Vinařství Konečný winery není konečná… aneb degustace vín ing. Ondřeje Konečného
Rozhodl jsem se na našem portálu představit další z řady malých a rodinných vinařství. Název článku jasně napovídá, kam vinařství svou vizí směřuje.
Malé rodinné vinařství pod taktovkou mladého, vystudovaného (střední vinařská škola a MZLU) ing. Ondřeje Konečného hospodařícího na 0,7 ha vlastních vinic v katastru Čejkovic, vyrábí kvalitní, odrůdově charakteristická, vjemově pěkná a čistá vína. Letitá láska k vínu a hospodaření ve vlastním vinohradě, což byl jeho sen již od dětství, je znát i v rukopisu jeho vín. A jak se i vyvíjí mladý organismus člověka, je znát i nekončící vývoj a posouvání kvalit u zdejšího vína. Přivést sesbíranou surovinu z vinohradu a přeměnit ji co nejdokonaleji a co nejšetrněji na lahodný mok, je jistě snem každého vinaře. Ovšem jak říká a také dělá Ondřej, je třeba to dělat srdcem, hlavou a rukama, s kladným přístupem k vínu. Také proto se rozhodnul přidat se, ač rodilý „čejkovičák", k vinařům v Novém Poddvorově, neboť zde, jak tvrdí, sídlí mnohá vinařství s letitou tradicí a jejich filosofie hospodaření je mu nejblíže. Svůj vůbec první vinohrad vysadil v roce 2004, jako student v 17 letech, při školním projektu. Od roku 2012 oficiálně uvedl značku Konečný winery na trh.
Jak jsem již předeslal, přestože má vinařství sklepní hospodářství právě v Poddvorově, hospodaří na tratích v katastru obce Čejkovice. Jedná se o tratě Niva hrbatá, Odměry, Noviny a Roviny.
A nyní se zaměřím na to hlavní, což je pestrý sortiment vín, který jsme měli možnost s naší skupinou ochutnat. Všechna vína jsou zatříděna do kategorie zemská, přestože mnohá dosáhla přívlastkové cukernatosti. Ochutnali jsme i vzorky, výjimečné, které jsou již neprodejné, nebo z limitních zdrojů a zmíním je až v závěru článku. Hodnocení zde uváděné je čistě subjektivní, v pořadí barva, vůně a chuť. Kde jsem získal, uvádím také analytické hodnoty a cenu ve vinařství. Začali jsme lehčím, „zavíňovacím" vzorkem „milerky":
Müller-Thurgau 20136,6,6Surovina pochází ze starší sprašové vinice (38 let) Díly u včelína a dozrála do kabinetní cukernatosti. Podstoupila mimo jiné i 3 měsíce batonáže. Víno je čiré, se zelenými odlesky, docela olejnaté, ovocné, přechází od jablíček a peciček k jarní louce a medovosti. V závěru je náznak minerality, která je zřejmě dána vlivem podloží vinice. Jedná se o pěknou, standardní a odrůdovou milerku.Cukernatost při sklizni: 18 °NM, obsah alkoholu: 11,5 % obj., obsah kyselin: 6,2 g/l, obsah zbytkového cukru: 3 g/l, cena ve vinařství: 100,- Kč
Ryzlink rýnský 20136,7,7U našeho vzorku se jednalo o čerstvě nalahvovaný, lehčí, mladinký rýňák, zrající v akátovém sudu, kabinetového typu, přesto již vykazuje jisté známky potenciálu zrání na láhvi. Jde teprve o druhý počin v této odrůdě - zkrátka nebyly k dispozici vinohrady, ze kterých by bylo možno víno zpracovat. Tento pochází z tratě Odměry (12 let). Jak tvrdí Ondřej, víno bylo sesbíráno až poslední týden v říjnu, kdy se na víně tvořila již patrná botritida, přesto málo dozrál. Hrozny byly odleženy, odstopkovány a opět víno zrálo v akátovém sudu. Elegantní olejnaté víno, se světlou, až vodovou barvou, vykazuje ve vůni jistou potlačenost a odměřenost - potřebuje ještě čas. V chuti nalézám příjemnou, pikantní a živou kyselinku, lipový květ, ovocitost meruněk, přecházející do citrusových tónů. Vliv sudu stlačí ještě kyselinku trochu dolů, takže se víno pěkně zakulatí. Vhodné k delšímu ležení na láhvi.Obsah alkoholu: 11 % obj., obsah kyselin: 7,1 g/l, obsah zbytkového cukru: 1,3 g/l, cena ve vinařství: 120,- Kč
