O Víně

29.12.2004 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Degustace italských vín Tasting Italy Wine v Praze

Poslední den v listopadu zorganizoval Italský úřad pro zahraniční obchod v Praze, ve spolupráci s Italian Wine&Food Institute degustaci italských vín v pražském hotelu Marriott.

Prakticky byly zastoupeny pouze výrobci Toskánska, Benátska, Sicílie a Trentina Alto Adige, představené 12 producenty. Vzhledem k tomu, že ochutnávka se již několik let opakuje, musím ke škodě i pozvaných hostů konstatovat výrazně nižší počet producentů i oblastí proti minulým ročníkům. Velice opatrně musíte brát superlativy uvedné v tiskové zprávě, kde se uvádí, že to je ochutnávka toho nejlepšího z italské vinařské produkce. Ostatně vyhlášená Barola nebyla prezentována vůbec a produkce byla převážně z mladých vín maximálně tři roky stará. Okrajově bylo možné kromě drtivé převaze červených suchých vín ochutnat i některá vína bílá nebo grappu.

Biondi Santi dováží La Fattoria a porovnávali jsme Brunella di Montalcino DOCG 1999, vyráběné z odrůd Sangiovese (60%), Cabernetu Sauvignon a Merlotu. Výrazně dražší Biondi Santi se lišil hlavně délkou zrání (3,5 roku) v barikovém sudu a pravda bylo lepší, než Poggio Salvi, ale žádné nadšení jsme z něj nesdíleli. Zajímavější bylo Schidione IGT Toscana Rosso 1998, které bylo již mnohem lépe strukturované s příjemnými taniny.

Druhým stánkem bylo Castello di Querceto, kde zklamáním bylo Chianti Classico 2000 riserva, ale naopak hezky udělaný byl Cabernet Sauvignon ve víně Colli della Toscana Centrale IGT, Il Sole di Alessandro 1999. Silný buket zelených paprik doplněný tabákovými tóny, v chuti plné, hladké s příjemnými tříslovinami.

Dalším výrobcem byla firma Cecchi (dováží Lesa Praha). Zaujala vínem "Uno di 4" - Tenuta Alzatura 2001 DOCG - jedná se o odrůdu Sangrantino di Montefalco, která je zpracována obdobně jako Brunello z Toskánska. Označení "první ze čtvrtého" určuje pořadí sběru od panenské úrody po současnou čtvrtou.

Sicilskou produkci představila známá firma Donnafugata. Svěží bílé víno Anthilia 2003 IGT pochází z kopců hraběnky Contessa, kde pěstovali vinnou révu již ve 4. st. př. n. l. Elimiové. Ovšem zážitkem bylo až Tancredi Contessa Entellina 2002 z odrůd Nero d´Avola a Cabernet Sauvignon. Navíc integrovaná produkce s malým zatížením na keř a dlouhá macerace na rmutu poskytuje rubínově červené víno s intenzivním buketem ostružin a lesních jahod podmalované tóny vanilky a tabáku. V sametové chuti se potvrzují lesní plody, kořenitost a vyvážená struktura tříslovin (14 % obj. alkoholu).
Známé Mille e Una Notte - sice nese honosný název, ale nás neoslovilo.

Příjemné dezertní víno k odpolední kávě je Kabir Moscato di Pantelleria 2003, vyráběné prakticky z hrozinek Muškátu (zv. Zibibbo). Intenzivní typicky muškátová vůně je zakulacena vyšším obsahem cukru (do 80 gr./l) a 12,5 % obj. alkoholu.

Stánek Tenute di Ambrosgio e Giovanni Folonari překvapil svým Chianti Classico 2002 Nozzole, zejména silným extraktem a projevy tříslovin s dlouhou perzistencí zejména na špičce jazyka (dosud není dovozce, ale prodává se za 6,- EUR).

Guerrieri Rizzardi oslovil hodně fajnšmekrů vínem Calcarole Amarone della Valpolicella Classico 1998. Hrozny se prakticky nechávají obdobně jako slámová vína koncentrovat do fáze hrozinek na roštech po dobu 3 měsíce (týdně se musí obracet) a pak teprve je lisován mošt. Silné tělo vína s příjemným tříslem a dlouhým vjemem po stranách jazyka poskytuje nevšední zážitek.

Guicciardini Strozzi sice nezaujal prezentovaným Chianti Colli Senesi 2003, ale Rosso Toscano IGT Millanni 2000 již stálo za hřích. Harmonicky zcelené víno z Sangivese, Merlotu a Cabernetu Sauvignon s bohatou strukturou a plnou chutí.

Dalším představitelem Sicílie byla firma Planeta. Jejich Segreta Bianco 2003 bohaté vůně nebo čistě odrůdová vína Syrah nebo Merlot 2002 byla dobrým poměrem cena/kvalita (dováží Cristalis).

Toskánská vína představila firma Rocca delle Macie nabízející vína ze samého srdce Chianti. Firma již přes 30 let nabízí vyhlášené značky Chianti Classico a Galestro a prakticky téměř polovinu své produkce vyváží do celého světa (k nám prostřednictvím LaFattoria a Wine Life).

Agricola San Felice nabízela Chianti a Brunella, ale lahůdkou bylo Vinsanto del Chianti Classico 1999 - prakticky téměř bílé víno s růžovými odlesky, silný extrakt se projevil v buketu i chuti a plnost byla znásobena vyšším zbytkovým cukrem (12-14 gr./l).

Tenuta San Leonardo - výrobce jehož stejnojmenné víno ročník 2000 inspirovalo k dalšímu napití. Dovedně scelené francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot zrály 2 roky na barikových sudech a jeden rok na láhvi. Gurmáni destilátů mohli porovnat Grappu Bianca s Grappou Stravecchia v krásných karafách.

Posledním vystavovatelem bylo družstvo Tedeschi z oblasti Veneta známé svým Amarone della Valpolicella Classico. Ochutnali jsme ročník 2000 (dovážené za 1270,- Kč) se velmi vysokým obsahem alkoholu (15 %), vyráběný tradičně z odrůd Corvina, Corvinone, Rondinella, Rossignola, Oseleta, Negrata a Dindarella pěstované na fosilních převážně jílovitých půdách kopců Valpolicella. Hrozny se rovněž suší na lískách v klimatizovaných komorách prakticky od října (sklizeň) do konce ledna a ztratí až 40 % vody. Výtěžnost z 10 kg takto upravených „hrozinek" dosahuje maximálně 3 litry vína, které zraje v sudech ze slavonských dubů.

Celkově byla prezentace italských vinařů většinou ke škodě informací prezentována dovozci a byla spíše komerčního charakteru. Po odborné stránce tak bohužel byla ve srovnání s minulými ročníky horší dostupnost původních materiálů s informacemi přímo od výrobců.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3919x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5