O Víně

29.10.2014 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 29.10.2014 07:00

International Wine Show Prague podzim 2014

Představení 13. ročníku mezinárodního veletrhu vína pro profesionály, kde porovnáme vybraná vína od 70 vinařů z celého světa.

Letos 16. října 2014 byl již po třinácté Hotel Hilton Prague místem konání mezinárodního vinařského veletrhu International Wine Show Prague (IWSP).

Svá vína představilo 70 vinařství a distributorů vín z celého světa tj. opět o 20 více než v minulém ročníku. Nejvíce byly zastoupeny země jako Itálie (33 vystavovatelů) a Španělsko (8), ale významně zde vystavovaly i další země jako Slovinsko (4), Libanon (5), Francie (4), Nový Zéland, Rakousko, JAR, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko nebo Česká republika. Veletrhu se zúčastnili i význačné osobnosti ať už z vinařské oblasti nebo vysoce postavení zástupci některých zemí jako například paní chargé d´affaires Rola Hamdan (Velvyslanectví Libanonské republiky), ekonomická a obchodní radová paní Ana Lucía Vich Gadella, velvyslankyně Slovinské republiky Excelence paní Smiljana Knez, či obchodní attaché Montserrat Carrasco (Velvyslanectví Španělska v Praze). 

Pod záštitou italského Konsorcia „i Vini del Piemonte" bylo na veletrhu prezentováno 13 piemontských vinařství a zároveň zde svá vína uvedlo i dalších 20 zástupců ostatních regionů Itálie. Novinkou 13. IWSP byl Champagne Bar, vyhrazený pouze šampaňským vínům a jejich dovozcům, umístěný přímo v centru výstavního prostoru. Do budoucna se ukazuje velkým pomocníkem v orientaci veletrhem nově vydávaný časopis Eno Marketing plný reportáží a zajímavostí ze světa vína. Součástí veletrhu byl také již 2. ročník hodnocení vín mezinárodní certifikovanou komisí (IWSP Wine STAR Certification).

Průzkumy odhalují, že Češi ročně vypijí přes 250 miliónů lahví vína, za které utratí téměř 40 miliard Kč. Proto není divu nad rostoucím zájmem vínomilců o vyhledávání nových a zajímavých vín před tvrdým alkoholem, jehož pověst utrpěla nechvalně známou lihovou aférou. International Wine Show Prague se tak stává největším mezinárodním veletrhem vína pro profesionály, konající se pravidelně 2x ročně s průměrnou návštěvností veletrhu kolem 600 návštěvníků z řad jak vinařů, tak obchodníků.

Vzhledem k časovým možnostem jsem se osobně zaměřil na červená vína a zcela ponechal stranou skvělou možnost porovnání šampaňských vín nebo bílých vín. Jedinou výjimku jsem udělal u Slovinských vinařů, neboť jsem využil pozvání velvyslankyně Slovinské republiky do pražského baru Veltlín ještě v předvečer tohoto veletrhu.

U dosud největší kolekce italských vín jsem se zaměřil na Amarone, kde jsem porovnával vína z vinařství La Collina dei Ciliegi (DOCG ročník 2010 z odrůd Corvina 80 %, Rondinella a Corvinone), Bonazzi a Boscaini (2011 vyrobené rovným dílem z odrůd Corvina, Corvinone a Rondinella), Scriani (DOC 2009 z odrůd Corvina (60 %), Corvinone (25 %) a Rondinella), Montecariano (DOCG 2009 s převahou Corvina a Corvinone(75 %) doplněné Rondinello, Molinara a Oseleta), Tenuta Falezza (DOCG 2010 60 % Corvina a zbytek rovným dílem Croatina, Rondinella a Molinara) a Italian Wine Asocciation (DOCG 2010 kde kromě klasických odrůd Corvina, Corvinone a Rondinella byla odrůda Negrara a Oseleta).

Prakticky favoritem bylo Amarone della Valpolicella 2010 z Tenute Falezza (cena 8 - 12 €) a hned následovalo Amarone della Valpolicella DOC classico 2009 od vinařství Scriani.