Chardonnay 20137,8,8Víno z trati Odměry. Výborná práce s 6-ti měsíčním zráním v novém sudu typu barrique, nikoli však francouzském, ale bulharském, spolu s batonáží na jemných kvasničných kalech. Víno se prezentuje jiskrnou, sytě zlatou barvou, s patrnými mosty extraktivnosti. Vůně je krásně příjemná, máslová, s až nezvyklým jemným nádechem ostružin a rybízu, která se později vytratí a nastoupí tóny hrušně a tropického banánu, podpořené toastováním a vanilkou Je vhodné pro uložení a jeho ideální zralost je 2-5 let.Obsah alkoholu: 12 % obj., obsah kyselin: 8,4 g/l, obsah zbytkového cukru: 2 g/l, cena ve vinařství: 130,- Kč
Sauvignon Blanc 20136,7,7Polosuché víno z tratě Niva hrbatá se prezentuje jasnou, zlatavou barvou a tradiční vysokou slzivostí. Velice podmanivé víno, evokující bělomasou broskev a mnou oblíbený podtón rybízového listí a travnatosti. Nikoli však nepříjemné a vtíravé. Dochuť je dlouhá a šťavnatá, jemně kořenitá. Vhodné pro delší zrání na láhvi.Obsah alkoholu: 11,5 % obj., obsah kyselin: 7,6 g/l, obsah zbytkového cukru: 13,5 g/l, cena ve vinařství: 120,- Kč
Hibernal 20137,7,7Jedna z typických stálic tohoto vinařství. Expresivní a lahodné víno, s bezovou šťavnatostí a podmanivou uhlazeností i intenzivní vůní. Není vůbec protivný a tóny červeného grepu a citrusu pobízejí k dalšímu doušku. Svým charakterem se kloní spíše do Sauvignonu. Víno je vyvážené příjemným poměrem šťavnaté kyselinky, pocházející z tvrdšího ročníku a zbytkového cukru, jež skvěle víno doplňuje.Obsah alkoholu: 11 % obj., obsah kyselin: 7,6 g/l, obsah zbytkového cukru: 13 g/l, cena ve vinařství: 120,- Kč
Muškát moravský 20136,8,6V tomto ročníku jediné, bohužel však doslazované víno, neboť hrozny společně z Nového Poddvorova a Čejkovic, z trati Vinohrádky (Niva hrbatá), začaly nahnívat. Víno skvěle svěže voní po limetách a citrusech. Je šťavnaté, hravé, s lehkou hořčinkou na jazyku, překvapivě plnější, nasládlého vjemu meruňky, doplněné nuancí muškátového oříšku. Zbytkový cukr, společně s kyselinkou, dodává vínu na solidní délce.Cukernatost při sklizni: 16 °NM, obsah alkoholu: 11,5 % obj., obsah kyselin: 6 g/l, obsah zbytkového cukru: 18,9 g/l, cena ve vinařství: 120,- Kč
Pinot Gris 20137,7,7Výborný zástupce této burgundské odrůdy a jedno z posledních, dostupnějších, bílých vín tohoto vinařství v tomto článku. Typicky našedlá, až oranžová barva tohoto vína, způsobená delší macerací se slupkami. Ve vůni převažují tak typické ovocné tóny pomeranče, dále i citrusových plodů, doplněné o jemné tóny vanilky. V chuti víno zpočátku působí robustně, přesto by mu slušelo plnější a bohatší tělo. Závěr je doprovázen příjemnou kyselinkou s až skořicovou dochutí.Obsah alkoholu: 11,5 % obj., obsah kyselin: 7,1 g/l, obsah zbytkového cukru: 23,8 g/l, cena ve vinařství: 130,- Kč
Tramín 20136,8,8Pro mě určitě příjemné překvapení, které tento zástupce odrůdy představuje. Na Moravě jej příliš nevyhledávám, tento ale stojí za pozornost. Vinařství jej nenabízí každým rokem, ale tak ob rok se Tramín z trati Niva hrbatá v nabídce objeví. Ročník 2013 dosáhl cukernatosti 23°NM. Víno je velice příjemné, není sladce a kořenitě vtíravé, spíše šťavnatější a lahodné. Objevuji typické tóny čajové růže, kořenitosti a skořice. Nikde nic nepřebývá, nebo nechybí, vše na sebe pěkně navazuje a vytváří dojem zakulacenosti a harmonie.
