Côte de Brouilly
Mont Brouilly, Odenas, St Lager, Quincié, Cercié
Toto jsou nejlépe situované části v Brouilly (Cru Brouilly vlastně Côte de Brouilly obklopuje), jedná se o svahy hory Mont Brouilly složené ze žuly a břidlice (podle některých pramenů ze slínu), které poskytují jedny z nejlepších vín celého Beaujolais. Lze setkat s dalším dělením na dvě climats: l´Heronde a l´Ecluse. červené - bohaté aromatické (čerstvý hrozen a kosatce) víno plné a pronikavé chuti, koncentrovanější a pevnější struktury bez zemitosti, která je charakteristická pro vína z Brouilly. Otevírat třetím až osmým rokem po sklizni. Hodí se ke studeným masům, grilovaným stejkům či drůběži, k zajíci. Teplota podávání by se měla držet na 13°C.
Château Thivin, Domaine de la Chavanne, Dépagneux, Large, Verger, Château du Grand Vernay, Cotton, Delachanel, Pivot
U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.
Gamay, a jako jediné Cru též Pinot noir a Pinot gris