O Víně

03.11.2010 Lech Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.11.2010 07:00

Bianca 2009 - Winnica Spotkaniówka Grażyna Barć a Krzysztof Kotowicz, Połomia, Polsko

S vínem z vinařství Spotkaniówka z podkarpacké obce Połomia jsme se před časem setkali při hodnocení jejich Hibernalu. Dnes ze stejného vinařství pochází víno odrůdy Bianca. Jak v hodnocení dopadlo, se dočtete níže.

O vinařství Spotkaniówka jsem psal v recenzi hodnotící Hibernal z tohoto vinařství.

Něco o odrůdě Bianca z naší Encyklopedie: Bianca je maďarská univerzální odrůda z křížení Eger 2 (semenáč Seyve Villard 12375) a odrůdy Bouvierův hrozen. Bianca patří k nejrozšířenějším interspecifickým odrůdám, obzvláště je oblíbená v Rusku, kde její výměra přesáhla 3000 ha). Bianca byla registrována v roce 1982 v Maďarsku, v Rusku potom v roce 1993. Šlechtění proběhlo 1963 v městě Eger v Maďarsku. Já jen dodám, že je poměrně hodně rozšířenou odrůdou i na polských vinicích a najdete ji tady skoro v každém vinařství.

Jinde se dočteme: Velmi lahodné a otužilé hroznové víno se skrývá v odrůdě Bianca. Jedná se v Evropě o již ověřený kultivar, přesto u nás zatím málo známý a ve vinařských oblastech Čech a Moravy teprve nedávno vysazovaný. Přesto se setkává s úspěchem, protože dokáže v našich podmínkách nabídnout hodně.

Toto hroznové víno se pěstuje, jak pro hrozny samotné určené k přímé spotřebě (stolní), tak i moštové - pro výrobu vína. Barva hroznů je světlounce zelená, při plném dozrání zlatavá. Kuličky jsou středně velké, pecky menší. Nejenom svou barvou ale i výraznou a velmi sladkou chutí v sobě nese veškeré sluníčko, které za léto pochytalo. Má jemný nádech muškátu. Zralé hrozny vydrží na keři poměrně dlouho, ale pozor na kosy! Tato odrůda není vhodná do skleníků.
Révu každým rokem na konci zimy po nejhorších mrazech nebo v teplejších dnech ledna seřežte tak, že ponecháte 2-3 očka na loňských postranních výhonech (plodí dvouleté dřevo). Před pučením ošetřete postřikem proti roztočům (např. Sulka). Jakmile nasadí plody, které se začnou nalévat, zastřihněte nové výhony pár centimetrů nad hroznem a nenechte je zde dál růst. Od poloviny léta můžete začít otrhávat listy, které brání slunci v přímém kontaktu s hrozny a keř provzdušní. Radíme pořídit si nějaký lapač na vosy, aby vám neznehodnotily úrodu. Při výskytu padlí (fleky a povlak na listech) ošetřete vhodným fungicidem. Réva potřebuje dostatek slunce a vzduchu (nikoli průvan). Je nevhodná do stinných míst v koutech pergol, kde snadno chytá plísně. Vysaďte ji na výhřevné místo k opoře. Nejlépe se jí daří na svazích - kvůli úhlu dopadu slunečních paprsků. Zem musí být výživná, hluboká a dobře odvodněná. Zálivka je vhodná do začátku léta, později pouze za suchého počasí a to vždy do půdy, nikdy na celou rostlinu. Opadané listí nenechávejte tlít pod keřem (může obsahovat plísně a roztoče). Hnojte s mírou a selektivně, přemíra hnojení se projeví bujným růstem na úkor kvality ovoce. Mrazuvzdorná do min. -24 °C. (zdroj: http://www.havlis.cz)

Teď již k degustaci samotné. Vzhledově se víno jeví jako bezchybné, je krystalicky čisté, jiskrné. Zprvu se moc nežene do tvorby slziček, postupně po několikerém zakroužení skleničkou se začínají tvořit docela mohutné, pomalinku stékající široké slzy. Barva vína je docela zajímavá, světlejší žlutá se světle bronzovým nádechem i meniskem. Vůně je možno říci originální, je to jakoby směsice spousty něčeho, co se jako celek moc nedá jednoznačně určit. Jsou v tom tóny mléčné (jogurt) se špetičkou vanilky je asi to první, co mně napadlo a zaujalo, k tomu lehký závan kvasnic, kůrky chleba, snad i medu. Lze rozeznat i tóny muškátové, do toho zase úplně jiná vůně připomínající mokrý křemen, z ovoce snad nektarinka. V každém případě zajímavá směs vůní, docela pěkné, ale zda odpovídá odrůdě nedovedu určit. Chuť je neméně originální, rovněž docela povedená a příjemná. Kyselina středné výrazná, víno působí celkem harmonicky a pitelně. Je ovocně-zemité, minerální, s dotekem citrusů, hrušky, muškátu a kvasnic. Dochuť poměrně dlouhá, chuť se urputně drží v ústech s finišem ovocně-zemitě-minerálním, zvláštní. První dojem z tohoto vína byl opravdu docela překvapivý v pozitivním smyslu, ne že by se jednalo o něco extrovního, spíše je to raritka, která přichází s něčím novým, dosud neobjeveným, přináší nové čichové a chuťové dojmy. Další den bylo víno možná o stupínek níž, začínaly se projevovat víc tóny kvasnicové, ne však nepříjemné, ale víno pomalinku ztrácelo na zajímavosti. Celkově bych víno hodnotil jako celkově dobré, ale určitě bych si na něj nezvyknul. Je to pro mně nová zkušenost s vínem nové, neznámé odrůdy. Moje hodnocení: 79 bodů.

Víno opět neprodejné, získáno výměnou. Lahev tmavě olivová klasická bordovka 0,75 L, zátka umělohmotná délky 40 mm, etiketa docela hezká, jen opět bez bližších informací o víně.

Na webové stránce si přečteme o historii i současnosti vinice, o akátových sloupcích a akcesoriích pro vedení vinice, bohužel vůbec nic o produktech, jakoby absolutní prioritu byla vinice sama, akátové kůly a nikoliv víno. Zajímavé! Škoda.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Bianca
Ročník: 2009
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: podkarpatská
Vinařská obec: Połomia
Výrobce: Winnica Spotkaniówka, Grażyna Barć a Krzysztof Kotowicz
Alkohol: 11,5 % obj.
Výsadba révy vinné z roku: 2006
Typ půdy: hlinito-jílová s obsahem flyšové drtě
Technologie výroby: klasická
Teplota skladování: 6 - 13 ºC
Teplota podávání: 12 ºC
Doporučená archivace: max. 2011
Cena: dar

Spotřebitelská známka: 6.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 7 6 3

Počet příspěvků v diskuzi: 5  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3836x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 29.10.2010 11:43:45