Emilia-Romagna
Rozloha vinohradů: 116 835 ha.
Lambrusco di Sorbara D.O.C. Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1970. Pochází z regionu severně od Modena. Je perlivým červeným nebo růžovým vínem připravovaným jako suché či sladké. Tvoří jej odrůdy Lambrusco di Sorbara z 60 % a Lambrusco di Salamino za zbylých 40 %. Víno je vhodné jako osvěžující nápoj, k ovocným salátům a bowle. Teplota podávání 6 – 8 st. C. Lambrusco Salamino di Santa Croce D.O.C. Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1970. Rubínově červené až purpurové tradičně lehké, svěží růžové perlivé víno. Nejlepší polohou je Sorbara. Region, odkud toto víno pochází se rozkládá v provincii Modena až k hranicím s Lombardií. Víno je připravované jako polosladké až sladké. Tvoří jej odrůdy Lambrusco Salamino z 90 % a ostatní druhy Lambrusca z 10 %. Lambrusco di Sorbara D.O.C. Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1970. Víno pochází z malé vinařské polohy. Pod tímto označením nalezneme tmavá a robustní, překvapivě výrazná suchá perlivá vína. V oblasti se také připravují ostatní neperlivá vína, především červená jsou vyhlášená. V chuti naleznete vína od suchých až po výrazně sladká. Lambrusco di Sorbara D.O.C. Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1971. Pro export je vždy připravována jako sladká verze v červené a růžové barvě. V oblasti se také připravují ostatní neperlivá vína červená a bílá v široké chuťové šíři. Lambrusco je tvořeno z odrůd Lambrusco. Albana di Romagna D.O.C.G. Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1967. Jakostní statut D.O.C.G. přidělen v roce 1987. Kdysi bylo toto víno připravováno výhradně jako bílé šumivé víno. Z dob římských imperátorů se dochoval slavný výrok vztahující se k tomuto vínu, které bylo vždy vínem králů. Zóna pro přípravu tohoto jediného vína, které je nositelem statutu D.O.C.G. v oblasti, je Via Emilia – pochází z provincií Bologna, Ravenna, Forli. Ve Forli se připravuje sladká verze tohoto vína, které je připraveno jako bílé suché až sladké tiché či šumivé víno a také víno passito. Šumivá verze od suchých vín až po sladká vína mohou být označena pouze statutem D.O.C. Sangiovese di Romagna D.O.C. Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1967. Připravované jako suché, sladké až velmi sladké šumivé víno. Trebbiano di Romagna D.O.C. Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 19737. Připravované jako suché, sladké až velmi sladké šumivé víno.
· Albana · Malvasia di Candia aromatica · Ortrugo · Pagadebit · Verdea · Trebbiano Romagnolo
· Sangiovese · Barbarossa · Fortana · Lambrusco