Sangiovese
ITA: Umbrie (Torgiano) a Emilia Romagna.
Toscana (ITA)
Typická odrůda pro vína typu Chianti, která je rozšířená v různých kultivarech po celé Toscaně. Kromě Chianti se z ní vyrábějí také vína Brunelo di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano či Carmignano. Odtud se dále rozšířila do Umbrie (Torgiano) a do provincie Emilia Romagna.
Jen v itálii je registrováno nejméně 15 klonů této odrůdy. Hrozny odrůdy Sangiovese jsou klíčem k nejlepším toskánským vínům, jako jsou chianti, vino nobile di Montepulciano a brunello di Montancino.
Odrůda dává jak delikátní a svěží, tak i ušlechtilá vína, bohatá tříslovinami a vhodnák archivaci. Při vyšších výnosech dává víno méně plné, ploché. Dobrá vína Sangiovese jsou bohatá na tanin, silná a mají poměrně plnou chuť. Často připomínají ostružiny, třešně nebo švestky s náznakem bylinek a koření a ve skvělých vínech i tabák a vanilku.