O Víně

06.05.2009 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.05.2009 07:00
Výstava Vinařské Litoměřice 2009 se konala 17. a 18. dubna v místním kulturním domě. Jak se mi akce líbí se dozvíte v tomto článku.
05.05.2009 milasko Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 05.05.2009 07:00
Reportáž z ochutnávky 12 vín z Reistenu v pardubickém hotelu Zlatá štika je obsahem dnešního článku.
04.05.2009 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.05.2009 11:00
Jasně, tzv. „masovky" mají mnoho důvodů, proč je ignorovat, je tam prostě všeho moc, až příliš, najednou. Nejsem s to úplně přesně vystopovat, proč zrovna  Víno&destiláty nevynechávám. Nejspíš že to mám tak blízko. Tak když už jsem tam byl, poslyšte pár postřehů, vy, kdož nedošli jste.
04.05.2009 milasko Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.05.2009 07:00
Pohled na u nás asi málo známou ruskou vinařskou scénu je obsahem dnešního článku.
29.04.2009 Evas Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 29.04.2009 07:00
Soutěže Vinařské Litoměřice, která předcházela výstavní a prodejní akci konané 17. a 18. dubna 2009, se letos zúčastnilo 93 výrobců s 555 vzorky. Mnozí z nich prezentovali svá vína na výstavě pro veřejnost, která tak měla příležitost ochutnat kolem 1500 vzorků vína. Nenechala jsem si ji ujít ani já. Zajímají-li vás zážitky nadšených amatérů z této akce, přečtěte si dnešní článek.
15.04.2009 Evas Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.04.2009 07:00
Osmého března jsme ve vinotéce U soudku mohli ochutnat vína Vladimíra Tetura. Jak nám tentokrát chutnalo? To se dočtete v dnešním článku.
10.04.2009 Zed Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 10.04.2009 10:00
Léto se blíží a ochutnávek je už méně, některé dokonce trpí nízkou účastí. Leč jsou i takové, kam se vínomilci stále hrnou, například ta ve čtvrtek 2. dubna 2009.
07.04.2009 Zed Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.04.2009 10:00
Je milé poznávat někdy odrůdy neznámé, nepěstované a často k nedostání. Z různých důvodů u nás buď neprospívají, nebo jsme jimi prostě žádný vinohrad neosadili. Je jich požehnaně. Koncem března jsme v pražské vinotéce Wineshome v Bílkově ulici ochutnali dvě z nich: bílou Chenin Blanc, a modrou Carménère.
27.03.2009 milasko Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.03.2009 07:00
Reportáž z vinařské soutěže Štika Fórum 2009, která se konala počátkem března v Přelouči, je obsahem dnešního článku.
25.03.2009 Zed Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.03.2009 09:00
Nová luxusní vinotéka se objevila v Bílkově ulici 13 na Praze 1. Luxusní znamená, že je jednoduchá, vkusná, z prvotřídních materiálů, s vynikající řemeslnou kvalitou, profesionálním dílenským zpracováním, vypracovaným detailem a mistrným zakončením. Jmenuje se Wineshome a je to zrekonstruovaná bývalá průmyslová truhlárna.
24.03.2009 Evas Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.03.2009 07:00
O přátelské až rodinné atmosféře, která panuje při degustacích ve vinotéce U soudku v Praze-Kbelích, jsem tu už psala. Majitelé, manželé Zahrádkovi, nezklamali ani tentokrát při ochutnávce vín pana Jiřího Šilinka z Pavlova. Jaká byla další "tématická" degustace, si můžete přečíst v dnešním článku.
04.03.2009 b. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.03.2009 07:00
Poslední dobou jsem si všiml, že klišé o tom, že vína z Bordeaux jsou příliš pyšná, snobská, přepychová, luxusní je opakováno až příliš často. Obyčejně lidmi, jejichž zkušenost s touto oblastí je spíš náhodná a ojedinělá. Je to jen jedno z řady mnoha zjednodušení, máte-li možnost porovnávat, najdete, že vína z této oblasti mají mnoho dalších tváří a přesto, že pojem terroiru je tam vnímán z principu odlišně než třeba v Burgundsku, rodí se i zde vína neokázale originální a nezaměnitelná, i když rozpoznání toho často vyžaduje být naladěn na stejné vlně. Naladit i vás na stejnou vlnu se pokusí dnešní článek.
25.02.2009 milasko Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.02.2009 07:00
Nové trendy v balení vína ve světě. Pozvolný ústup láhve ze slávy. Karton - pokrok nebo cesta do pekel?
24.02.2009 Evas Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.02.2009 07:00
Čtvrtého ročníku Putování po Dobšických sklípcích se letos zúčastnilo asi 700 lidí. Mezi nimi i já. Jaké to bylo? Koho to zajímá, nechť si přečte dnešní článek.
20.02.2009 milasko Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.02.2009 07:00
Reportáž z ochutnávky vín bulharských vinařství Edoardo Miroglio a Damianitza v hotelu Bujnoch v Přelouči, je obsahem dnešního článku.
17.02.2009 Zed Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.02.2009 09:00
Pravidelné pondělní ochutnávky ve vinném sklepě Monarch jsou mírně vzdělávací. Přítomní vinaři si volně během degustace povídají o zajímavostech, novinkách, technologiích výroby, schopnostech a vhodnosti archivace vína, a publicista Zdeněk Reimann doplňuje informacemi nebo příhodami ze světa. Degustace provází výběr nejlepších švýcarských sýrů, které strouháme, zapékáme, opékáme, rozpouštíme i rožníme; fondue jsou oblíbené. Italské a francouzské uzeniny jsou specialitou. Zvlášť dobrý chléb pochází od geniálního soukromého pekaře pana Vondráčka od vedle.
13.02.2009 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 13.02.2009 07:00
Co přinesl rok 2008 aneb jak naše vína dobývají svět, je obsahem dnešního článku.
04.02.2009 Evas Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.02.2009 07:00
Znáte Vinařství Jana Plačka z Moravských Bránic? Ne? Tak si přečtěte o lednové ochutnávce jeho vín v Praze. Ano? Tak si přečtěte, jak mi vína chutnala a ne/souhlaste se mnou.
15.01.2009 b. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.01.2009 07:00
Degustaci může neuvěřitelně oživit prvek hry. Hravé je už to, pod jakým klíčem se snažíte do své soukromé degustace vína vybrat. A když už nemáte neomezené možnosti výběru, snažíte se aspoň najít mezi adepty nějaké společné jmenovatele, vazby, posloupnosti, gradaci. Ty potom zkoušíte potvrdit při ochutnávání. Někdy je ale přání motorem (auto)sugesce. Zkuste u lahví jejich obalením zastřít jejich rodné listy, uvidíte, jak pevný základ mají vaše teze a teorie, jak neohrabaná je schopnost spojovat vše do souvislostí.
09.01.2009 H. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.01.2009 07:00
Po říjnovém zájezdu, který jsem nazvala „do pekel" a na který provozovatelé Auberge du Coustet doposud vzpomínají jako na zlý sen, jsem se vypravila se skupinkou známých skalních příznivců znovu do těchto končin, tentokrát na Lanýžové sympozium v Arrière Pays Niçois, a také proto, abych se zbavila posledního zbytku špatné chuti co mi zůstala na patře z předešlé exkurze, a to i dokonce po „vypsání se z toho" na těchto stránkách.