Kerner 20127,7,8Nějaký ten rok dozadu máme v oblibě i tento Kerner, tak jsme i poprosili o otevření a zhodnocení. Jde o velice vyzrálý a hravý výběr z hroznů, který ležel ne déle, než 3 hodiny se slupkama. Opírá se spíše o Ryzlink rýnský a vykazuje i jeho tóny a strukturu, navíc nyní po roce vykazuje i pěknou hořčinku. Zdá se, že se pěkně vyvíjí.
Přechod mezi bílými a červenými víny tvořil Cabernet Moravia 2013 rosé (7,6,6). Jedná se o pěkného, čistého a ovocného zástupce růžových vín. Páteř vína tvoří jogurtovo-jahodové, trochu slabší tělo, opřené nejspíše o podtóny granátového jablka. Fajn lehčí, letní a pohodové víno. Cena ve vinařství: 110,- Kč
Dorfelder 20128,6,6První zástupce červených vín nás oblažil sytou, inkoustovou barvou, vyšší kyselinkou a střední, trochu slabší strukturou. Jak Ondra naznačil, víno nebylo odbourané a je určené spíše pro rychlejší vypití. I když tento Dornfelder ležel v barikovém sudu, je jeho vůně lehce jakoby vodnatá, s tóny sušeného peckového ovoce, borůvek a hořké čokolády. V chuti je spíše zemitějšího rázu s lehkou vanilkou.Obsah alkoholu: 13 % obj., obsah kyselin: 5,5 g/l, obsah zbytkového cukru: 0,7 g/l, předpokládaná zralost 2014-2016, cena ve vinařství: 110,- Kč
Cabernet Sauvignon 20128,7,7Suchý Cabernet Sauvignon školený 1 rok v sudu barrique Tonnellerie Mercier je čisté a odrůdové víno ovocitého typu. Není tak bohatý a košatý, což však vyvažuje přirozenou ovocitostí třešní a švestkových povidel. V chuti je svěží, plné a v dlouhém závěru kořenité, lehce tříselnaté. Dobré, lahodné a nekomplikované víno, které si jistě najde své příznivce.Obsah alkoholu: 14 % obj., obsah kyselin: 5 g/l, obsah zbytkového cukru: 0,8 g/l, cena ve vinařství: 130,- Kč
Cabernet Sauvignon 20117,7,8Měli jsme možnost porovnat také ročník 2011, který nazrával v mladším sudu, než ročník 2012. Je to také pěkně poznat, neboť jde o divočejšího, nevycválaného „klučíka", který však zaujme svou hravostí a nevšedností. Společně jsme se shodli, že ve víně dominují tóny tomatového listu! Na jazyk vám zahrají lehce naperlené nuance višně v čokoládě, podpořené vanilkou a svěží, lahodné, pepřnaté kyselinky. U kabernetu z tohoto vinařství se jedná o bulharský klon, který prý dobře vyzrává a projevuje se všeobecně hrubšími tóny. Proč ne, baví mě!
V pokročilou hodinu jsme ochutnali i další vzorky, v podstatě některé ještě nenalahvované, nebo raritky, či již vína neprodejná. Zmíním sporadicky kupříkladu krásný, vyzrálý Cabernet Sauvignon 2007 (8,8,8) s cukernatostí výběru z hroznů, servírovaný v karafě, aby se mohly projevit likérovější tóny ve vůni a jemné, uleželé tříslo v závěru vína. Nebo třeba „limitku" Aurelius 2012 botritický výběr (7,8,8) s 48 gramy zbytkového cukru, vyjadřující svěží krásu jablíček a medu.
Příjemný a dlouhý večer zakončil poutavé a zanícené vyprávění Ondřeje výjimečný mošt z odrůdy Pinot Gris, zakonzervovaný domácím koňakem!! Vynikající a jemný šestnáctiprocentní digestiv. Takový jsem ještě nikdy neochutnal.
Nezbývá mi, než Ondrovi poděkovat za poutavé a příjemné odpoledne, které se protáhlo do pozdních, nočních hodin. Jde vidět, že nadšený, mladý duch s láskou k vínu se nezapře a dokázal nám, že vína z vinařství Konečný winery stojí za pozornost a že určitě nezapadnou do šedého průměru. Poměr cena vs. kvalita je nadprůměrný. Každým rokem vnímám jisté zlepšení a krok kupředu, což umocňuje i nezaměnitelný rukopis vinaře. Více informací a kontakt naleznete na stránkách vinařství http://www.konecnywinery.cz/. A nyní s napětím vyčkávám, jak si Ondřej poradí s v konečném období problematickým ročníkem 2014, neboť nepřízeň počasí a špatná surovina již prověřila um nejednoho vinaře...
Tak na zdraví!