O Víně

Veltlínské červené rané


Barva: bílé

Synonyma: 

Večerka, Babovina, Veltlínské červené skoré, Frühroter Veltliner, Babotraube, Babovina, Malvoisie Rosé, Malvoisie Rouge d´Italie, Roter Malvasier, Malvazia, Malvazie, Malvazinka, Červený cinyfál, Malvazija krasnaja, Früher roter Malvasier, Valteliner rouge précoce, Korai piros veltelini, Piros malvazia



Výskyt ve vinařských oblastech: 

Bzenecká (CZE). Nitrianska, Malokarpatská (SVK).


Zastoupení ve vinicích: 

1,7 % z celkové plochy vinic


Původ: 

Názory se různí. Poprvé ji uvádí J. BAUHIN jako „Uvae Rheticae“. Podle názoru PULLIATA by měla pocházet z italského údolí Valteline, ale v Itálii se prakticky nepěstuje. GOETHE označuje za místo původu rakouské město Gumpodskirchen. Zde se skutečně pěstuje a je rozšířena v celém Dolním Rakousku. Nepatrně se pěstuje ve Francii, v Rýnsku a Hesensku, v okolí Šoproně a na jihu Maďarska. V České republice je rozšířena hlavně na Moravě (Dolní Dunajovice) a v bzenecko-strážnické oblasti, kde tvoří jednu z hlavních odrůd. V Listině povolených odrůd je zapsána od r. 1952. V současné době ji reprezentuje pět v r. 1985 vybraných a povolených klonů: PO-1/10, PO-3/15, PO-4/30 a PO-2/24.
Itálie, kde patří k velmi rozšířené skupině odrůd nazývaných Malvasia. Vína z těchto odrůd sek nám dovážela zřejmě ve středověku z Itálie a byla to pravděpodobně vína se zbytkem cukru. Jako památka po nich zůstalo rčení "sladké jako malvaz". Do našich regionů se rozšířilo z Rakouska, kde jeho pěstování prosazoval někdejší ředitel známé vinařské školy v Klosterneuburgu u Vídně Freiherr von Babo. Odrůdě se podle něho říkalo Babovina. Pěstuje se dnes již jen ojediněle. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.


Charakteristika odrůdy: 

Je ranou odrůdou, roste bujně. Mrazuodolnost je nižší. Jeho dobrá vlastnost je suchovzdornost a dobrý růst i na píscích a štěrku. List je větší pětilaločný. Hrozen je velký, kónický. Bobule malé, náchylné na hnilobu, mají světle červenou slupku. Růst je bujný a dřevo vyzrává špatně, mrazuodolnost je nízká, odolnost proti všem houbovým chorobám je též nízká. Listy jsou větší, pětilaločné a hlouběji dělené. Barva listů je světlá. Hrozen je velký, křídlatý, hustý. Bobule střední, kulatá, světle červená, neutrální chuti, s nízkým obsahem kyselin.


Charakteristika vína: 

Barva: zlatožlutá.
Vůně: neutrální vinná vůně
Chuť: kořenité víno s nižším obsahem kyselin, širší extraktivní chuť.
Víno je zlatožluté barvy, neutrální vůně, plné a s nízkým obsahem kyselin. Při vyšší cukernatosti moštů se objevují i medové tóny. Vzhledem k nízkému obsahu kyselin zraje víno poměrně rychle, a proto se ho často využívá k urychlenému zrání směsí vín této odrůdy s odrůdami pozdními, jako je Ryzlink vlašský. Protože vína postrádají osobitý výraz, jsou méně oblíbena. Výjimkou jsou u nás vína této odrůdy ze severněji položených vinic jižní Moravy, kterým určitá osobitost nechybí.


Zvláštnosti: 

Zrání vína pokračuje velmi rychle, a proto se musí brzy lahvovat.


Vhodnost k pokrmům: 

Maso, ryby: maso s omáčkami.
Ostatní: hutné polévky a studené mísy.

Počet zobrazení stránky: 4049x