oblastné (zemské)
1) Zemské víno se může vyrábět výlučně z hroznů vypěstovaných na vinařských plochách ve vinařských oblastech. Jeho výrobu upravuje samostatný předpis a tento zákon. 2) Zemské víno se může uvádět na trh pod těmito názvy, pokud: a) hrozny, ze kterých bylo víno vyrobeno, dosáhlo cukernatosti minimálně 15° NM., b) splňuje požadavky ustanovené samostatným předpisem. 3) Pro označení zemského vína musí vinař uvést: a) označení "Zemské víno", b) název zeměpisné polohy, což je vinařská oblast, přičemž nejméně 85 % hroznů použitého na výrobu musí pocházet z této vinařské oblasti, c) číslo výrobní partie a písemný údaj o obsahu zbytkového cukru. 4) Pro označení zemského vína se může uvádět: a) název odrůdy nebo jinén oblastní označení obsahově shodné s jejím název, pokud nejméně 85 % vína po odečtení množství produktu, kterým se upravil zbytkový cukr, bylo vyrobené z této odrůdy a tato odrůda určuje charakter vína, b) ročník, pokud minimálně 85 % hroznů použitého na výrobu vína po odečtení množství produktu, kterým se upravil zbytkový cukr, pochází z tohoto ročníku.