Alberto Falazza mi prozradil četná vítězství na mezinárodních soutěžích a výstavách (poslední v Číně na veletrhu China Food & Drink Fai 2014 v Chengdu). Víno se vyznačuje příjemným buketem perníku, tabákových listů a koření (lékořice), v chuti bylo cítit macerované ovoce a lehká štiplavost zázvoru. Příjemně strukturované a hladké od Master of Wine získalo v Praze 87 bodů (na zahraničních soutěžích až 92 bodů viz http://aziendaagricolasanfelice.com/).

Mezi vinaři převážně z Itálie zaujal na stánku Azienda Agricola Casa Roma SS český dovozce firma Bohem International (http://www.bohemvino.cz/ ) zastoupená panem Otakarem Božejovským, který dlouho pobýval ve vinařských zemích jako Švýcarsko a posléze téměř 30 let v Itálii, kde doposud má své letní sídlo. Kromě vín z vinařství Casa Roma nabízí i vína z Casa Coste Piane a vinařství Tinazzi. Bohužel na stánku byla jen mladá vína, přestože v nabídce najdeme i prestižní Amarone Aurum. Jak majitel prozradil dováží vína pro potěšení a celou nabídku najdeme ve vinotéce Monte Bianco na Bílé hoře v Praze.

Z italských vinic mne ještě zaujalo Barolo v řadě Attilio Ghisolfi „Brisco Visette" s apelací DOCG z odrůdy Nebiolo a se 14 % alkoholu. Nebylo to víno z prestižního ročníku 2006 (80 $) ale 2010, přesto získalo od Master of Wine v Praze 91 bodů a vysoký počet získalo i Barolo „Bussia", které jsem však již ochutnat nestačil. Porovnal jsem však další oceněné Barolo riserva DOCG 2006 od vinařství Salvano SRL (http://www.salvano.com/), které získalo 88 bodů a přestože bylo o 4 roky starší bylo až příliš svíravé a plné taninů, působící „chlupatým" dojmem.

Zpětně když v klidu vidím bohatou nabídku stánku č. 19 od Solograndivini (přes 30 vzorků!!), tak mne mrzí, že jsem nevyzkoušel jejich Brunello di Montalcino (2009), Amarone 2011 či Primitivo di Manduria z Puglie.

Další stánky byly vyhrazeny vinařům ze Slovinska. Tady využiji možnost prezentovat vína z řízené degustace, konané v předvečer mezinárodního veletrhu v baru Veltlín.

Slovinské vinaře prezentovala vinařství Kupljen, Ronk, Pulec a Prinčič. Ročně se na Slovinsku vyrobí až 80 miliónů litrů vína, z toho 70 % jsou vína bílá. Slovinsko má 3 vinařské oblasti (Podrávská, Posávská a Přímořská) s průměrnou nadmořskou výškou 550 metrů a známé autochtonní odrůdy jsou Rebula, Jakot, Šipon, Zelen, Ranina, Teran či Refošk. Celková plocha vinic je 15 tisíc hektarů a velká část produkce se vyváží hlavně do Evropy (Německo, Rakousko, Holandsko) ale i do USA a jiných zemí světa.

V řízené degustaci jsme začínali bílými víny z vinařství Kupljen, ležící ve východní části u městečka Jerusalem. Vinařství bylo založeno v roce 1972, obhospodařuje na 20 ha vinic se sklonem 32° až 40°, což vyžaduje vysoký podíl ruční práce již na samotné vinici. V nedalekém městě Mariboru byla založena první vinařská škola, kde ředitelem byl od roku 1832 pán, původem z Čech a také zde najdete nejstarší keř révy vinné na světě (444 let).

