Bianca
Egri Csillagok 40, Bianka, May Rot, Бианка
Maďarsko – 56 ha (2003) Rusko – 2721 ha (2005, Krasnodarský kraj), 775 ha (2001, Donská oblast)
Bianca je maďarská univerzální odrůda z křížení Eger 2 (semenáč Seyve Villard 12375) a odrůdy Bouvierův hrozen. Bianca patří k nejrozšířenějším interspecifickým odrůdám, obzvláště je oblíbená v Rusku, kde její výměra přesáhla 3000 ha). Bianca byla registrována byla v roce 1982 v Maďarsku, v Rusku potom v roce 1993. Šlechtění proběhlo 1963 v městě Eger v Maďarsku.
Listy: tmavozelené, hladké, ostře zubaté, trojlaločnaté s nevýraznými laloky až celokrajné, středně veliké. Řapík středně dlouhý až dlouhý, narůžovělý. Růst: střední Doba zrání: raná, začátek září Hrozny jsou malé, kuželovité s křidélky, řidší, jejich hmotnost bývá 80-140 g. Bobule jsou středně velké, kulaté, s průměrem okolo 15 mm a hmotností 1-2 g, zlatožluté barvy. Slupka je pevná, dužnina je řídká, neutrální chuti. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 18-22%, kyselost 7-9 g/l Vyzrávání výhonů: dobré Plodnost dřeva: 70-80% Počet hroznů na výhon: 1,6-2,0 Zatížení, řez: 50-60 oček na keř, snáší i řez na čípky. Odolnost k mrazu: vysoká (-25 až -27°C) Odolnost k chorobám: odrůda má vysokou odolnost proti všem houbovým chorobám (jen k červené spále je citlivější), proto ji lze pěstovat zcela bez chemické ochrany.
Kvalitu vína ovlivňuje termín sklizně a způsob zpracování hroznů. Bianca vyžaduje rychlé zpracování, kvašení při nižších teplotách a přísně reduktivní technologický postup. Obsah alkoholu ve vínech dosahuje mezi 11 a 12,5%. Bianca jako neutrální odrůda révy vytváří víno neutrální, s mírně ovocným buketem podobným chrupkám, v dobré zralosti plné a harmonické, v souhrnu typu Pinot blanc. Krátce víno je lehčího stylu podobné Bouvieru, a kyseliny se rychle odbourávají.
Odrůda má krátké vegetační období, protože pozdě raší, ale potom je její vývoj rychlý. Vzhledem k pozdnímu rašení ji nepoškozují jarní mrazy, navíc má velkou odolnost k zimním mrazům, což jí dává předpoklady k pěstování v okrajových oblastech pěstování v ČR. Přesto, že její bobule nejsou obzvlášť velké, tato odrůda je díky své chuti oblíbená i jako stolní. Nevýhodou může být malá velikost hroznů, což vyžaduje větší pracnost při sklizni.