O Víně

01.06.2010 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.06.2010 07:00

Degustace v Ústí nad Labem - Milan Bauman, Velké Bílovice

Dne 20. května 2010 jsme přivítali v Ústí nad Labem dalšího vinaře, tentokrát to byl Milan Bauman z Velkých Bílovic, jednička tamních otevřených sklepů (minimálně dle čísla sklepa). Podrobnosti v následující reportáži.

Právě na otevřených sklepech jsme se seznámili. Milan Bauman měl přijet již v únoru, bohužel vážné onemocnění tomu zabránilo a setkat jsme se mohli až nyní.

Milan Bauman vystudoval střední vinařskou školu a po roce studia na vysoké škole získal možnost jít na stáž do zahraničí, která se trochu protáhla. Byl všude možně, nejdéle devět let v Rakousku. V současné době má své vinařství a jeho rodina provozuje též penzion, podrobnosti na http://www.uhroznu.cz/.

Protože je pro něj vinařství hlavním zdrojem příjmu, sám říká, že v něm preferuje "zlatou střední cestu". Tedy že se snaží být maximálně šetrný k přírodě (vinice jsou ob řádek zatravněny), provádí redukci hroznů. Opět jsem se dozvěděl něco nového, neboť jsem se domníval, že obvykle platí, že čím méně oček, tím lépe. Platí to, ale ne stoprocentně. Třeba tramín je prý takový darebák, že čím vzdálenější očko, tím lepší hrozen, ale občasný postřik považuje za nezbytný a zakváší pečlivě vybranými kmeny kvasinek.

Nezastírá, že důležitým kritériem je koncový zákazník, jemuž přizpůsobuje například odrůdovou skladbu nebo celkový charakter vína. Specializuje se na vína bílá, modré odrůdy má spíše jako doplněk a velký potenciál vidí ve vínech růžových. Asi všem mluvil z duše, když konstatoval, že nejlepší je dělat ty odrůdy a vína, kterými jsme proslaveni a nehnat se do něčeho, kde nemůžeme příliš konkurovat (těžká červená vína).

Všechna vína byla z výborného ročníku 2009 s vyššími zbytkovými cukry (vinaři v zásadě pouze řešili, zda udělat vína suchá více alkoholická a nebo méně alkoholická, ovšem sladší). Mým favoritem se stal tramín, krásně voňavý, s vůní až do šeříku, s dlouhou dochutí a lehkou příjemnou hořčinkou na konci.

Zajímavostí pak byla hroznová šťáva z odrůdy Veltlínské zelené, krásná záležitost na léto.

Osobně jsem se moc těšil na medoviny, kterou též vyrábí. Recept pochází od dědečka, vášnivého včelaře. Medovina se dá vyrábět na tisíc způsobů, Baumanovi kromě medu přidávají ještě další ingredience. Zkušeností zjistili, že macerace není cesta, neboť tato chuť se v medovině prakticky neprojeví a začali používat přírodní aromata. Milan Bauman poctivě připustil, že by se dal z ovoce udělat velmi silný výluh, který by už chuť opravdu ovlivnil, ovšem jeho cena by byla tak vysoká, jako medovina z něj neprodejná.

Mými favority jsou klasika a višňová, černý rybíz byl vyroben na přání zákazníka z Třeboně, rovněž citrónová byla namíchána na zakázku a už se pouze doprodávají zásoby.

Na závěr akce proběhla tombola, vítězka brala Ryzlink rýnský.

Degustace se mi moc líbila, Milan Bauman si získal publikum předváděnými produkty i projevem, zájem o koupi na úplný závěr byl značný. Děkujeme všem za účast a těšíme se zase za měsíc. V příloze najedete seznam všech degustovaných vzorků včetně analytických hodnot.

P.S. Když jsme u té účasti, přihlašovací formulář byl spuštěn v pondělí v 6:30 hod. a tentýž den v 8:50 hod. již nebylo místečka. Na řadu zájemců se nedostalo. Na jednu stranu nás to mrzí, ovšem reálně s tím mnoho dělat nemůžeme. Rychlejší vítězí!

 
   Název   Velikost 
  Bauman.pdf   52.9 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3157x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5