O Víně

Veltlínské zelené


Barva: bílé

Synonyma: 

Grüner Veltliner, Grünmuskateller, Weissgipfler, Zöldveltelini, Zleni Veltinač, Veltlini, Muškátel zelený, Ryvola bílá, Veltliner, Weiser Veltliner, Veltliner vert, Zöld veltelini, Zöld muskotály, Ranfol bianco, Bělošpičák, Grüner Veltliner, Grüner Muskateler, Muškatel zelený, Ranfol bianco, Tarant bílý, Valtelin vert, Veltlinac zeleni, Weissgipfler, Zöld veltelini



Výskyt ve vinařských oblastech: 

V Čechách se tato odrůda téměř nepěstuje, na Moravě je nadprůměrně zastoupená ve znojemské a velkopavlovické vinařské oblasti (nejlepší jižní expozice) a v oblasti Podluží.  Malokarpatská, Južnoslovenská, Nitrianska, Stredoslovenská, Východoslovenská, Tokajská (SVK). Rakousko (nejrozšířenější odrůda).


Zastoupení ve vinicích: 

11 % z celkové plochy vinic v ČR


Původ: 

Odrůda Vitis vinifera L., jejíž původ je víceméně neznámý, možná pochází z Dolních Rakous, možná ze severní Itálie, z oblasti Valtelina.
Nejvíce se pěstuje v Rakousku (25 % z celkové výměry vinic). Nejslavnější rakouský Grüner Veltliner pochází z Wachau, nejvíce tohoto mladého vína se vypije ve formě kalného mladého vína Heuriger. Z Rakouska odrůda pronikla na jižní Moravu a do malokarpatské vinařské oblasti. Zde poskytuje prvotřídní vína. V Listině povolených odrůd je zapsána od roku 1941. V současné době je do r. 1985 povoleno pět klonů: VP-6/2, ZN-1/49, Vp-4/10 a VP-3/6. Veltlínské zelené je populární také v Maďarsku, na Slovensku je registrováno 7 klonů této odrůdy a pěstuje se tam na více než čtvrtině ploch vinohradů. Méně je známé v Chorvatsku, Slovinsku a Srbsku. Vzácností je v Německu, kde se pěstuje v oblasti Rheinhessen a to na ploše pouze jednoho hektaru.


Charakteristika odrůdy: 

Růst je střední až bujný, dřevo vyzrává dobře, olistění je středně husté, list střední, pětilaločný, hluboce dělený. Hrozen velký, křídlatý, hustý. Bobule střední, kulaté, zelenožluté. Slupka středně silná, dužnina šťavnatá, chuť kořenitá, někdy až jemně muškátová. Odolnost proti mrazu dobrá, proti houbovým chorobám střední až nižší. Zrání hroznů je pozdní, a proto vyžaduje výborné polohy. Vhodné jsou hlubší hlinité nebo sprašové půdy.


Charakteristika vína: 

Barva: světle žlutá barva
Vůně: od jemně muškátové až po medově lipovou
Chuť: Svěží, extraktivní víno, jemně nahořklé, kořenité, plné. Příjemná kyselinka zanechává dlouhotrvající chuťový vjem.
Dobře vyzrálé plody Veltlínského zeleného poskytují moky nenapodobitelných vůní a chutí. Barevnost veltlínu je věcí technologie zpracování, za jeho buket je však zodpovědná půda. Veltlíny ze sprašového podloží voní medem a lipovým květem, veltlíny z kamenitých půd zavoní lehkým oparem cigaretového kouře. V chuti je Veltlínské zelené plné aroma zelených mandlí a příjemně uhlazených kyselin. Je to inteligentní odrůda, mající navíc i dobrý potenciál zrání.Skvělé ročníky 1997, 1999 a 2000 otevírejte teprve po pěti až osmi letech lahvové zralosti.


Zvláštnosti: 

Vyšší jakostní stupně jsou vhodné do archivu. Víno je vhodné k dennímu stolování i jako vinný střik. Začátek zrání je v srpnu, dozrává v první polovině října.
Tato odrůda je vhodná i do kupáží bílých vín a zčásti i do cuveé pro přípravu šumivých vín (s Ryzlinkem vlašským). Předchozí roky nás navíc utvrzují v tom, že Veltlínské zelené je vhodnou odrůdou i pro přípravu slámových a ledových vín.


Vhodnost k pokrmům: 

Maso, ryby: hovězí maso, filé z mořských ryb, vepřový řízek.
Ostatní: omáčky, studené mísy, slané překrmy.

Počet zobrazení stránky: 3912x