O Víně

André


Barva: červené

Výskyt ve vinařských oblastech: 

Morava (okolí Brna, Mutěnice, Bzenec, Podluží)


Zastoupení ve vinicích: 

v ČR asi 1,8 %


Původ: 

Je to pozdní moštová odrůda. Jde o novou českou odrůdu „Semenáč A 16/76, Andrea“, která vznikla křížením odrůd Frankovka x Svatovavřinecké ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích v roce 1961. Jejím šlechtitelem byl Ing. Jaroslav Horák. Byla nazvána podle návrhu pracovníků Šlechtitelské stanice ve Velkých Pavlovicích na počest Ch. K. Andrého (1763–1831). Byl to sekretář tehdejší Moravskoslezské společnosti pro zvelebování orby, přírodoznalectví a vlastivědy. Zasloužil se mimořádně o ovocnářství, neboť v Brně založil (na světě první !) spolek pro šlechtění ovoce a podnítil tak zájem o získávání nových odrůd křížením. V Čechách se André pro své pozdní zrání téměř nepěstuje, na Moravě se v polovině 90.let dvacátého století podílelo stejně jako nyní asi 1,5 - 1,8% plochy vinohradů. Průměrný věk porostů se pohybuje kolem 15 let (v roce 2003). Nadprůměrně se odrůda André pěstuje ve vinařské podoblasti velkopavlovické v okolí Brna a slovácké v okolí Mutěnic, Bzence a Podluží.
Do listiny povolených odrůd je zapsána od roku 1980. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.


Charakteristika odrůdy: 

List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkovitý, mírně pětilaločný s velmi mělkými až mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě až středně puchýřovitá. Hrozen je malý až středně velký, hustý s krátkou stopkou. Malé až středně velké bobule, kulaté, jsou modročerné. Ve slupce obsahují hodně barviva, dužnina je však bez zbarvení. Doba rašení oček je střední. Růst je středně bujný se vzpřímenými letorosty. Zrání začíná v srpnu, odrůda dozrává pozdě, sklizňová zralost začíná až v polovině října.
Proti napadení plísní révovou a padlí révovým je odrůda méně odolná, proti napadení plísní šedou je odolná středně. Mrazy poškozována nebývá, neboť dřevo dobře vyzrává a odrůda raší později.
André vyžaduje dobré, hluboké a úrodné půdy. Jako podnože jsou vhodné Kober 5 BB nebo Crâciunel 2. Vhodné je střední i vysoké vedení révy, řez na čípky i na tažně. Zatížení keře 6 až 7 oček/m2.
Odrůda poskytuje vysoké a pravidelné výnosy ve výši 10 až 15 t/ha při cukernatosti 17 až 20° ČNM a obsahu kyselin kolem 10 g/l. Pro dosažení kvalitní sklizně je nutno dodržovat uvedené zatížení na keř, při vysokých výnosech se kvalita hroznů jako suroviny pro výrobu vína snižuje. Udržovateli odrůdy jsou AMPELOS, Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a.s. a Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, s.r.o.


Charakteristika vína: 

Barva je obvykle tmavá, intenzivní červená. Vůně je odrůdová, svou hloubkou a plností připomíná jižní typy vín. Chuť vína je harmonická, jde o extraktivní víno. Chuť je v mládí výrazně kyselá a hrubá, vyzrálé víno je plné, aromatické s tříslovinou.


Zvláštnosti: 

Kvalitní víno odrůdy André je vhodné k dlouhodobějšímu zrání v láhvi. V dobrém roce s příznivými podmínkami poskytuje André velmi kvalitní červená vína s typicky odrůdovým aroma a obvykle tmavší barvou. Při odpovídajícím zatížení v dobrých ročnících může díky do pozdního podzimu probíhající fotosyntéze poskytovat hrozny k produkci ledových a slámových vín.


Vhodnost k pokrmům: 

Maso, ryby: tmavá masa, uzené maso.
Sýry: tvrdé sýry.

Počet zobrazení stránky: 9219x