zdá se mi to celé takové přezrálé, těžké a jak říká kamarád, prostě vlezlé. Tramín 2007 z trati Nácestky z Ratíškovic byl posbíraný při cukernatosti o stupeň nižší, má 1,9 gramů cukru, 5,2 gramy kyselin a 12,5 % alkoholu. Víno žluté barvy se líně táhne, zprvu voní mírně zadušeně, ale přesto příjemněji než předchozí vzorek, po chvíli rozeznáváme vůně medu, květin a nějakého sladkého likéru. A chuť mi nějak nesedí. Tahle vína nejsou zkrátka moje parketa.
Pěkně zlatý Ryzlink rýnský 2007 je taky z Ratíškovic, má 6,3 gramy cukru, 5,5 gramů kyselin a 12,1 % alkoholu. Zdá se mi, že pijeme úplně jiné víno než nedávno v Poddvorově. Tehdy se mi zdál výrazně pomerančový ve vůni, dnes cítím kromě vůně hroznů taky mokrý kámen vylovený ze studeného potoka, slabě tabák. Zvláštní. Na jazyku se projevuje pěkná mineralita, ovocná svěžest a zůstává příjemně dlouhá dochuť na patře. Příjemné víno.
Sedmým vzorkem je Pinot Noir rosé 2008. Hrozny použité pro výrobu vína krásné barvy světlého karamelu pocházejí z trati Krásná hora. Při 4,9 gramech cukru má 6,8 gramů kyselin a 12,6 % alkoholu. Voní velmi lákavě, svěžím a šťavnatým ovocem a karamel, který se připomíná barvou, je lehce cítit i ve vůni. Lahodné, harmonické a osvěžující letní pití Marek Vybíral doporučuje klidně podchladit. Souhlasím s ním, nízká teplota této krásné růžovce sluší.
Prvním červeným vzorkem je krásnohorský Modrý Portugal 2008. Sbíraný při cukernatosti 20,5 °NM, s půldruhým gramem zbytkového cukru, 4,8 gramy kyselin a 12,2 % alkoholu. Barva je světlejší, spíše malinová, vůně připomíná rumové pralinky v kombinaci s lesním ovocem a "lesní směs" cítíme i na jazyku a při polknutí. Je to víno lahodné, harmonické, šťavnaté, vyzývající k pití. Nevtíravé, na dlouhé pití. Paráda.
O rok starší Svatovavřinecké je na rozdíl od portugalu opět z trati Nácestky z Ratíškovic. Temné víno lemované ve skleničce granátovými okraji má vstřícných 10,9 % alkoholu, 2,2 gramy cukru a 5,1 gram kyselin. Zprvu voní jako teplé pocukrované povidlové buchty, potírané máslem, po důkladnějším zamíchání cítím strašně známou vůni, povědomou, typickou... Jen vteřinku trvá, než se mi vybaví horký vzduch v dřevěném včelínu - včelí vosk, voskové mezistěny, lesní med, tělíčka mrtvých včel... Tenhle svatovavřinec není vůbec nudný, je moc pěkný, zajímavý.
Velmi tmavý, fialovými odlesky zkrášlený Cabernet Moravia 2006, který zrál v barrique sudu (v Krásné hoře používají sudy Francois Freres), je dalším červeným vzorkem. Měla bych toto víno dobře znát, pila jsem ho mnohokrát, ale tentokrát se nejdřív leknu a zpanikařím - tohle je úplně jiné víno, než jsem čekala. Zdá se mi jaksi zadušené, tlumené, jako by mezi jeho hladinkou ve sklence a mými smysly byla jakási bariéra. Ale je to jen chvilkový úlek, po krátkém vymíchání rozeznáváme všechnu tu sladkou papriku, makové koláče a ovocnou šťavnatost, které tak důvěrně známe. Víno se dobře pije, je lahodné, výrazné. Výborné. Jediné, co mu chybí je nějaké dobré, jednoduše upravené maso.
Cabernet Sauvignon 2007 sbíraný při cukernatosti 23 °NM je teprve nedávno nalahvovaný, takže je jasné, že v Krásné hoře tyhle věci nehodlají uspěchat. Cabernet je ve sklenici temný a neprůsvitný, při pohledu shora má dohněda zbarvené lemy. Voní zahradními ostružinami a černým rybízem, lehký šmrnc vanilky a vůně dřeva potvrzuje zrání v sudu. Chuť je harmonická, borůvky a ostružiny jsou doplněné příjemnou a pikantní kyselinkou, víno zatím lehce drhne na jazyku, ale je lahodné, svádivé a přitažlivé. Úžasné, počkejme ještě, bude z něho jistě výjimečná lahůdka.
Posledními dvěma vzorky představil Marek Vybíral odrůdu, kterou považuje za vlajkovou loď svého vinařství. Pinotu Noir věnuje nejvíc péče, nejvíc si s ním pohraje a taky ho sám má nejraději. Pinot ročníku 2006 pochází z trati Krásná hora a má 1,7 gramů cukru, 4,3 gramy kyselin a 12,4 % alkoholu. Víno krásné tmavě cihlové barvy, připomínající přepálený karamel, má jiskru a voní ostružinami, nějakým likérem a maličko jako obchod s koženým zbožím. Na jazyku je hutné, působí mnohovrstevnatě, mohutně a kulatě. Povzbuzuje k dalšímu doušku a vyvolává chuť na dobré jídlo.
O rok mladší Pinot Noir je sbíraný z ratíškovické trati Nácestky při cukernatosti 23 °NM a nyní má 12,5 % alkoholu. Zrál rok v novém barikovém sudu a půl roku v sudu jednoletém. Barvou je podobný vzorku předchozímu a ve vůni nabízí celý komplex vůní tmavého ovoce, kávy s mlékem, mandlového likéru a hořkosladké čokolády. Stejně jako starší pinot je tento velmi komplexní, chuť zahrnuje mnoho perfektně vyladěných složek, které jsou spolu v dokonalé harmonii. Zatím převládá ovocná, veselá a taková ta mladická stránka, takže bych si určitě ráda počkala nějaký rok. Je to ale úžasné víno, dnes pro mě jednoznačný favorit.
Jaké to bylo?Výborné, žádné zklamání. Nezaujaly mě jen tramíny, ale to už se dá u mě čekat :-) Jinak jsem si pochutnala, pobavila jsem se, dozvěděla se spoustu informací. Odcházíme spokojení, veselí a domů si vykračujeme tak trochu šejdrem - a nemůže za to jen těžká taška plná lahví :-)
Děkujeme Markovi Vybíralovi za pěkný večer, sympatické vystupování a dobré víno.