Côtes du Rhône-Villages Rasteau
Rasteau
Zřejmě nejvěhlasnější z Côtes du Rhône-Villages leží severovýchodně od města Orange. Vinice pokrývají vyterasované svahy s vápenitohlinitou půdou s množstvím oblázků. červená - vína s vůní červeného ovoce, vanilky, černého rybízu, marmelády a grilovacího koření. V chuti těžká a robustní. Doporučená teplota podávání je 17-18°C a gastronomické kombinace s uzeninami, zvěřinou a tvrdými sýry. Nebo třeba s holubem na tymiánu a rozmarýnu. Měla by se načínat mezi třetím a čtvrtým rokem. bílá - svůdná vína vůně bílého šeříku, lékořice, zeleného jablka, broskví a hrušek. Měla by se podávat vychlazená na 8-10°C k pečeným rybám, bílým masům v omáčece nebo jen jako aperitiv. Vypít by se měla do dvou let po sklizni. růžová - solidní vína vůně červeného ovoce, která se doporučují podávat vychlazená na 8-10°C buď jako aperititv nebo ke grilovaným masům, středomořské kuchyni nebo jiným exotickým jídlům. Vypít do dvou let. Původně (od roku 1966) platil tento výběrový název apelace pro červená suchá, bílá a růžová, ale od ročníku 2009 červená suchá povýšila na "cru status", tj. smí být značena jako Rasteau AOC. Fortifikovaná (dolihovaná a sladká) červená vína se od roku 1944 značí jako Rasteau Vin Doux Naturel nebo Vin Doux Naturel AOC (viz).
Beaurenard, Cave des Vignerons, Château du Trignon, Domaine Didider Charavin, Rabasse-Charavin, Girasols, Gourt de Mautens, St.-Gayan, Soumade.
Grenache blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier, ostatních odrůd do 10%.
Grenache (50% min). Syrah a Mourvèdre (20% min), ostatních odrůd do 20% (to samé platí i pro růžová).