O Víně

Muškát žlutý


Barva: bílé

Synonyma: 

Muškát žltý, Muskat belyj, Muskat ljunel, Ladannyj, Chungi, Gelber Muskateller, Schmeckender, Katzendreckler, Muscat blanc, Muscat de Lunel, Sárga muskotály, Bárzsing, Szagos veirer, Tamifiosä rominesca, Joenicä, Bjala tamjanka, Moscatel menudo bianco, Zoruna, Moscatello bianco.



Výskyt ve vinařských oblastech: 

Tokajská (SVK).


Původ: 

Skupina muškátů patří k nejstarším odrůdám révy vinné. Jejich pravlastí jsou Sýrie, Egypt a arabské oblasti. Zásluhou starých Římanů se muškáty rozšířily po celém jejich impériu, především v dnešní jižní Francii. Dnes se pěstují po celém světě. Na Slovensku se Muškát žlutý pěstuje v tokajské oblasti s Furmintem, Lipovinou a Ryzlinkem vlašským. V odrůdovém zastoupení zde tvoří přibližně 10 %. Rozmnožuje se kvalitními vyšlechtěnými klony. V Listině povolených odrůd je zapsána od roku 1941. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.


Charakteristika odrůdy: 

List je středně velký, čtvercového tvaru, trojlaločný až pětilaločný, silně vykrajovaný. Rub listu u mladších listů je pavučinově ochlupený, u starších s ostrými štětinkami na žilnatině. Řapíkový výkrojek je hluboký, otevřený. Řapík listu je kratší až středně dlouhý. Květ je obojetný (Oboupohlavní), samosprašný, pětičetný. Hrozen je středně velký, průměrné délky 140 Muškát Moravský (průměrná hmotnost 120 g), válcovitý nebo válcovitě kuželovitý, velmi hustý. U základu tvoří krátká křidélka. Stopku má středně dlouhou. V období dozrávání hroznu dřevnatí.


Charakteristika vína: 

Používá se k výrobě tokajských vín, která nejsou prodávána odrůdově čistá, ale jsou to vždy směsi tokajských odrůd.


Zvláštnosti: 

Zrání začíná v polovině srpna, dozrává koncem září až v říjnu.

Počet zobrazení stránky: 3477x