Pinotage
JAR, Austrálie, Nový Zéland
Pinotage je tajnou zbraní Jižní Afriky, protože se až na malé výjimky (Austrálie, Nový Zéland) pěstuje pouze zde. Na jaře roku 1924 se podařilo zkřížit Cinsault x Pinot Noir profesoru Abrahamu Isaku Peroldovi a vyprodukovat čtyři kornoutky semen. Teprve koncem 20. let se vzrostlá réva dostala do univerzitní školky v Elsenburgu, kde jí Peroldův následovník Charles Theron úspěšně narouboval na podnože, které nebyly napadeny viry. V Elsenburgu byla poté založena první malá viniční trať s touto odrůdou. Tehdy pod názvem Perold´s Hermitage x Pinot. V roce 1941 byl poprvé pokusně vyroben první sud červeného vína a první komerční vinice byla založena v roce 1943 na farmě Myrtle Grove. O tomto vínu se však vědělo jen málo. Charlie Waal, docent ve Stellenboschi, který Pinotage poprvé v Elsenburgu lisoval, byl ale nadšeným hráčem ragby. Doporučil odrůdu svému týmovému spoluhráči Paulu Sauerovi, kterému patřila vinařská farma Kanonkop a Petroci Morchelovi, vlastníku farmy Bellevue. Ti v roce 1959, respektive 1961 představili vína, která na tradiční Cape Wine Show dopadla lépe než cabernety, což byla senzace. Ročník 1959 z Bellevue byl první, který se na trh dostal pod názvem Pinotage. Podíl Pinotage byl v 80. letech malý a činil pouhých 2500 ha. Od počátku 90. let se začíná v Stelenbosc, Durbanville a Paarlu masivně vysavovat do rozlohy cca 4 tisíce ha. Poptávka po této odrůdě je ovšem tak silná, že je zapotřebí kolem 40 tisíc ha na pokrytí poptávky.
Pinotage se svým charakterem liší podle místa původu.
Nejlepší vína odrůdy Pinotage jsou tělnaté (zvláště vína důkladně vzyrálá v dřevěných sudech) a mírně kořenná, ale vždy s tónem ovoce a náznakem pepře v dochuti. Vína nižší kvality mají někdy charakteristickou vůni acetonu a gumy.