 Ochutnali jsme víno Šipon 2013 s minerálními tóny a příjemné intenzivní vůně (odrůda je spřízněná s odrůdou furmint), kde proběhlo řízené kvašení a zrání ve velkých dřevěných sudech na 2000 litrů. Druhým vzorkem bylo Chardonnay 2013, ale musím uznat, že z tohoto vinařství mne zaujala až vína starší - konkrétně White star of Stiria 2011 (WSS) vyrobené jako barriquové víno z odrůd Chardonnay, Rulandské šedé a Šipon, kde se jednalo o víno tělnaté již ve vzhledu (vysoký obsah glycerolu) s příjemně nasládlou chutí přes relativně nízký zbytkový cukr (3 g/l) nebo dokonce favorit celé ochutnávky Merlot 2009 (vyrobeno 10 tisíc lahví). Toto víno zrálo v dřevěných sudech ze slovinského dubu (vyrobené z vlastního lesa), víno mělo intenzivní vůni i chuť lesního ovoce (jahody a ostružiny) a hrozny pocházely ze starého vinohradu (50 let) a byly zpracovány 12dní ležením na rmutu před lisováním.

Dalším vinařstvím bylo Vinařství Ronk (Kristančič) ze západního Slovinska u italských hranic (konkrétně z oblasti Brda). Ochutnali jsme bílá ročníku 2013 (Beli pinot a Chardonnay), kde macerace probíhala často až 24 hodin, ale nezaujala mne ani jejich vína červená (Cabernet Franc a Merlot) z ročníku 2011. Možná až příliš dlouhá macerace (20-100 dní) způsobilo jistou svíravost a trpkost.

Třetím vinařstvím bylo vinařství Pulec, které hospodaří na 10 ha a první vzorky byly mladá vína Rebula, Sauvignon a Sivi Pinot, který byl velice příjemný a pyšnil se stříbrnou medailí z mezinárodní výstavy ve Vídni 2014. I když stejnou medaili získali za červené CS barrique 2008 tak přes vysokou barvu byly u tohoto vzorku příliš agresívní taniny a průměrná méně intenzivní vůně.

Posledním vinařstvím bylo Vina Prinčič z Goriška Brda. Z bílých jsme porovnávali Sauvignon 2013 a Mihael belo 2010, které získávalo v minulosti ocenění na výstavách v Londýně. Jednalo se o barriquované víno z odrůd Sauvignon, Chardonnay a Rebula a prakticky s WSS bylo favoritem bílých vín ze Slovinska. Z modrých odrůd se nabízel Modri Pinot 2010 a Mihael rdeče 2010. U Pinotu byla vada ve vůni, kde zůstaly rezidua malolaktické fermentace, ale Mihael prakticky neměl vadu a cuvée odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon a Pinot Noire příjemně zcelené mohlo v některých ročnících i zaujmout odbornou porotu jako například v roce 2008 v Budapešti, kde získalo zlatou medaili.

Další novinkou byla libanonská vína, která dováží do ČR společnost Drink Eat&Fly, zastoupenou panem Tomášem Blahutem. Při rozhovoru mne zaujalo, že hlavní jsou francouzské odrůdy „bourdeaux" typu a že se polovina z celkové produkce 10 mil. lahví vyváží (hlavně do Anglie). Většina vinic jsou v horách ve výškách od 600 do 1700 m.n.m. a historicky se pěstovaly před více jak 2000 lety hlavně odrůdy bílé (Chatea Musar), převážně k výrobě araku (anýzovka). Dodnes je roční spotřeba vína v zemi se 4 miliony obyvatel jen 1 l/obyv. a produkci zastřešuje 40 vinařství (do roku 1991 byla jen 4 vinařství). Hlavní odrůdy jsou již prakticky přes 100 let Cabernet Sauvignon (40 %) a Cinsault (35 %) z modrých, které doplňuje odrůda Carignan, Cabernet Franc, Grenache, Merlot, Syrah, Tempranillo a další. U bílých odrůd byla populární odrůda Clairette a Ugni Blanc (jedna z prvních dovezených odrůd) a dnes nechybí ani Chardonnay, Sauvignon, Muscat, Semillon či Tramín aj.

