O Víně

Cava

Popis:

Španělskou zvláštností je apelace Cava. Je to apelace, kde se vyrábí šumivá vína. Protože výrobci jsou na více místech, Španělé jednoduše zakreslili hranice kolem každého výrobce Cava, respektivě kolem jeho vinic. Takže DO Cava je na řadě míst, ale nejvíce se vyrábí v Katalánsku. Vyrábí se tradičním způsobem tj. kvašením v lahvích. Má svou osobitou chuť i svůj charakter, který předurčují použité odrůdy.
Pro základní cuvée se používá Macabeo (dodává vínu ovocnou chuť a svěžest), Parellada (květinové aroma) a Xarello (dodává kyseliny). Občas se přidává i Chardonnay. Pro Cava Rosado se používá Cariněna, Garnacha, Tempranillo a Monastrel. Pro Cava je povinné ležení minimálně 9 měsíců na kvasinkách, teprve po této době se může dát na setřásací pulty, degoržovat a je připravena k expedici. Více než 90 % trhu mají v rukou dvě gigantické firmy. Největší exportér je firma Freixenet, ale největší výrobce je firma Codorniu. Španělské sekty jsou většinou méně suché než šampaňské. Značení sladkosti mají stejné od „extra brut s méně než 6 g cukru na litr“ přes brut (6-15 g), extra seco (12-20 g), seco (17-35 g), semi-seco (33-50 g) a dulce (nad 50 g). Mimo sekty Cava se ve Španělsku vyrábějí šumivá vína i mimo vymezenou apelaci, ta však musí být označena názvem Espumos a nevyvážejí se. Pro vnitřní trh se vyrábí šumivé víno i Charmantovou metodou, která se ve Španělsku nazývá Granvás.


Stát: Španělsko
Počet zobrazení stránky: 1666x