Zala Gyöngye
Zala Gyöngye - vyslovuj [Zala Gěnďé], Perla Zali, Star of egri, ECS-24, Egri Csillagok 24, Egri Scillagok 24, Pearl of Zala, Perle de Zala, Perle von Zala, Zala Dende, Zala Genge, Zalagyoengye, Zhemchug Zala, Залагёнге, Заладендье
Maďarsko – 2897ha (2003) Rusko – 858 ha (2005, Krasnodarský kraj)
Zala Gyöngye je maďarská univerzální odrůda z křížení Eger 2(semenáč Seyve Villard 12375) a Čabaňská perla, provedeného v roce 1957. Zala Gyöngye je nejpěstovanější interspecifickou odrůdou v Maďarsku, podobně byla rozšířena také v Rusku (přes 1500 ha), kde se ale její výměra v posledních letech snížila . Právní ochranu získala v Maďarsku v roce 1972, registrována byla v roce 1978 v Maďarsku, v roce 1991 v Rusku.
Listy: středně velké, nejčastěji celokrajné, světle zelené. Stopka listu je kratší. Růst: silný Doba zrání: raná, konec srpna, začátek září (2007 polovina srpna), v příznivých letech dozrává i druhá (zálistková) úroda. Odrůda je v ČR vhodná i do okrajových oblastí pěstování Hrozny středně velké až velké, středně husté až volné, křídlatě rozvětvené, na dlouhé stopce. Hmotnost hroznu je 200 – 300 g. Bobule jsou středně velké, kulaté, , s průměrem mezi 12 –20 mm, z důvodu genetické vady při opylení nestejně velké, zlatožluté barvy. Hmotnost bobulí je 2-4 g. Chuť harmonická, jemně muškátová, velmi dobrá. Dužnina masitá, slupka pevná. Dobře snáší přepravu. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 18-22%, kyselost 6,5-7,5 g/l Vyzrávání výhonů: dobré Plodnost dřeva: 75-85% Počet hroznů na výhon: 1,3-1,8 Zatížení, řez: 6-8 oček/m2, 40-45 oček na keř Odolnost k mrazu: střední (-23°C) Odolnost k chorobám: odrůda má zvýšenou odolnost proti houbovým chorobám, podle mých zkušeností je jen slabě napadána při silném tlaku padlím révovým. Lze ji také pěstovat bez chemického ošetření. Hrozny mohou dlouho viset na keřích, nebývá napadána plísní šedou. Navíc se u této odrůdy v Rusku udává tolerance k napadení fyloxerou (mšičkou révokazem).
Odrůda Zala Gyöngye slouží přípravě bílých stolních vín. Podle ruské šlechtitelky S. Krasochiny je víno z této odrůdy podstatně kvalitnější něž z odrůdy Bianca.
Odrůda Zala Gyöngye je skutečně univerzální, používá jak na výrobu moštů a vín, tak jako stolní odrůda. Byla také jednou z prvních odrůd, které vysadil na svých podkarpatských vinicích pan Roman Myśliwiec v Polsku.