Začínám u stánku č.22 Chatea Musar, vinařství hospodařící na 180 ha převážně v údolí Bekaa (tradiční oblast kde víno pěstovali již Féničané před 6000 lety) navíc první vinařství v zemi získali certifikát pro organickou produkci vín. Hned první vzorek Hochar Pére et Fils red 2009 mne zaujal ušlechtilými tříslovinami ze zrání na nových barriquových sudech (9 měsíců) a příjemnou hladkou chutí, ale favoritem bylo Chateau Rouge 2007 vyrobené z odrůd Cabernet Sauvignon, Carignan a Cinsault, které zrály v okolí obce Aana /Bekaa Valley/ a jejichž stáří je přes 40 let. Řízené kvašení v betonových kádích s regulací teploty (do 30 °C) a po půl roce zrání v nových barriquových sudech 12 měsíců. Závěrečné míchání a zrání vína v lahvích až 4 roky s min. přidáváním síry a bez filtrace je typické pro vinařství Musar. Dalším vinařstvím je Chatea Ksara hospodařící na 340 ha, což jej činí největším, ale i nejstarším vinařstvím současného Libanonu, neboť bylo založeno už roku 1857 jezuitskými mnichy, kteří jej spravovali do roku 1973. Určitě mne zaujalo Chateau Rouge 2009 jako blend odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Petit verdot, které zrálo 14 měsíců v nových barriquových sudech. Upřímně mi bohužel na další srovnávání nezbýval čas a tak poslední zastávkou byla španělská vína, kde jsem potkal pana ing.Novotného(firma Vicom) abych posoudil oceněná vína z vinařství Care Wines. Nejdříve zkouším Crianzu 2011 (70 % Tempranillo a 30 % Merlot), jež získala od Master of Wine v Praze 79 bodů a hrozny ležely na rmutu při 10 °C celý týden, než se vylisovaly a získaný mošt naplnil do nerezových tanků, kde při teplotách do 26 °C kvasil. Následovala malolaktická fermentace a následné zrání 12 měsíců v nových barriquových sudech (americký dub). Ještě o stupeň lepší bylo Finca Bancales 2010 vyrobené z odrůdy Garnacha (stáří vinohradu 80 let!) údajně s přidáním hroznů odrůdy Grenache (na website však o tom není ani zmínka) - podobná technologie pouze zrání probíhalo v sudech z francouzského dubu po dobu 14 měsíců.

Dalším vinařstvím bylo Bodegas Barbadillo, kde Vega real Crianza 2009 z odrůdy Moristel, Cabernet Sauvignon a Tempranillo zrálo 9 měsíců na barriquových sudech a jestli mne paměť nešálí, tak nabízená cena byla kolem 7 €!!Velmi hezké víno za vynikající cenu.

Z vinařství Pares Balta (vinařství založeno roku 1790) jsem neodolal značce „ 2πr" ročníku 2009 tedy organické víno, kde základem je odrůda Garnacha (60 %) doplněná Cabernet Sauvignon, Syrah a Carignan. Prestižní cuvée pravidelně se objevující v nejvyšších bodových stupnicích vinařských časopisů nebo soutěží (přes 90 bodů). A proč obvod kruhu ? Dokonalá harmonie v chuti, komplexnost ve vůni a majestátní ve vzhledu... (a nekupte to za 20 €).

U stánku Bodegas Mitos jsem už byl u konce svých sil, ale mám tady leták od pana Karáska (obchodního ředitele firmy pro ČR z Kutné Hory), kde víno Mitos 2013 (hodnocené bronzovou medailí na Decanter WWA) z odrůd Cabernet Sauvignon (45 %), Tempranillo (35 %) a Syrah se prodává ve 3l bag in boxu za 4 €... tak nevím.

Příště asi budu muset španělskými víny začít, protože mi uniklo hodně organických vinařství, která sice v hodnocení Master of Wine příliš vysoko nebodovala, ale jak známo víno je silně subjektivní a nenechá se svázat žádnými škatulkami nebo dokonce bodovými stupnicemi.

Tak se těším příští rok na nové zážitky a setkání a zvu i vás.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 6772x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5