O Víně

Trincadeira


Barva: červené

Synonyma: 

Tinta Amarela (POR)



Výskyt ve vinařských oblastech: 

POR ( Alentejo)


Původ: 

Nejrozšířenější odrůda v suchém a horkém Alenteju je překvapivě oblíbená i v Douru a v Ribateju, v ostatních regionech pak méně. Není mezi pěti doporučenými nejlepšími odrůdami pro výrobu portských vín, ale je oficiálně přijímaná jako šestá.


Charakteristika odrůdy: 

Vyžaduje chudé a suché půdy, včetně teplého počasí během zrání, neboť její velmi tenká slupka je náchylná k plísním (botrytis).


Charakteristika vína: 

Ve vhodných polohách dává koncentrovaná a ovocná vína, se stopami čerstvých bylinek, vyznačující se jemnými ale silnými taniny, předurčujícími dobré zrání. V lahvi pak trincadeira rozvíjí chuť marmelády, švestek a koření (skořice, hřebíček).


Zvláštnosti: 

V kupážích tvoří spolu s odrůdou Aragonez velmi oblíbenou kombinaci.
V Douru se odrůda nazývá Tinta Amarela.

Počet zobrazení stránky: 1569x