O Víně

Negra


Barva: červené

Synonyma: 

AA CA 6/9


Původ: 

Negra je modrá stolní odrůda vzniklá  křížením bulharské odrůdy Aptis aga a americké odrůdy Cardinal v roce 1970. Autorkou je Dorota Pospíšilová. Byla registrována  v roce 2002, právně chráněná je na Slovensku od roku 1996


Charakteristika odrůdy: 

Listy: menší až středně velké , hluboce vykrajované, pěti až sedmilaločnatý. Rub listu je mírně vrásčitý, spodní strana je hladká. Řapík listu je kratší, hladký, narůžovělý.
Růst: v úrodných půdách velmi silný
Doba zrání: v dobrých polohách raná, v okrajových oblastech střední (druhá polovina září)
Hrozen: středně velký, středně hustý až řidší, kónický, u základu s křidélky průměrná hmotnost 200 g.
Bobule jsou velmi velké, vejcovité, se zašpičatěným vrcholem. Velikost bobulí je rovnoměrná. Slupka je středně pevná, modročerné barvy. Slupka je přirostlá k masité dužnině, která má neutrální až jemně muškátovou chuť. Semena jsou velká.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 14,5-16,5%, kyselost 6 g/l
Vyzrávání výhonů: dobré
Zatížení, řez: 6 - 8 oček/m2, vhodné jsou delší tažně.
Odolnost k mrazu: nízká (do –18°C), mohou ji poškodit i jarní mrazy, protože raší mezi prvními odrůdami.
Odolnost k chorobám: Odrůda je náchylná na padlí révové, není odolná ani k plísní révové a šedé, proto je zapotřebí zabezpečit co nejlepší chemickou ochranu. Po silnějších deštích dochází k praskání bobulí a jejich napadání plísni šedou.


Zvláštnosti: 

Odrůda Negra je náročná odrůda, vhodná jen do nejteplejších, vodou dobře zásobených a úrodných půd a do bezmrazových poloh. Nutnou podmínkou pro její pěstování je kvalitní chemická ochrana.

Počet zobrazení stránky: 2460x