O Víně

Olšava


Barva: červené
Původ: 

Byla vyšlechtěna v bývalém Československu jako první stolní odrůda křížením odrůd Kossuth Lájos x Boskolena na Šlechtitelské stanici v Polešovicích. Kříženec měl označení KO x BO 39/28. Šlechtitelem je Ing. Křivánek. Byla povolena předběžným zápisem do Listiny povolených odrůd v roce 1988 pro okrajové vinařské oblasti a malovýrobu. Státní odrůdové zkoušky proběhly na stanicích UKZÚZ/ÚKSÚP se standardní odrůdou Chrupkou bílou. V současné době se začíná rozšiřovat do vinařských oblastí, zejména na Moravě.
Olšava je kvalitní odrůda vhodná jak pro tržní pěstování hroznů, tak i jako součást zahrádkářského sortimentu.


Charakteristika odrůdy: 

List je středně velký (oboupohlavní), samosprašný, pětičetný. Hrozen i bobule jsou velké, většinou válcovitého tvaru, někdy mírně kuželovité, řidší, růžové barvy s modrými odstíny. Dužnina je masitá a šťavnatá. Chuť je neutrální s příjemnou kyselinkou.Třapina je silnější. Stopka je delší. Průměrná hmotnost hroznu je 330 g.
Olšava je velmi odolná vůči zimním mrazům. Vyžaduje hlubší půdy, dobře zásobené živinami. Nutná je redukce počtu květenství, max.1 hrozen na 1 letorost.
Odolnost: Proti napadení plísní révovou a padlím révovým je odrůda méně odolná, proti napadení plísní šedou je středně odolná. Proti poškození mrazy je odolná.
Na polohu klade nízké nároky, je vhodná do obou vinařských oblastí. Půdy vyžaduje úrodnější, vlhčí.
Podnože dle půdního typu a velikosti tvaru keře. Doporučovány jsou ‘Teleki 5C’, ‘Kober 5BB’ a ‘125 AA’. Pro lepší kvalitu hroznů je vhodná redukce násady hroznů.
Vedení se doporučuje vysoké i střední při zatížení 6 až 8 oček/m2.
Výnos je poměrně vysoký, ale keře se nesmí přetěžovat, jinak je nízká kvalita.
Udržovatelé: Ing. Alois Tománek; Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o., Polešovice.


Charakteristika vína: 

Je náhradou za Chrupku bílou, kterou překonává jak v odolnosti proti mrazům, tak i v kvantitě sklizni. Olšava je středně pozdní odrůda,zrání začíná již v srpnu (asi 14 dní po MT). Hrozny pak dozrávají středně raně, koncem září až začátkem října. Bobule nepraskají a hrozny vydrží velmi dlouho na keři ve stále se zlepšující jakosti.

Počet zobrazení stránky: 3585x